Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye, ihtiyacı olan Yüksek Teknolojik Silah ve Sistem üretiminin hangi aşamasındadır (1)

Türkiye, ihtiyacı olan Yüksek Teknolojik Silah ve Sistem üretiminin hangi aşamasındadır (1)
 

Bilgi taşıyanı için yüktür. Eğer, ondan ihtiyacı olan yeni bir bilgi üretemiyorsa.


Durumu: Türk Savunma Sanayii’nin omurgası, ASELSAN Yön. Kurulu (eski) Başkanı Doç. Canpolat;“eğer çip üretemiyorsanız, siz elektronik çağına girmemişsiniz” diyerek özetlemekte ve  devam etmektedir;

“..Son 20-30 yılda elektronik devrimi başladı. Bunun ana noktası çiptir. Bu çip, yeni alana doğru gidiyor. Biz bu alana hiç girmezsek inanın tamamen bir daha bu çağı yakalayamayacağız. (*)

ASELSAN kendi tasarladığı çipleri yurt dışında ürettiriyor. Burada da sıkıntıyla karşılaşıyorsunuz…

Doç. Canpolat, telefon dinlemeleriyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

-“Sivil haberleşme konusunda donanım ve hizmet dışarıdan alındığı için sıkıntı yaşayabiliyoruz. Zaten yabancı bir firmadan hizmet alırsanız  ’Dinleniyor muyuz’ diye bir şey sormamanız lazım. Bu yabancı firmayla iş yapmanın doğal sonucudur…” (**)

Özellikle günümüzde, Muhalefet ve eleştiri kültürü gelişmemiş toplumların, ne Bilgi Toplumu olabilmeleri, ne rekabetçi devletleri kadar gelişebilmeleri, bunun dogal bir sonucu olarak refah toplumu olabilmeleri de ham hayaldir.

Peki, Neden?

İhraç ettiğiniz makinenin kilo değeri, 6 (altı);

İhraç ettiğiniz, çip kilo değeri ise, yaklaşık 10.000 (onbin) dolardır.

...

Ülkemizin şu anda ihraç ettiği ürünlerin ortalama kilo değeri, 1.4 dolar’dır. Bunun yıllık toplamını kabaca, 160 Milyar dolar seviyesinde değerlendirebiliriz.

Bugünkü ihraç ürünlerini, yüksek teknolojik ürünlerle desteklediğimizde;

-Bırakınız bunun, 2023 hedefi olan 500 milyar doları, (Almanya örneğinde olduğu gibi) 2-3 trilyon dolar olmasının önünde bir engel kalmayacaktır.

-Türkiye, bu ihraç rakamlarına ulaştığında, kişi başı (GSMH) gelirinin bugünkü seviyesi olan, 10.000 doların, 30.000-40.000 dolara çıkması da çok uzak ihtimal olmayacaktır.

Peki, çip üretimi sadece para kazanmak için mi önemlidir?

Önemi nereden gelmektedir?

İlk bölümde bu sorunun cevabı aranacaktır.

**

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi, adı AB-MikroNano olarak belirlenen ilk çip firmasını hayata geçirdiklerini açıkladı. 30 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen AB-MikroNano, savunma radarından elektrikli arabaya ve yüksek hızlı trenden 4G/5G telefonların geliştirilmesine kadar birçok alanda kullanılması planlanan çipler geliştirecek.

Dahası, güneş ve hidroelektrik santralleri başta olmak üzere enerji sektöründe yeni nesil çipler sayesinde güç tasarrufu sağlanacak.

Silikon olmadan cahil kalırsınız

Mobil cihazların beyni olan mikroişlemciler, akıllı telefon üretimi ele alındığında yarıiletken sektörünün uzun yıllar bir numarası olacak gibi görünüyor...

İlk olarak Japonya'nın 1970'te adım attığı sektöre 1980 ve 90'lı yıllarda sırasıyla Güney Kore, Tayvan ve Singapur giriş yaptı. Samsung ve Hyundai, Güney Kore'nin güçlü sanayisini çip üretimiyle iyice kalkındırırken, Tayvan TSMC ve UMC firmalarıyla yabancı firmaların tasarımı olan çipleri üretmeye başladı ve gelişmekte olan Asya ülkeleri arasında öne çıkmaya başladı.

…Kısaca, 1970'li yıllardan günümüze sağlam temellere oturmuş olan çip sektörü, silikonun yerini grafenin almasıyla takla atacak. Savunma, uydu, haberleşme, ulaşım ve enerji sektörlerinin yanı sıra mobil cihazlar için nm ölçekte çip geliştirmeye başlayacak Türkiye, grafeni de yakında takip etmeli… (1)

**

Çip'te seri üretimin ilk adımını Ermaksan attı

Üretim kapasitesiyle WikiLeaks’in açıkladığı gizli belgelerde; “ABD’nin ulusal güvenliği için hayati öneme sahip tesisler” arasında adı geçen Ermaksan, 7 yıldır sürdürdüğü sır çalışmanın sonuçlarını aldı. Türkiye’nin ilk çip üretimini gerçekleştirdi.

…Ermaksan Genel Müdürü Ahmet Özkayan…”Halen Türkiye'de üretilen makinelerin ihracat kilo değeri 6 dolar. İleri teknoloji yatırımımızla ihracatta kilo değeri 10 bin dolara kadar çıkacak…”dedi.

Bakanlıktan onaylı mevcut Ar- Ge merkezini de ikiye çıkaracak olan Ermaksan, Ar-Ge’deki personel sayısını da 220’ye yükseltecek. Ermaksan’da kurulan çip üretim altyapısı ileri teknoloji alanında pek çok farklı üretimin de kapısını aralıyor. Kurulumu tamamlanan çip üretimi alt yapısıyla aydınlatma, elektronik, savunma sanayi, uzay teknolojileri sanayisi, sağlık, tıp gibi hayatın pek çok alanında kullanılan teknolojilerin milli olarak üretilmesi mümkün olacak. 

Bir ülke, parası kadar değil ürettiği teknoloji kadar güçlüdür… 

Yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla daha şimdiden çok sayıda patent alan Ermaksan, Cumhuriyet Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Virginia Commonwealth, İstanbul Teknik, Gazi, ODTÜ ve Uludağ gibi üniversitelerle de birlikte çalışıyor. Oluşan bilgi birikimiyle Ermaksan, makine üretiminde kullandığı yazılımları da kendi yapıyor. Teknolojik makinelerde yerlilik oranının giderek düştüğüne işaret eden Genel Müdür Ahmet Özkayan, makine üretiminde kritik öneme sahip kontrolör ve yazılım gibi ürünlerin ithal edildiğini, yüksek teknoloji yerlilik oranının yüzde 50, konvansiyonel makinelerde ise yüzde 80’e kadar çıktığını dile getirdi. 

Özkayan, yapılan çip yatırımıyla ileri teknoloji kullanılarak üretilen makinelerde yerlilik oranının artacağının altını çizdi. 

Lazer ve kızıl ötesi ışınlar da üretilebilecek

Lazer ve kızıl ötesi ışınlar da Ermaksan'ın geliştirdiği teknolojiyle üretilebilecek. Ayrıca uzay çalışmalarında kullanılan yeni nesil güneş pilleri ve dedektörlerin üretimi de bu altyapı ile gerçekleştirilebilecek. Türkiye’nin şu anda ithal ettiği bu teknoloji aydınlatma, elektronik, savunma sanayii, uzay teknolojikleri sanayisi, sağlık, tıp gibi hayatın pek çok alanında kullanılıyor.

…2010 yılında Amerika Illionis’te açtığı ErmakUSA ile Amerika’ya da ihracat yapan Ermaksan, geçen yıl uluslararası tasarım yarışmaları olan GoodDesign ve iF Tasarım Ödülleri yarışmalarından üç ödül birden alarak Türk makine sanayisinin bayrağını uluslararası arenada dalgalandırmayı başardı. (2)

**

Yerli çip üretmeye başlıyoruz

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında temeli atılan, ülkenin ilk galyum nitrat temelli çip üretimi yapacak fabrikasından sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde Türkiye'nin ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine sahip silisyum temelli çip fabrikası için çalışmalar başladı.

Işık, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Malezya'da AA muhabirine, Türkiye olarak, çip tasarımı yaptıklarını ancak şu ana kadar seri çip üretimi gerçekleştirilmediğini ifade etti. TÜBİTAK laboratuvarlarında çip üretildiğini vurgulayan Işık, "Fakat seri üretim yapabilecek bir altyapımız yok. Malezya ileçip üretimi konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Bundan dolayı Silterra ve MIMOS'u ziyaret ettik.  Yerli Çip  üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık" diye konuştu.

Bu konuda yoğun çalışma yürüttüklerinin, açılacak fabrika için en doğru ölçeği belirlemek açısından Malezya'daki tesis gezilerini çok önemsediğinin altını çizen Işık, başka ülkelerde de incelemelerde bulunacaklarını dile getirdi.

Işık, hazırlık sürecinde yerli silisyum temelli çip fabrikası için en iyi ve uygun teknolojinin hangisi olduğuna karar vereceklerine belirterek, "Bundan sonra da inşallah ilk çip fabrikasını Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Şu an için hazırlıklar sürüyor, gelişmeler olgunlaşınca ilk çip fabrikasının ne zaman açılacağını açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

"Çip üretiminde en ekonomik teknoloji, silisyum"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Bahadır Tunaboylu da dünyada çip üretiminde tercih edilen silisyum, galyum nitrat ve galyum arsenitten olmak üzere 3 hammadde bulunduğunu ancak en yaygın kullanılanın silisyum olduğunu söyledi. Galyum nitratın en çok LED lamba ve sensör çiplerinde kullanıldığını belirten Tunaboylu, silisyumun ise bilgisayar, cep telefonu, hafıza çipi, dedektör ve amplifikatörler (yükselteç) gibi çok sayıda ürün çeşidinde kullanıldığını ifade etti.
Tunaboylu, bu alanda Malezya'nın da entegre devre, paketleme ve elektronik endüstrisi bulunduğunu anlattı. Silterra'nın da bu konuda dünyada önemli oyunculardan olduğunu belirten Tunaboylu, "Silisyum, dünyada çip üretiminde kullanılan en olgunlaşmış ve en ekonomik teknoloji. Dünyada üretilen çip, işlemci, hafıza ve cihazların yüzde 90 gibi çok büyük bir çoğunluğu silisyum tabanlı teknolojilerle üretiliyor. Türkiye'de bu konuda tasarımdan sonra aynı zamanda üretim konusunda da adımlarını atmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Silterra ve MIMOS

Çip Fabrikası Silterra, 1995'te kuruldu. Dünyanın 15. büyük silikon entegre devre üreticisi haline gelen Silterra, 2001-2013 yılları arasında 2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Üretimin yüzde 99'unu ABD, Avrupa, Çin, Tayvan ve Kore'ye ihraç eden fabrika, ilk defa 2001'de silikon levha üretmeye başladı ve şu anda ayda 30 bin silikon levha imal ediyor.
Bilgi İletişim Teknolojileri Ulusal Araştırma Merkezi MIMOS ise 1984'te kuruldu. Enformasyon teknolojileri üzerine çalışan MIMOS, Malezya'nın Milli Ar-Ge Merkezi olarak hizmet ediyor. Ülkelerindeki kurumların bilgi güvenliği açıklarını tespit ederek o yönde üretim yapan MIMOS, cihaz ve yazılım geliştiriyor. (3)

**

NATO’ya Türk yapımı kriptolu USB bellek

NATO envanterine giren 5. Türk ürünü olan ''SIR'' NATO'ya ait gizlilik düzeyindeki tüm verileri kriptolamada kullanılabilecek.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen ve NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanmış alanındaki tek ürün olan Kriptolu USB Bellek ''SIR'' tanıtıldı.

NATO envantere giren 5. Türk ürünü olan ''SIR'' NATO'ya ait gizlilik düzeyindeki tüm verileri kriptolamada kullanılabilecek.

..Kripto teknolojisinin bilgi güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Koç, şunları söyledi:

''İlk milli kriptoyu MİLON-1 ürünü ile 1981'de kullanmaya başladık. O tarihte ABD şifrelerimizi kıramaz durumdaydı ve bu ABD'de gazete haberlerine de konu olmuştu. UEKAE'nin ürün yelpazesi oldukça geniştir. Elektronik imza uygulaması içeren askeri ağ güvenliği projeleri, sivil ağ güvenliği projeleri, sistem projeleri, gemi radarı projesi, akıllı kart işletim sistemi, doküman inceleme cihazları, kripto anahtar okuma cihazı, kripto anahtar yükleme cihazı, MİLON-4A veri kripto cihazı, KAYC-10 Kripto anahtar yükleme cihazı, MİLCEP kriptolu mobil telefon bunlardan bazılarıdır.'' (4)

Yazılanlar özetle;

-Çip üretemiyorsanız, bilgi güvenliği'miz yoktur.

-Çip üretemiyorsanız, İleri teknoloji üretimi’miz ham hayaldir.

-Çip üretemiyorsanız, Patates-Domates-Maden-Mermer-Tekstil ihracı ile gideceğimiz yer, “sömürge-uydu” seçeneğidir.

-Türkiye, geçte olsa, can havli ile bir şeyleri yakalamaya çalışmaktadır.

 

Devam edecek...

-Türkiye hangi seviyede teknolojik ürün üretmekte-ihraç etmektedir?

 

www.canmehmet.com

 

(*, **) http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26592880.asp

 

Kaynaklar;

(1) Daha fazlası için bakınız:   Müfit Yılmaz Gökmen,

http://blog.turkcell.com.tr/turkiye-en-karli-sektore-adim-atiyor

(2) Daha fazlası için bakınız:  ÖMER FARUK ÇİFTÇİ-BURSA,  http://www.dunya.com/guncel/cipte-seri-uretimin-ilk-adimini-ermaksan-atti-265121h.htm

(3) daha fazlası için bakınız; http://www.sabah.com.tr/teknoloji/2015/02/13/yerli-cip-uretmeye-basliyoruz

(4) Daha fazlası için bakınız;  Anadolu Ajansı, 3 Eylül 2009 Perşembe, http://www.ntv.com.tr/turkiye/natoya-turk-yapimi-kriptolu-usb-bellek,i3c2vP88ZkK2NiuyzEeLDA?_ref=infinite

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..