Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '11

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye, İsrail, Amerika bölge üstüne yorumlar

Türkiye, İsrail, Amerika bölge üstüne yorumlar
 

Türkiye ne zaman hareketlense dış dünya sessiz kalmıyor. Bu, Türkiye’nin izlediği dış politika değişim ve hızından mı yoksa ABD'nin Ortadoğu'ya şekil verme planından mı kaynaklanıyor? 

Özellikle son Ortadoğu politikaları neticesinde Arap Baharı adı verilen Kuzey Afrika ülkelerinde ve komşumuz Suriye’de meydana gelen olaylar Türkiye’yi tekrar ön plana çıkardı. 

Davos’ta One Minüte ile başlayan İsrail Türkiye soğukluğu Arap ülkeleri tarafından sempati ile karşılanmış, bir anda Başbakan Erdoğan’ı Arap sokaklarında popüler hale getirmiş, aynı zamanda bu ülkeler nezdinde Türkiye’ye karşı duyulan ilgi ve sempatiyi duygusal olarak artırmıştı. 

Türkiye’nin son yıllarda dillendirdiği, “Komşularla Sıfır Sorun” söylemi gerek iç , gerekse dış politikada yankı bulmuştu. 

Mavi Marmara olayı ve İsrail’in Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmaları, zaten kritik bir noktada olan Türkiye İsrail ilişkilerini gerdi. Ve son olarak BM komisyonundan, Mavi Marmara üzerine çıkan karar iki tarafı da tam tatmin etmeyince ilişkiler koptu. Elçiler çağrıldı, karşılıklı sert demeçler verildi ticari ve politik anlaşmalar askıya alındı veya buzdolabına konuldu. 

Ülke içinde, özellikle ana muhalefet, dış ilişkilerde gelinen noktayı, “komşularla sıfır sorun” söyleminden yola çıkarak iktidar partisini sert şekilde eleştiriyor. 

Basından izlediğimiz kadarı ile İsrail’de de benzer durumlar söz konusu. 

Washington Post, New York Times, The Guardian, The Wall Street gibi İngilizce yayımlanan dünyanın saygın ve yüksek tirajlı gazetelerinde de Türkiye İsrail durumu haber ve makale olarak işleniyor. 

Bilinen durum, Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Uluslar arası anlamında çalışmaların önceden planlandığı belli. Son üç beş gün içindeki verilen haberlerde, özellikle terör konusunda CIA Libya ilişkilerinin önceden var olduğu ortaya konuyor. Bu ilişkilerde Kaddafi var ve haberli.  

Son olarak Amerikan ve Bazı Batılı firmaların Suriye ve Libya ile olan iş ilişkileri ve ilişkilerin içerikleri listelendi. The Wall Street Journal- Lousie Radnof Sky- Advocate for Libya, Syria Failed to File Disclosure. 

Suriye Türkiye, İran Türkiye ve son olarak İsrail Türkiye ilişkilerinde gelinen nokta ve Arap halkının Türk halkına karşı olumlu duyguları da dünyanın gündemine aldığı konular.  

Son olarak Başbakan Erdoğan’ın bazı Arap ülkelerini kapsayan gezisi de ilgileri çekmiş durumda. 

Amerika’nın Türkiye ve İsrail gibi iki kuvvetli müttefikinden birini tercih etme durumunda kalabileceği yorumları yapılıyor. 

Tüm bunlarla birlikte konu ile ilgili olarak yazılan makale ve haberlere okuyucu yorumları ve dikkate değer. İsrail’i destekleyen organize MeşhurYahudi lobisi faaliyette, İsrail çıkarlarına dayalı propaganda yapıyor.Türkiye aleyhinde yapılan yorumların odak noktası en kritik nokta gördükleri Kürt karnı. Onlara cevap verecek ve Türk çıkarlarını savunacakTürk okuyucu yorumları devede kulak. Mevcut yorumlar ancak kişisel bilgi ve becerilere dayalı. Nedense bu konularda da bir ataklığımız yok.  

Birlik beraberlik nutuklarını içeride çok güzel atıyoruz. Ellerinde verileri olan Üniversiten dış politika uzmanları, İngilizce veya başka yabancı dil bilen politikacılarımız neredeler?  

Dış politika veya dış ilişkiler çok kritik bir noktadan geçiyor. Bu konuda politikalar beraber üretilmeli ve üretilen bu politikalar da ulusça desteklenmeli.  

Hüseyin SEYFi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..