Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye- İsrail savaşı çıkar mı?

Türkiye- İsrail savaşı çıkar mı?
 

israil-saldırı


Sonunda olan oldu. ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” sloganı ile Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemiye İsrail donanması uluslar arası sularda müdahale etti ve özellikle Türk gemisi Mavi Marmara’ya yapılan baskın sonucu 10’dan fazla insan öldü.

Şimdi Türkiye ile birlikte bütün dünya bu durum karşısında yorumlarını ortaya koymaya başladı. Kimi çevreler şimdiden “Savaş çıkar mı?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Gündemi oldukça hararetli bir şekilde değiştiren bu olayı anlamak için gelişmeler hakkında kısa bir özet yapalım.

İsrail’in ambargosu ve kuşatması altında bulunan Gazze’ye yerli ve uluslar arası sivil toplum örgütleri yardımda bulunmak istediler. Aralarında Türkiye, Yunanistan, İngiltere gibi ülkelerin gemilerinden oluşan filo Filistin’e doğru yola çıkmıştı. Bunu haber alan İsrail kesin bir açıklama ile gemilere müdahale edeceğini bildirdi ve bu sabaha karşı dediğini kanlı bir şekilde yaptı. İlk tepki Türkiye’den geldi. Ardından dünya basının manşetlerinde yer aldı; İsrail’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı; İran, saldırıyı “vahşice ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi; Avrupa Birliği, saldırı ile ilgili İsrail makamlarının soruşturma açmasını istedi; Arap Birliği, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağını açıkladı; İsrail’in yardım gemilerine saldırısından sonra Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatına son verdi; Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İsrail’deki büyükelçisi Oğuz Çelikol’u geri çekeceğini açıkladı; Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı… Gelişmeleri izliyoruz.

Şimdi herkes şu soruyu soruyor: Bundan sonra ne olacak? İsrail’in bu davranışını Türkiye savaş sebebi sayacak mı? BM’nin İsrail’e bir yaptırımı olacak mı? İran’ın tavrı ne olacak? İsrail’in bu operasyonu bir savaş sebebi midir?

Bir kere İsrail’in bu müdahalesi ve sonucu kabul edilecek bir şey değildir. Gerekçeleri ne olursa olsun, bir ülkenin silahlı askerleri sivillere saldırmıştır. Bu, resmen insanlık suçudur! Çünkü İsrail’in bu sert müdahaleyi yapması gerekmezdi. Daha yumuşak bir tepki ile gemileri durdurabilirdi.

İsrail, bu müdahaleyi kendi karasularında değil, uluslararası serbest dolaşım hakkı olan sularda yapmıştır. Bu konuda uluslararası hukukun yaptırımı ve cezası bellidir. BM’in bu konunun üzerine gitmesi gerekmektedir.

Bu durum savaş sebebi sayılır mı sayılmaz mı? Çünkü Türk bayrağı taşıyan bir gemiye açıkça saldırıda bulunulmuştur. Bayrak çekilen bir yer, o bayrağın toprağı sayılır. Ama şunu da unutmamak gerekir: O gemiler herhangi bir devletin resmi olarak Gazze’ye gönderdiği gemiler değildir. O gemiler savaş gemisi değildir. Sivil toplum ve insanı yardım kuruluşlarınca hazırlanan ve uluslararası denizcilik kanunlarının verdiği yetkilerle, denizlerde “yük gemisi” olarak taşımacılık izni bulunan gemilerdir.

Kaldı k; İsrail bu baskını yaptıktan sonra neler olabileceğini acaba hiç mi düşünmedi? İsrail neden bu krizi göze aldı? Kaldı ki İsrail; gemideki çimentonun terör örgütünün yer altı sığınakları için kullanacağını, gıdanın örgüt üyelerine dağıtılacağını iddia edebilir/ediyor da.

İsrail, gemilere müdahale edeceğini kati bir dille açıklamıştı. Bütün dünya bunu biliyordu. Şimdi yorum yapıp ahkâm kesenler neden gemilere eşlik edecek askeri bir gemi, denizaltı tahsis etmediler!

İnsanı yardım yapan “Kızılay” diye bir örgüt var. Savaş halinde olunsa dahi bu örgütün bayrak açtığı hiçbir yere hiçbir ülke saldıramaz. Bu, uluslararası anlaşmalar ile kesin surette belirlenmiştir. Neden taşeron olarak Kızılay seçilmedi?

Şimdi çoğu ülkeler açıklamalar yapıyor, olayı kınıyor. Peki! Neden bu yardımı yapan uluslar arası sivil toplum örgütleri, ülkelerinin siyasileri ile bir araya gelip, konunun BM’in gündemine taşınmasını ve BM’in alacağı karar doğrultusunda ve güvencesinde hareket edilmesi için girişimlerde bulunmadılar/bulunamadılar?

Bunun gibi sorular nedense medyada yer bulmuyor? Ama bunun yerine savaşa sebep olabilecek çığırtkanlıkla yapılıyor.

1. Dünya Savaşı’nın Avusturya veliahdının bir Sırplı tarafından öldürülmesi bahanesiyle;
2. Dünya Savaşı’nın Polonya sınırında bir Alman’ın öldürülmesiyle bahanesiyle;
3. www.ayhandemiral.com

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..