Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '07

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye, Malezya, Osmanlı

Türkiye, Malezya, Osmanlı
 

Bu konuda aslında yorum yapmak istemiyordum. Özellikle medyada olmak üzere o kadar laf edilmekteki bu aralar, ben de birkaç laf etmeden geçemeyeceğim. Son günlerde TV lerde Malezya belgesellerini görüyoruz. Muhabirler gitmişler, bizlere Malezya'yı tanıtıyorlar. Yaşayış biçimleri, ekonomileri, Müslümanlığa bakışları vs. Düne kadar İran konuşuluyordu, şimdi Malezya. Yarın ne olur bilemem.
Bildiğim bir şey varsa Türkiye bu kadar basit bir ülke değil. Yaklaşık bin yıldır bu topraklarda yaşamışız. Kültürümüz bu topraklarda yeşermiş bu günlere dek gelmiş. Dünyanın sayılı medeniyetlerinden biri olmuşuz, bu mirasla bugünlere gelmişiz. Türkiye Malezya olur mu ? sorusunu sorarken tarihimize bakmalıyız. Değerli tarihçi İlber Ortaylı nın kitaplarını okumanızı öneririm. Osmanlının bilinmeyen yönlerini, nasıl bir imparatorluk olduğunu çok güzel anlatmakta. O'nun deyimiyle son imparatorluk Osmanlı. Anadolu topraklarında nasıl bir model olduğunu çok iyi tasvir etmekte. Yine O'nun deyimi, bizlerin tarihi iyi bilmediğimiz. Sanırım onun için bugün bu tartışmaların içindeyiz.
Anadolu dünyanın merkezi, kritik bir bölge. Karışıklıkların, kavgaların, savaşların, bölünme tehlikelerin olması doğal. Çünkü herkesin gözü burada. Mühim olan bu bölgenin sahibi olan bizlerin gerekli otoriteyi sağlayarak, atalarımızdan miras kalan bu topraklara sahip çıkmamız. Osmanlı asırlarca bunu başarmış. Bölgenin ağabeyi olmuş. Osmanlı'nın Türkiye Cumhuriyetine geçiş döneminde Atatürk de bu topraklarda bir model olmaya gayret göstermiş ve birçok millet bu modeli örnek almış.
İnanın batı Osmanlı'yı ve Türkiye'yi bizlerden daha iyi tahlil edip gereken önemi veriyor. Bu dünyanın son imparatorluğunu torunları olarak tarihimizi daha iyi okuyup, Malezya gibi tartışmalara girmeyelim. Bize miras kalan modelleri iyi inceleyip, çağdaş modeller yaratmalıyız. Onun bunun dolduruşu ile bir yerlere varamayacağımız kesin.
Sevgili okurlar, İstanbul yaşantısıyla Anadolu yaşantısının arasındaki farkları iyi tahlil ediniz. Osmanlı'da da benzer görüntüler vardı. Atatürk kurtuluş savaşını neyle kimlerle başardı ?
Güzel günler sizinle olsun.....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..