Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '13

 
Kategori
Basketbol
 

Türkiye, NBA ve Avrupa Ligleri

 

2013 Mayıs ayının sonuna gelirken, dünyanın önemli basketbol liglerinde son virajlar alınıyor ve finaller yavaş yavaş belli oluyor. Öncelikle Türkiye ligine bakalım…

 

           

Türkiye

 

            Beko Basketbol Ligi’nde play-offların ilk aşamasında tek sürprizi Fenerbahçe Ülker’i elemeyi başaran Pınar Karşıyaka yaptı. TED Ankara Kolejliler ilk maçta sürpriz yaparak Anadolu Efes’i yenmeyi başardı ama diğer iki maçta sahada etkili olamadı ve elendi. Galatasaray ve Banvit ise serilerini rahat geçen takımlar oldular.

 

            Play-off yarı finalinde Galatasaray MP-Pınar Karşıyaka ve Banvit-Anadolu Efes eşleşmeleri ortaya çıktı. Galatasaray-Karşıyaka eşleşmesinde taraftar faktörü çok önemli ve saha avantajına sahip olan Galatasaray iki maçta da bu avantajını iyi kullandı, Arroyo da formdayken Galatasaray seriyi 2-0 yaptı ve bu noktadan sonra kaybetmesi oldukça zor. Ben, Pınar Karşıyaka’nın seriyi 2-1’e getirebileceği düşünüyorum ama Galatasaray serinin mutlak favorisi.

 

            Yarı finalin diğer serisi ise daha heyecanlı gidiyor. Beko Basketbol Ligi’nde üst üste dördüncü kez yarı finale çıkan Banvit karşısında geçen sene olduğu gibi Anadolu Efes’i buldu. Geçen seneki eşleşmede saha avantajı Banvit’ten yana olmasına rağmen son maçı Anadolu Efes kazanmıştı ve finalist olmuştu. Bu sezon saha avantajı Anadolu Efes’ten yana. Efes ilk maçta iki kez geriden geldi ve maç sonunda Dusko Savanovic’in üçlüğüyle galip gelerek öne geçti. Serinin ikinci maçında benzer bir senaryo sahneye kondu ama geriden gelen takım genellikle Banvit oldu. Anadolu Efes son çeyreğe dört sayı farkla önde girmesine rağmen maçı kaybetti.

 

            Anadolu Efes için bir parantez açalım. Anadolu Efes Euroleague çeyrek final serisinde ağır yaralar aldı. Takımın önemli parçalarından Sasha Vujacic Top16 sırasında sakatlandı, sonra dönmesi rağmen tam randıman alınamadı, Olympiakos’la oynanan dördüncü maç sonrasındaki hareketleri nedeniyle de kadro dışı kaldı. Sadece bu takımın değil, Euroleague’in de en iyi oyuncularından biri olan Jordan Farmar Olympiakos maçında sakatlandı, Stanko Barac da aynı maçta sakatlandı ve sezonu kapattı. Anadolu Efes sezonun en kritik döneminde takımın önemli parçalarını değiştirmek zorunda kaldı. Vujacic’in yerine Birkan-Sinan ikilisi iyi oldu da, Farmar’ın boşluğu doldurulamadı. Şimdi Farmar’ın hazır olduğu söyleniyor ama Gordon-Shipp ikilisiyle iyi bir kimya yakalanmışken bu sisteme tekrar Farmar’ı monte etmek de risk almak demek. Ben sonuç ne olursa olsun Farmar’ın bu sezon bir oynamayacağını düşünüyorum, şu anda normal sezonun 25. haftasında olsak, koç onu tekrar deneyebilirdi ama sezonun en kritik noktasında böyle hayati bir değişiklik pahalıya patlayabilir.

 

 

            NBA

 

            NBA Batı Konferansı play-offları beklenenden az çekişmeye sahne oldu. Batı’nın en iddiali takımı olan Oklahoma City Thunder’da ilk turda oyun kurucu Russell Westbrook ağır bir sakatlık geçirince Batı Yarı Finali’nde Memphis Grizzlies faturayı kesti ve onları eve gönderdi.

Batı’nın ilk turda hayal kırıklığı yaratan takımları Los Angeles Clippers ve Denver Nuggets oldular. Clippers ilk turda Memphis’e karşı 2-0 öne geçmesine rağmen arka arkaya dört maç kaybetti ve elendi. Normal sezonda etkileyici bir performans gösterene Denver Nuggets ise ilk turda coşkulu Stephen Curry’nin önderliğindeki Golden State Warriors’a elendi.

            Konferans yarı finallerinde Memphis Grizzlies Kevin Durant’ten başkasının etkili olmadığı Oklahoma City Thunder’ı rahat geçti ve finale çıktı. Alt tarafta ise büyük bir heyecan yaşandı. San Antonio Spurs, GS Warriors karşısında ilk maçı uzatmanın son saniyesinde kazandıktan sonra ikinci maçı kaybetti ama seriyi 4-2 ile bitirmeyi başardı.

            Batı finallerinde Memphis’in San Antonio’yu zorlayacağı, hatta eleyebileceği konuşuluyordu. Spurs’te Tony Parker ipleri eline aldı ve onun liderliğinde Spurs rakibini süpürerek Batı şampiyonu oldu.

 

            NBA Doğu Konferansı’nda ise şampiyonluğun en büyük adayı Miami Heat ilk turu çok rahat galibiyetlerle geçti. Doğu’yu ikinci sırada bitiren New York Knicks ilk turda tecrübeli Boston Celtics’e karşı ilk üç maçı kazandı. Knicks’e ne olduysa ondan sonra oldu, Boston’ı 4-2 ile geçtiler ama acısı sonraki turda çıktı. Doğu’daki diğer ilk tur maçlarında Indiana Pacers Atlanta Hawks’ı 4-2 ile geçerken, şu ana kadar play-offlarda yedinci maça kalan tek seride Chicago Bulls deplasmanda Brooklyn Nets’i yenmeyi başardı.

            Yarı finallerin ilk maçında Chicago Bulls sürpriz yaptı ve Miami Heat’i yendi ama aynı 2011 Doğu Finalleri’nde olduğu gibi Miami arka arkaya dört maç kazanarak seriyi bitirdi ve finale çıktı. New York Knicks’in düşüşü devam etti, Pacers yükselişe geçti ve LeBron vs. Carmelo Doğu Finali olmadı, Heat-Pacers oldu.

            Doğu finallerinde şu ana kadar dört maç oynandı ve seri 2-2. Indiana Pacers serinin ilk maçının sonunda inanılmaz bir hata yapmasaydı şu anda NBA finaline çok yakın olabilirdi. Yine de farklı kaybettikleri üçüncü maçtan sadece iki gün sonra toparlanmaları ve böylesine güçlü bir rakibi yenmeleri takdire şayan. Geçen yıl Doğu Konferansı yarı finalinde Miami Heat’e karşı 2-1 öne geçmişlerdi ama seriyi kaybetmişlerdi. Bu sezonki kadroları kağıt üstünde daha yumuşak duruyor ama sahaya müthiş bir karakter koyuyorlar ve play-offlarda Memphis Grizzlies ile beraber en başarılı takım durumundalar.

 

           

            Avrupa’dan Basketbol

 

            İspanya’da play-offlar geç başladı, play-offların ilk turunda iki büyük sürpriz yaşandı, ilk turu sadece Real Madrid rahat geçti. Diğer üç seri de son maça kaldı. Bilbao,  Barcelona karşısında iyi mücadele etti ama maçın son beş dakikasında Barca oyuna ağırlığını koydu ve kazanmayı başardı. Caja Laboral-Gran Canaria eşleşmesinde Canaria geriden gelerek rakibini elemeyi başardı ve Barcelona ile yarı finalde eşleşti. Valencia-Zaragoza eşleşmesi ise büyük bir sürprize sahne oldu. Serinin ilk maçını çok ağır bir şekilde kaybeden Zaragoza evindeki maçı üç uzatma sonunda kazandı, serinin son maçını ise deplasmanda kazanarak yarı finalist oldu. Şimdi merak ettiğim bir konu var; final muhtemelen Real Madrid-Barcelona arasında oynanacak ama bu iki takımdan biri Euroleague’e davet edilecek mi? Halihazırda dört İspanyol takımı Euroleague’e direkt olarak katılıyor Bilbao/Valencia’dan biri veya ikisi ligde başarılı olsa muhtemelen Euroleague’e davet edilirdi ama acaba Gran Canaria/Zaragoza ne olacak?

 

            Almanya’da play-offun ilk turunda büyük bir sürpriz yaşandı ve Bayern Münih, Euroleague temsilcisi Alba Berlin’i hem de 3-0’la yenmeyi başardı ve yarı finalde Brose Baskets’in rakibi oldu. Alt tarafta sürpriz olmadı ve Ulm-EWE Baskets yarı finali ortaya çıktı. Ligde yarı finaller çok ilginç bir şekilde ilerliyor. İki seride de ikişer maç oynanırken bütün maçları deplasman ekipleri kazandı. Serileri üç galibiyete ulaşan takım bitiriyor, geçen seneki gibi Brose Basket-Ulm eşleşmesi muhtemel gözüküyor.

 

            İtalya’da dört çeyrek final eşleşmesinin üçü yedinci maça kaldı. Sadece lider Varese çeyrek finali rahat geçmeyi başardı. Montepaschi Siena ve Cantu çeyrek final son maçları deplasmanda oynamalarına rağmen geçtiler. Acea Roma takımı da diğer yarı finalist oldu. Siena yarı finalin ilk maçında deplasmanda Varese’yi yenmeyi başardı, alt tarafta ise Roma, Cantu’ya karşı durumu 2-0 yaptı ve finale yakın duruyor.

 

            Fransa’da Nanterre normal sezonu sekizinci sırada bitirmesine rağmen finale çıkmayı başardı, bunda tabii ki Fransa’da play-off turlarının çabuk bitmesinin de etkisi var.

 

            VTB Birleşik Ligi’nde ise hayal kırıklığı yaratan takım Unics Kazan oldu. Kazan çeyrek finalde Lokomotiv Kuban’a elendi. Eurocup şampiyonu Kuban yarı finalde de Zalgiris’i elemeyi başardı, diğer yarı finalde ise CSKA Moskova, Khimki karşısında 2-1 önde.

           

 

 

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..