Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '15

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye, Suriye, IŞİD ve PYD konusunda bastırıyor; ABD, Türkiye'nin şartlarını kabul etmek zorunda..

Türkiye, Suriye, IŞİD ve PYD konusunda bastırıyor; ABD, Türkiye'nin şartlarını kabul etmek zorunda..
 

Türkiye, İncirlik Üssü'nü yalnızca İnsansız Hava Araçları'nın "sınırlı kullanımı" için açacaktır...Pazarlık henüz bitmedi.


ABD, TÜRKİYE'NİN ŞARTLARINI KABUL ETMESİ DURUMUNDA, İNCİRLİK ÜSSÜ, SINIRLI OPERASYONEL KULLANIM İÇİN AÇILABİLİR...

ABD ve Türkiye arasındaki "Suriye ve dolaylı olarak da IŞİD, PYD, Ilımlı Muhalefet" konusundaki müzakereler, aslında iki yıldır devam etmektedir...Ancak Temmuz ayının ilk haftasından itibaren bu müzakereler, neredeyse sonuç aşamasına gelmiştir.

Gelinen aşamada en dikkati çeken gelişme, İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin kararın alınmasıdır. Türkiye, İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin şartlarını net olarak ortaya koydu...Bu şartlardan en önemlisi de, "Silah ve  füze  yüklü  İnsansız Hava Araçları"nin Suriye ve Irak'taki IŞİD'a karşı kullanılmasıyla ilgili olanıdır.

Türkiye'nin, bu konudaki şartları, özetle şunlardır :(x)

1- Afrin ve Cerablus hattında, demografig değişimin önüne geçilmesi(xx) ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden, oldu bittilere izin verilmemelidir...

2- Eğer, Suriye rejimi ve PYD'nin baskılarını sona erdirecek ve IŞİD terör örgütünün tasfiye  edecek bir modelde anlaşılması durumunda İncirlik Üssü, ABD ile ortak bir operasyonda kullanılabilir...

3- IŞİD'ın, Türkiye ile Halep arasındaki koridoru tehdit etmesi durumunda, bu koridordaki IŞİD ve Suriye rejimi ile mücadele eden ılımlı muhalefet korunmalıdır...

4- Bu nedenle -- 3.Md.'nin gereği olarak-- Suriyeli Muhalefet'in de operasyon merkezinde temsil edilmelidir...

Bu maksatla, İncirlik'ten kalkacak "silah ve füze yüklü İnsansız Hava Araçları" hem keşif ve istihbarat toplayacak hem de uygun görüldüğünde havadan operasyon yapacak. Bu sınırlı bir operasyondur ve yalnızca İnsansız Hava Araçları kullanılacaktır.

Bu şartlar, henüz ABD tarafından kabul edilmiş değildir. Ancak, bu şartların kabulü, Esad karşıtları ve Esad yanlıları tarafından farklı şekilde yorumlanmıştır. Esad karşıtları, bu antlaşmanın Türkiye'nin Suriye'ye olası bir müdahalesini önlediğini ileri sürerken; Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini istemeyenler de, bu antlaşmanın Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini kolaylaştıracağını ileri sürmektedirler.

Örneğin, TBMM'nde bir basın toplantısı düzenleyen CHP'li vekiller, "Suriye'de savaşa karşıyız" üst başlıklı 11 imzalı bir metni kamuoyu ile paylaşmışlardır.(1)

Bana göre ise, bu maddelerin ABD tarafından kabul edilmesi, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini şimdilik --ama şimdilik--  askıya alabilir.  Ancak şu da bir gerçektir ki, bu şartların ABD tarafından kabul edilmesi durumunda, güneyimizde cereyan eden siyasi ve silahlı hareketlikte inisiyatifin ve de kontrolün Türkiye'nin eline geçmesini sağlayacaktır.

Bu arada, Türkiye'nin IŞİD ve Esad'a karşı "Tampon Bölge" planının hala tartışılmakta olduğu, ama ABD'nin, daha önce karşı olduğu Türkiye'nin "Güvenli Bölgeler" önerisine daha sıcak bakmaya başladığı da söylenmektedir.(2)

Pazarlık henüz bitmedi...Bekleyelim ve görelim...

cdenizkent

----------------------- :

(x) Bu şartlar, birebir yazdığım gibi değildir. Diplomatik dilin, tarafımdan yapılan  sadeleştirilmiş özetidir.

(xx) Bu şartın ayrıntıları için, bakınız; cdenizkent, "Cerablus kenti bölgesine yapılan operasyon hazırlıkları devam ediyor", Kategori: Güncel, 5 Temmuz 2015

(1) Gerçek Gündem, 10 Temmuz 2015, saat, 12:57(İnternetten)

(2) Sol Dış Haberler, 8 Temmuz 2015, saat, 10:13(İnternetten)

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..