Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye, Yunanistan’dan Daha Akıllı Olmalı

Türkiye, Yunanistan’dan Daha Akıllı Olmalı
 

Masada olan konu papaz değil "Trump'ın tekrar seçilip seçilmeme konusudur".


Yunanistan 2001’de Avrupa Avro (€) Bölgesi Birliğine katıldı 2004 yılında, o yıla kadar olan en pahalı, 11 milyar $, Atina Yaz Olimpiyatı’nı yaptı. Yunanlılar 2010’lara kadar imkanları üstünde yaşadı. 2010’da 110 milyar €, 2012’de 130 milyar € borç aldı. Ancak 2015 ortalarına gelindiğinde bütçe açıkları yüzünden ödeme günü gelen borçlar ödenemedi.

Kriz başladığında Yunanistan’ın borcu 356 milyar $ ve borç/GDP oranı %174’i buluyordu. Gençlerde işsizlik %50 üzerindeydi. Yolsuzluk yoğundu. Yunanlılar alınacak tedbirlere ilişkin, kemer sıkma tedbirleri referandumunu 5 Temmuz 2015’de reddettiler. Konuyu Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yazacağı milyar dolarlık rakamlar içeren birkaç çek olarak gördüler. Almanya ve Angela Merkel’i hedef tahtasına koydular. Yardımın esirgendiğini, Almanya ve Fransa’nın medeniyetin beşiği Yunanistan’a yardım zorunluğunda olduğunu, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı tazminatını ödemediğini vurguladılar. Ancak sonunda Yunanlılara müzakere süreci içinde kazandıkları kadar yaşamak zorunda oldukları, kemer sıkmaları gerektiği hatırlatıldı. Kriz öncesi 863 € olan aylık asgari maaş 660 € oldu.  Maaşlar (863-660)/660=%23.5 azaldı. Emeklilerin %43’ü şimdi 660 € aylık (TL olarak 4 840TL/ay, 660€x7.34TL) ile idare ediyorlar ve gençlerin yarısı yine işsiz. Ayrıca, Hükümetin sağlık harcamaları 2010-2015 döneminde %50 azaldı. Açıkçası halka yüklendi. Eğitim bütçesinde de %20 kısıntı yapıldı. Halkın yaşam kalitesi düştü ve ekonomi küçüldü. Yunanistan borç krizi derinleşmeden tedbir alabilseydi, şimdi daha iyi durumda olabilirdi.

Türkiye’nin krizi  “Faiz inerse enflasyon düşer” tartışmaları, seçim öncesi kıt kaynakların muhalefet dahil “daha iyi paylaşım vaatleriyle harcanmasının teşviki”, düşmanların “Türkiye’yi tökezletmek istemesi”  gibi sebeplerle derinleşmektedir.

Türkiye’nin borcu Mart 2018 itibariyle 466.7 milyar $ ve borç/GDP oranının %29’lardan %34’e çıktığı söyleniyor. Yılbaşında 1$=3.7 TL idi. Şimdi 6.4TL=1$. TL’nin dolara göre alım gücü %42.2 azalmış durumdadır (3.7/6.4=%57.8). 

2018 Türkiye GDP'sinin %6 küçüleceği belirtiliyor.

Alınacak ekonomik tedbirler; %15’i aşan enflasyonun durdurulması, harcamaların ve israfın azaltılması, finansal kaynakların tek merkezden yönetimi, MB bağımsızlığına özen gösterilmesi gibi kısa, orta ve uzun vade ekonomik tedbirler açıklanmaktadır. Ancak Trump’ın ABD Kongre ve Senato 6 Kasım 2018 ara seçimlerinde Cumhuriyetçilerin daha çok oy almasını amaçlayan, papaz Brunson iade talebinin karşılanması, siyasi bir talep olarak karşımızdadır. Bu talep rahatlıkla karşılanabilir.  ABD siyasi talepleri İran’ın baskılanması amacıyla ileride daha da yoğunlaşabilecek ve Türkiye’ye ihtiyacı, fatura ödeme yükü, artabilecektir. Uzun dönemde dik durmanın en etkin yolu ekonomik olarak güçlü kalmak ve Ordunun güçlü tutulmasıdır.

Benzetmede lütfen hata aranmasın. Köyün ağasının işi düşmüş, marabalardan birine bu işte kahyam ol, işimi yap demiş. Maraba’nın marabalıkta kalması mı kahyalığa geçmesi mi kendisi için iyidir Siz, kendi anlayışınıza göre, değerlendirin.

ABD, İkinci Dünya savaşı sonrası Japonya’yı iki atom bombası ile harabeye çevirmiş, Japon halkını açlık, sefalet ve aşağılamaya tabi tutmak amacıyla teslim almıştı. Kore harbi başlayınca Japonlar ABD’nin lojistik üssü ve destekçisi oldular. Amerikan generallerinde Japonya’nın müttefikliğinin önemi anlaşıldı ve kalkınmalarına yardıma başladılar.

Trump, ikinci kez seçilebilme şansını devam ettirmek istiyor ve politikacı olarak kazanmaya ihtiyacı var. Türkiye, Trump gibi başkan- patronlarla da ilişkilerini  idare edebilmeli ve kendi ekonomik krizinin derinleşmesini önlemelidir. Ne için? Halkının yüce menfaatleri için.

 

Kaynak: Greece debt crisis  23 January 2018 BBC News

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..