Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye baş aşağı gider mi?

Türkiye baş aşağı gider mi?
 

Co-Face analisti Zlotowski açıkladı yeni kahinimizin fikri kısaca şudur: 2009 yılında şirketlerin borç ödeyememe riski çok artacak ve bu durum en çok dengesiz ve büyüme hızı yüksek ekonomileri vuracak. Bunların başında Bulgaristan, Romanya ve Türkiye.

Büyük uzman attı kafadan bence.

Olacakları ben söyleyeyim. Kehanet nasıl olurmuş görsün.

1- Türkiye ekonomisi yapı itibari ile asla Bulgaristan ve Romanya ile karşılaştırılamaz. Bu ekonomiler Türkiye’ye göre çok sığdır. Formatları çok farklıdır ve hantaldır.

2- Türkiye’de şirketler borç ödeyememe sorunu ile karşılaşırsa çözüm kolaydır. En pratik çözüm: Sahip değiştirmek. Sorun bir nebze biter ve şirket nefes alır. Gerisini bankalar düşünsün.

3- Eğer kredilerin geri ödenmeme sorunu çıkarsa yabancı sermayeyle donatılmış bankalar gayrimenkul zengini olacak demektir. -Ki teminat/risk çok yüksek orantıdadır Türkiye’de-. Gayrimenkullerin aşırı değer kaybı kimsenin işine yaramaz özellikle bankaların. Aşırı değer kaybederse yabancı sermaye kendi bindiği dalı keser. Dolayısıyla sert tavırlarla borçluların üzerine gidemeyecektir. Ve kredileri çevirecek yeni krediler yaratmak zorunda kalacaktır. Bu da Türkiye’yi 2010 yılına atacaktır.Belki de 2011' e

4- Türkiye genellikle üretim olarak gıda ve zorunlu ihtiyaçlara dayalı üretim yapan yapıya sahiptir ve arzı kendi talebini yaratan yapıdadır. Dolayısıyla Türkiye’de bu krizden etkilenecek olanlar: Çok uluslu otomotiv şirketleri , şişirme piyasa yaratmış emlak ve inşaat şirketleri (özellikle TOKİ) ve Turizm şirketleri-ki zaten yıllardır krizdedir turizmciler-dir.

5- İhracat azalacaksa ithalat da çok azalacaktır. Dövizdeki yükselmeler de göz önüne alınırsa- ki hala döviz kuruyla oynayacak opsiyonu vardır hala Türkiye’nin- Türkiye’yi ekstra bir cari açık beklememektedir.

6- Türk işadamları zeki, çeviktir ama onlar kadar ahlaklı değildir. Bir yolunu bulur.

7- Kanımca 2009 da Türkiye’de dolar kuru 1.75 psikolojik sınırını geçemeyecek ve borsa 20.000’nin altını görmeyecektir. - MB ekstra faiz indirimine gitmediği sürece-.

8- Türkiye’nin kendi içsel dinamizmi çok ve en önemli unsurudur.

Türkiye krizin nasıl hafifletir?

Hükümet/devlet tarım konusunda üst seviyede destek ve sübvansiyon vermeli hatta kendini bir nebze hortumlatmalıdır tarım sektörüne. Yakın geçmişte bankacılara 70-80 milyar dolar kaptırdık da tarıma 10- 20 milyar dolar kaptırsak ne olur? Neler olur aklımız almaz. Krizin çözülme şifresi orda yatmaktadır. Hükümet kömür dağıtma yerine 3-4 kat zamlanmış olan gübre dağıtmalıdır. Ve tarıma ve tarımsal yatırımları çok güçlü bir şekilde teminatsız finanse etmelidir. Zamanımızın ve geleceğin stratejik sektörleri Tarım ve Enerjidir. DİKKAT. Bu yolla likidite de artacak ve bu tüketimi de tetikleyecektir.

Zlotowski büyüme hızını 3.9 larda tahmin etmektedir. Bu oran bize yeter de artar bile. Resesyon ABD, AB, İngiltere ve Japonya’ yı etkileyecekmiş. Bu doğrudur. Eğer bu bölgeler düşüşe geçecekse ve tepetaklak gidecekse zaten bizde de etkileri olur tabi ki. Ama uzmanımız Türkiye tepetaklak olacak demektedir.Bu ülkelerdeki kadar Türkiye‘de yıkım olmayacaktır bence. Bizim faiz oranlarımız hala % 15 civarındadır ve hala uluslar arası sermaye tarafından para satılabilir orandadır. Yeter ki TL musluğu aşırı açılmasın. Para muslukları açılsa bile Türkiye yüksek enflasyona yatkın ve alışık bir ülkedir. Dolayısıyla 2009 da bence Türkiye en az yıkım görecek ülkelerden biridir.

Eğer dünya ekonomisi tamamen bitecekse bir şey diyemem. Ama tepetaklak olmak diye bir şey söz konusu değildir Türkiye için. Türkiye’de dış etkiler ve mesajlar yüzünden motivasyon düşmüştür. Kriz beklentisi piyasayı daraltmıştır, bunun kırılması lazımdır. Biz ne krizler gördük bu ne ki? Ama hükümet de işin ucunu bırakmamalı. Bize bir şey olmaz dersek hep beraber başımızı çoraba sokabiliriz de.

Ancak bence bu adam felaket tellalı.

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..