Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye Başbakanı'nın Azerbaycan ziyaretinin ardından

Türkiye Başbakanı'nın Azerbaycan ziyaretinin ardından
 

Erdoğan ve Aliyev basın önünde. Resim: President.az


Aslında, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ın 4 Nisan 2014`te gerçekleştirdiği Bakü ziyareti hakkında ayrıca yazmaya gerek yoktu. Çünkü herşey gözönünde, konuşmalar net ve açık, ziyaret de yeteri kadar sıcaktı. Artı, Türkiye hükümet başkanıyla Azerbaycan devlet başkanı herkesin son aylar içinde merak ettiği “hizmet harekatı” veya “nurcular” konusunda dolayısıyla açıklamalar verdi. Sorular üzerine oldu, ama devlet büyüklerinin kullanması gereken yöntemi kullanarak cevap verdiler. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in konuya ilişkin açıklaması, sanırım, herkes için iyi bir mesaj olmalı. “Biz ilişkilerimize zerre kadar zarar verebilecek herhangi bir adımı kabul etmiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in diğer açıklamaları da yeterince manidar.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Esas mesele şundan ibarettir ki, Türkiye ve Azerbaycan tarafı başka alanlarda olduğu gibi hemfikirdir ki, biz ilişkilerimize zerre kadar zarar verebilecek herhangi bir adımı kabul etmiyoruz, izin vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Biz dostuz, kardeşiz, devlet yöneticileri kardeştir, halklar kardeştir... Bu, halkların iradesinden ileri gelen bir sipariştir, Türkiye ve Azerbaycan yöneticilerinin akidesidir. Biz her zaman birbirimizin yanındayız, birbirimizi savunacağız, iyi günlerde ve o kadar da iyi olmayan günlerde de her zaman birlikte olmalıyız. Zaten kardeşler böyle olmalıdır ve biz de böyle kardeşleriz”.

Sanırım, Cumhurbaşkanı Aliyev`in Türkiye-Azerbaycan ilişkileri konusunda bu kadar net açıklaması için yoruma gerek yok. Zaten herşey açık şekilde anlatılmıştır.

Aliyev`in açıklamasının devamı da yeterince net ve güzel perspektifler vaad etmekte.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Biz çok mutluyuz ki, ilk ziyaretiniz işte Azerbaycan`a yapılan ziyarettir. Ben de hatırlıyorum ki, geçen yıl Cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra ilk yutdışı ziyaretimi kardeş Türkiye`ye yapmıştım. Bu gelenek yaşıyor, yaşıyacaktır ve bir daha Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin ne kadar yüksek düzeyde olmasını gösteriyor”.

Aliyev, daha sonra devam ediyor: “Biz Türkiye`nin uğurlarını kendi uğurlarımız gibi algılıyoruz. Bütün uğurlara seviniyoruz ve çok mutluyuz ki, bugün Türkiye-Azerbaycan ilişkileri dinamik gelişme aşamasını yaşamaktadır. Biz bütün alanlarda kardeş, dost gibi ortak çalışmalar yapıyoruz. Bugünkü ziyaret sırasında gerçekleştirdiğimiz görüşmeler ve yaptığımız sohbetler bir daha bizim birlikteliğimizi onaylamaktadır. Biz siyasi alanda müttefikiz. Bugün dünyada ikinci böyle ülkeler bulunamaz ki, Türkiye-Azerbaycan kadar birbirine yakın olsun. Biz iktisadi alanda büyük projelere imza atmaktayız. Karşılıklı yatırım yapılması uğurla hallediliyor ve Azerbaycan yatırımları Türkiye`ye, Türkiye yatırımları Azerbaycan`a yapılmaktadır. Bu süreç uğurla devam ettiriliyor. Karşıdaki 7-8 yıl içinde yaklaşık 20 milyar dolara yakın Azerbaycan yatırımı Türkiye iktisadiyatına yatırılacaktır. Bu da bizim yurtdışına yaptığımız en büyük yatırımdır”.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da kendi sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı`nın demeçlerini tastikler nitelikte açıklamalarda bulunuyor.

Türkiye Cumhhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan: “Bizim bu dayanışmamız, kardeşliğimiz bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla devam edecektir. Taraflarda bunda en ufak bir endişe yok. İkili yaptığımız görüşmede bunları enine boyuna ele alma fırsatımız oldu. Aynı şekilde heyetler arası görüşmede bunları değerlendirme fırsatımız oldu. Bakanlarımız kendi aralarında gerek enerji, gerek savunma sanayisinde, neleri birlikte yapabiliriz, bunları kendi aralarında konuştu”.

Ve elbette Azerbaycan`ın, hem de Türkiye`nin ve aslında Türk Dünyası`nın her tarafında merakla beklenen Karabağ konulu açıklama.

Türkiye Cumhhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan: “Dağlık Karabağ konusunda bizler bugüne kadar nasıl tutum içerisindeysek bundan sonra da yine kararlı tutum içerisinde olmaya devam edeceğiz. Burada taviz vermemiz asla söz konusu değildir. Bunu özellikle bizi ekranların başında izleyenlerin de bilmesini tekrar istiyorum”.

Evet, Başbakanın net bir şekilde “taviz vermemiz asla söz konusu değildir” diyerek Türkiye`nin Ermenistan`ın işgali altındaki Karabağ toprakları meselesinde kararlı tavrını ortaya koyması herkesin, kendi tabirleriyle dersek, “özellikle ekran başında izleyenlerin” beklediği meseleydi. Sanırım, burada da ilave yoruma yer bırakmıyor sayın Başbakan.

Son olarak, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Azerbaycan ziyareti, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`le birlikte verdiği demeçlerden çıkarmamız gereken anlamın altını çizelim: Azerbaycan`la Türkiye kardeşliğin, dostluğun ötesinde et ve tırnak gibidir. Ve şu ülkelerde hükümet ve devlet başına kim gelirse gelsin tutunmaları gereken tavır bizi birlikte tutacak, daha yakın kılacak tavır olmalı. Başka türlü olamaz ve olursa her iki devletin halkı farklı tavır tutunan siyasetçilerin arkasında kesinlikle olamaz. Ben şahsen gazeteci kimliğimi bir kenara bırakarak her iki liderin sergilediği tavırın arkasında olduğumu özellikle vurguluyorum. 

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..