Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '15

 
Kategori
Basketbol
 

Türkiye Basketbolunun Gelecekteki Yıldızları

                FIBA U19 Dünya Şampiyonası, U20 ve U18 Avrupa Basketbol Şampiyonaları sonrası özellikle Avrupa takımlarının gençler seviyelerindeki kadrolarını net bir şekilde gördük; ilk yazımızda Türkiye’nin kadrolarına bakalım, sonraki yazıda diğer takımlara bakalım…

               

TÜRKİYE: Türkiye; U19 ve U20’de bronz madalya, U18’de de finalist olarak gençler kategorisinde tüm turnuvalarda en başarılı olan takım oldu. U19’da finalist olan Hırvatistan diğer turnuvaları boş geçti, U20’de şampiyon olan Sırbistan diğer turnuvalarda bocaladı, U18’de şampiyon olan Yunanistan da U19’da yarı final oynamıştı, U20’de ise kayıptı.  Üç turnuvada birden başarılı olan başka bir ülke yok. Türkiye’nin geçen yılki şampiyonlukları hatırlarsak, bir adım geriye gittiğini görüyoruz ama yine de tüm turnuvalarda başarılı olabilen tek takım olmamız etkileyici…

 

                Türkiye üç turnuvada da ilk beş oyuncularıyla önemli ritm yakalarken, bench oyuncuları genel olarak hayal kırıklığı yarattılar. Dikkat çeken isimlere bakalım…

 

                MVP Furkan Korkmaz: U19’da ve U18’de takım liderliğini üstlenen Furkan, iki turnuvada da turnuvanın en iyi beşine seçildi ve tarihte bunu başaran ikinci isim oldu. Genel olarak 15s- 3r- 2a- 2tç benzeri ortalamalara imza attığını görüyoruz; şut yüzdesi soru işareti yaratıyor ama oyunun iki tarafında da oldukça dominant. U19’da Atic, U20’de ise Dorsey-Slavica bu pozisyonda etkili olan oyuncular olsa da Furkan’ın açık ara bir şekilde gençler seviyesinde en iyi 2/3 numara pozisyonunda oynayan oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.

 

OYUN KURUCULAR:

 

                _ U20’de takımın lider oyuncusu olan Kartal Özmızrak 10s- 4.3r- 3.7a -2tç ortalamalarıyla çok yönlü katkı sağladı. %17 üçlük isabeti, %54 serbest atış yüzdesi ve 2.3 tk ortalamaları kötü ortalamalar. Top kaybı ortalaması belki kabul edilebilir ama daha fazla asist yapması kaydıyla. Serbest atış yüzdesi kabul edilebilecek gibi değil.

 

                _ U19 ve U20’de forma giyen Berk Uğurlu U19’da takımın lider oyun kurucusu olup 7s-4a ortalamaları yakalamıştı, U20’de ise genelde kenardan geldi ve daha zayıf istatistiklerle oynadı; Berk’in oyunun savunma tarafında zayıf kaldığını ve hücum tarafında zaman zaman etkili olsa da istikrar yakalayamadığını görüyoruz, önemli bir dış şut tehdidi olmaktan uzak, daha fazla süre alması dileğiyle.

 

                _ Beşiktaş altyapısından yetişen Ömer Al U18 Şampiyonası’nda önemli sorumluluk aldı. 7s- 3r- 5a ortalamaları yakalayan Ömer fazla top kaybı yapmıyor ve önemli bir dış şut tehdidi sayılır. Savunmada rakipleriyle eşleşmesi zor olabiliyor –bir yaş küçük olduğu için- , turnuvanın en iyi oyun kurucularından biriydi.

 

ŞUTÖRLER:

 

                _ Okben Ulubay U19 ve U20 kadrolarında yer aldı. İki turnuvada da 9s- 3r- 1a ortalamaları yakaladı, dış şutlarda ise iki turnuvada da kötüydü, hem doğru şutu aramadan şut atması, hem de kritik dakikalarda genellikle başarısız olması kaygı verici. Efes’te Cedi-Furkan’ın arkasından süre bulması muhtemel, kendisine verilen şansları iyi değerlendirir umarım.

 

                _ Beşiktaş altyapısından yetişen Enes Taşkıran U18 Şampiyonası’nda özellikle final maçlarında çok etkileyici performanslar sergiledi. Oyunun iki alanında da etkili olan Enes, özellikle hücumda patlayıcı bir güce sahip.

 

 

FORVETLER:

 

                _ U19 ve U20 Şampiyonaları’nda oynayan Tolga Geçim, U19’da 6s- 6a ortalamaları yakalarken, U20’de bu açıdan pek etkileyici olamadı. 1.6a ortalamasına karşılık maç başına ortalama 2 tk ortalaması yakaladı; dış şutlar açısından bir tehdit oluşturamıyor. Tolga’nın oyun kurma becerileri ve savunmada yarattığı eşleşme problemi nedeniyle Cedi-Furkan-Okben üçlüsünden çok daha farklı bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz ama şut isabeti oranını yükseltemezse de işi zor olacak.

 

                _ Yine U19 ve U20’de forma giyen Ege Arar U19’da tecrübesiyle fark yarattı ve pota altında da Egemen’le iyi bir ikili oluşturdular. U20’de ise hem yorgunluğu nedeniyle fazla etkili olamadı, hem de rotasyonda Metecan önünde yer alınca fazla süre alamadı.

 

                _ U20’de Geçtiğimiz yılki şampiyonada yıldızlaşan Metecan Birsen, bu yıl da takımın ilk beşinde yer almasına karşın pek etkileyici olamadı. 9.6s -5.6r -1tç ortalamalarıyla oynadı.

 

 

PİVOTLAR:

 

                _ U20’de üstüste ikinci yılda da final oynayan Emircan Koşut 10s- 7.6r- 3.7b ortalamalarıyla turnuvanın en etkileyici pivotu oldu, %59.3 saha içi isabetiyle turnuva ikincisi oldu, faul problemine girmeden savunmada etkili olması müthiş, Emircan fazla kullanmasa da orta mesafeden de etkili bir şutör.

 

                _ U19 takımının kaptanı Egemen Güven 10s- 5.5r- 1b ortalamalarına sahip; Ege Arar’la birlikte uyumlu bir pota altı ikilisi oluşturuyorlar. Görülen en önemli eksiği, savunma alanında diyebiliriz. Özellikle Arapovic-Zubac’lı Hırvatistan karşısında etkili olamamıştı; çabuk faul problemine giriyor.

 

                _ ’98 jenerasyonun en önemli uzunu Ömer Faruk Yurtseven U18’de 10s- 9r- 2b ortalamaları yakaladı; saha içi yüzdesi iyi diyebiliriz ama serbest atış çizgisinden çok zorlanıyor. Dev Yunan Papagiannis karşısında iki maçta adeta yokları oynadı.

 

 

 

 

 

 sahinarif88@hotmail.com

 

 

twitter: @arifsahin1

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..