Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Türkiye Batı'dan ayrılacak mı?

Soruyu böyle sorunca yanıtlanması biraz zor oluyor. Onun yerine, soruyu tersine çevirelim ve geçmişe bir bakalım:

Türkiye, Tanzimat’tan beridir, Batı’nın peşinde koşuyor. Batı ise, onu çok öncesinden beridir hasta adam olarak görüp, kapitülasyonlarla bir güzel gömme peşine düşmüştür.

Yine de, 1. Dünya Savaşı’na girmek, hele hele Almanya’nın yanında girmek, Batı’nın isteği ile olmamıştır. Osmanlı’nın sonunu bu savaş getirdiğine göre, Batı’nın Türkiye’yi tümüyle yendiğini söylemek biraz zor, hele Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, hele Çanakkale Savaşı’ndan sonra.

ABD, Kavimler Cemiyeti’ne Türkiye’yi ancak 1932’de kabul etti.

Türkiye hata yapmalarını sürdürdü. Zararsız atlattığı 2. Dünya savaşı’ndan sonra, 1920’de İstanbul’u işgal edenler arasında yer alan bu ABD’yi 1946’da Missouri zırhlısıyla, başından bir daha atamamacasına topraklarına soktu.

Tamam eski SCB Türkiye’den toprak talebinde bulunmuştu ama Cumhuriyet’in kurulmasına katkıda bulunan da aynı ülke idi. Onların yardımı olmasaydı, biz o işi biraz zor becerirdik.

Sonra, eski Doğu Bloku ülkeleri var. Hemen hepsi şimdi AB’de. 60 yıl süren işgalden hiç de çökmüş görünmüyorlar. Biz ise bugün ABD’nin bize verdiği zararları, en erken 50 yılda kapatabilir durumdayız.

Devamında, daha 1958’de kabul ettikleri Türkiye’yi hala AB’ye almamakta direnen bir Batı var. 150 milyar dolarlık ithalatıyla, devasa bir açık pazar durumuna gelmiş, bankalarının % 40’ını, en büyük reel sektör şirketlerinin % 25’ini, borsasının % 67’ini yabancılara kaptırmış bir ülkeyi zaten yeterince sömürüyorlar. Üye kabul ederlerse, rahat rahat somururlar.

İşin bir de askeri yanı var. Eskiden Doğu Bloku’na, şimdilerde İslam’a karşı onları koruyacak asker millet Türkler var. Bütçesinin % 30’unu savunmaya harcayan bir ülke nasıl kalkınır? ABD’den başka 29 ülkede akser ve polisi olan ülke var mıdır? Biz öyleyiz.

Batı’ya karşı seçenekler:

Balkanlar kalmadı. AB’ye alınmayanlar kenara itelendi.

Kafkasya onlarca savaşa gebe.

Ortadoğu mahvedilmiş durumda. Petrol bitince, geriye çöl bile kalmayacak.

Orta Asya bize sırtını döndü bile.

Bağımsızlar’a katılsak, bu kafayla 100 yıl daha gerçek demokrasiyi uygulayamayız. ‘5 darbe + 5 liberalizm daha’ permütasyonları deneriz.

Türkiye ne Batı, ne Doğu; ne Kuzey, ne Güney.

Doğu halkları sonsuz uykularında yalanla yaşayıp gidiyorlar. Batılı halklar bilgi toplumuna geçti bile.

Gayrısafi milli hasıla dünya ortalaması 5.000 dolar ama 30 tane 25.000, 150 tane de 1.000 dolar var, arada 5.000 dolar olan bir biziz.

Demek ki (2006-1838 =) 168 yıldır böyleyiz ve böyle debelenmekte de ısrarlıyız.

Soru şu: Batı bizi başından ne zaman atacak?

Bir: İflas edersek.

İki: Askeri olarak AB veya ABD ile çatışırsak.

Üç: Gerçekten atağa geçersek.

Oyun kuramı gereği, gelecek bunların karışımı olacak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..