Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Türkiye Bölgenin ABisi olabilecek mi?

Hiç alacağı borcu olmayan birinin durumu mu daha iyidir, yoksa 100 bin dolar borcu, 100 bin dolar alacağı olanın durumu mu?

Ben bu soruyu zaman zaman kendime sorarım ve her seferinde şartlara göre farklı cevaplar veririm. İlk bakışta alacağı borcu olmayan kişinin çok rahat bir hayatı olacağını sanıyor insan. Ama bu insanın parası yok ki, hayatı da monoton… Alacak-borç ilişkisi ise, yaşayan, hareketli bir hayatın habercisidir.

Alacakla borç birbirini dengelerse de, alacağı olan borçlanamaz, borçlu olan borç veremez diye bir kural da yok.

Bir sürü problemle uğraşan Türkiye’nin, Ortadoğu’nun en büyük problemini çözmeye soyunduğunu görünce aklıma geldi bunlar. 59 yıldır süren İsrail-Filistin çatışmasına arabuluculuk yapmaya çalışıyor Türkiye. Öyle kolay bir iş değil. Ama zoru başarmak önemlidir her zaman.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres’le Filistin Devlet Başkanı Abbas, Cumhurbaşkanı Gül’ün önünde ellerini birleştirdiler, parlamentomuzda konuştular ve bütün dünyaya barış mesajı verdiler. İnsanın inanası gelmiyor ama bu bir gerçek. Barış da gerçekleşebilirse bu müthiş bir olay olur.

Gül, Peres ve Abbas’ın Batı Şeria’da kurulacak ortak sanayi bölgeleri projesi için attıkları imzalar, Ortadoğu barışı için büyük umut oldu, diyen Hürriyet gazetesi, bugünkü manşetini “İnşaallah” diye atmış.

Milliyet gazetesi “Türkiye Tarihi Barışa Ortak” manşetiyle vermiş haberi. Dünyanın gözü dün Ankara’daki Peres-Abbas görüşmesindeydi. Barış isteklerini TBMM kürsüsünden ilan eden iki lider Türkiye’nin bu tarihi sürece ortak olduğunu vurguladı, diyor.

Peres’in, sözlerini Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleketim şiiriyle bitirmesi sürpriz oldu. Akşam gazetesi, Ortadoğu barışına Türk köprüsü, İsrail ve Filistin liderleri Ankara’da buluştu ve dünyaya hitap etti, şeklinde verdiği habere “Cahit Sıtkılı Barış Hayali” manşetini atmış.

Radikal gazetesi “Mecliste Tarihi Gün”, Yeni Şafak gazetesi “Tarihi Buluşma”, Bugün gazetesi “Ankara Barışı”, Cumhuriyet gazetesi “Türkiye Buluşturdu”, Posta gazetesi “Büyüksün Türkiye”, Güneş gazetesi “Türkiye Bölgenin ABisi” başlığıyla haberi vermişler.

Zaman gazetesi “Ortadoğu’da Barış İçin Elele” manşetiyle üç liderin ellerinin buluştuğu tarihi zirveyi anlatırken, Türkiye gazetesi ise “Barışın Fotoğrafını” yayınlamış.

*****

Kış geliyor. Mevsim şartları giderek zorlaşacak. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuyla ilgili bu yüzden her kafadan bir ses çıkıyor. Türkiye gazetesi, kararlı mücadelemizle terörün kökünü kazıyacağız, diyen Başbakanın “Bu İş Bitecek” sözünü manşete taşırken, bazı gazeteler Erdoğan’ın operasyonun sinyalini verdiğini söylediler.

Hürriyet gazetesi, “Sınır Ötesinde İlk Prova” başlıklı haberinde, Türk topçusunun ve jetlerinin kış şartlarında PKK’nın sığınacağı Kuzey Irak’taki yuvaları vurduğunu, bu nokta vuruşların, sınır ötesinin provası olduğunu yazıyor.

Milliyet gazetesi, “Nokta Atışı Başladı” manşetli haberinde, Türk topçusu Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yoğun atış yaparken, helikopterlerin Kuzey Iraktaki terk edilmiş bir karakola PKK’lıların bulunduğu gerekçesiyle ateş açtığını söylüyordu.

Akşam gazetesi de “Sınır Ötesi Provası” şeklinde yorumlamıştı haberi. Kuzey Irak sınırında hareketlilik dorukta. F-16’lar uçarken başbakan operasyona çok yakınız mesajını verdi, diyordu.

Türkiye gazetesi, Türkiye sınırında hareketlilik başladı, Jetlerimiz Kuzey Irak’ı bombalıyor, PKK’lıların yuvalandıkları karakol yerle bir edildi, “Vuruyoruz” diyordu.

Yeni Şafak gazetesi “İlk İstihbarat, İlk Operasyon” Star gazetesi, “İlk Nokta Atışı”, Bugün gazetesi “İlk Nokta Operasyon”, Vatan gazetesi “Özel Kuvvetler Kuzey Irak Sınırında”, Cumhuriyet gazetesi “Kış Öncesi Operasyon”, Posta gazetesi “Tetiğe Basıldı” manşetleriyle verdiler haberi.

Güneş gazetesinde “Hâlâ Bekleyin” diye alaylı bir başlık vardı. Askerin beklediği direktif bir türlü gelmiyor. Kuzey Irak kaynaklı terör kan dökmeye devam ediyor, diyen gazete, âdeta sınır ötesini teşvik ve tahrik ediyordu.

*****

Diğer gazete manşetleri de şöyle:

Sabah gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın, 11 Eylül sonrasında “ya bizimlesiniz, ya da terörle” diyen Bush’a, aynı üslupla PKK konusunda “Ya Barzani Ya Biz, Resti” çektiğini anlatıyor..

Yine Sabah gazetesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kralın ziyaretiyle ilgili söylentiler için “Üzüldüm” dediği anlatılıyor.

Radikal gazetesinde ilginç bir haber var: “Yağmurdan Kaçarken” başlıklı haberde, Allah Korkusu adlı sergiyi korumaya gelen polislerin üç afişte sakınca bulduğu, terörle mücadele ekiplerinin olay yerine gelip inceleme yaptığı belirtiliyor.

Takvim gazetesi 67 gündür yoğun bakımda olan, kendisi gibi minik bir bebekten bağırsak nakli yapılırsa tekrar gülmeye başlayacak olan çocuğun dramını “Yaşa Ege” manşetiyle haber yapmış.

Star gazetesi “Süper Zeka Okulunda Geri Zekalı Kavga” başlıklı haberinde, IQ’su yüksek çocukların eğitim gördüğü Beyazıt İlkokulu’nun 6 yöneticisinin dayak ve taciz iddiaları nedeniyle görevden alındığını haber veriyor.

***** .

Spor gazetelerine gelince:

Fanatik gazetesi Avrupa liglerinden yenilmeyen dört takımdan biri olan Galatasaray’dan “Avrupa Fatihi” olarak bahsediyor.

Fotomaç gazetesi transfer gözdeleri olarak “Holosko” ve “Fatih Tekke” adlarını manşet yapmış.

Fotospor gazetesi bugün, Galatasaray’la arası açılan oyuncu için “Sabri Fenere”, Fenerbahçe beni kıskanıyor diyen Ulusoy için “Hem Komik Hem Çocuk” başlığını atarken, milli maçta rakibini yenmek zorunda olan takımımızın hocası Terim’in “Başka Yolu Yok Bunun” sözünü de üçüncü manşet yapmış.

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..