Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '06

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Türkiye'de, Türkçe ek yabancı dil mi?

Hangi ulkede ek yabancı dil olarak türkçe öğretiliyor!

İngilizce evrensel bir dil değildir. İngilizcenin evrenselliğine kendimizi inandırıp mekanlarımızın bile adını özenti göstergesi olarak ingilizce kelimelerle süslüyoruz. Bu yabancılaşma özentisi nereye kadar...

İngilizcenin evrenselliğini savunanlara soruyorum bir İspanyola bir Almana sorsanız ingilizce kime gore evrensel. Sömürge kurmak için önceleri kaloniler kurarlarmış şimdi bunu ülkenin eğitim sistemine sokuyorlar. Türkiyede ingilizce barajını aşamadan akademik kariyere sahip olabileceğini düşünenler var mı?

Üzerinde uzunca konuşulması ve tartışılması mümkün bir konu bu. Bazı kabullerle başlamalıyız ve kıyasıya tartışmalıyız. Dilimizin Arapça farsça ve bazı batı dillerinin etkisinde kaldığını kabul edip hatıralarda kalan kelimeleri geri kazanırsak dilimizin zenginleştiğini, cok daha köklü kelimelerimizin olduğunu göreceğiz.

Bu arada ağaç yaşken eğilir düşüncesiyle ana okullarında bile Türkçeyi çocuğumuza doğru düzgün öğretmeden ek yabancı dil olarak ingilizceyi oğretiyoruz. Sizce bu ne kadar doğru?

Elbette yabancı dil oğrenmek güzel ama kendi kültürünü unutmadan. Günümüzde ortak olarak kullanılan dili öğrenmeye calışırken kendi dilimizi yozlaştırıyor ve insanlarımız bir sozcüğün yerine ingilizce kullanmayı marifet sanıyorlar.

Eurovision şarkı yarışmasında 2003 yılında sarkının yarısı ingilizce diger yarısı türkçe olarak katılan Sertab ERENER yarışmada başarılı olduğu icin birincilik aldı ama bu şarkı sadece türkçe olsaydı sizce bu başarıya sahip olabilir miydi? ve neden ingilizce biri bana bunun açıklamasını yapabilir mi? Niye bizi bizden olmayan birşeyle temsil ediyoruz.

Son olarak batı kültürünü ve ingilizce dil olayını birbirine karıştırmamak gerekiyor. Eğer ki bir şahsın özenti içerisine girip saçını sakalını giyimi Avrupalıya benzetiyorsa bu onun kendi kültüründen ya da benliğinden kaybıdır ve kişinin kendi seçimidir.

Ulusumuza Kültürümüze ve Dilimize sahip çıkalım

 
Toplam blog
: 27
: 2069
Kayıt tarihi
: 14.08.06
 
 

İzmir doğumluyum ama tamamen bir Çanakkale aşığıyım. Herkesin hayatı bir öyküden oluşuyor ve ben ..