Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '19

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye'de Ekonomik Kriz

İnsan bedeninden alınabilecek kan periyotlarının veya miktarının metabolizma gücünü aşması halinde vücudun tükenme olasılığı gibi, toplam vergilerinde GSMH nın gücünü aşması da ekonominin zorlanmasına hatta tükenmesine neden olabilir.

YİNE (vergi barışlarına neden olan) aşırı vergilerden oluşan gelirlerden de daha fazla tutarlarda (israf edilerek) yapılan kamu harcamalarının doğurduğu BÜTÇE AÇIKLARINI kapatmak için basılan enflasyonist paraya ilave düzenlenen hazine tahvillerine gelen talepler iç borcun artmasına ve dışarıdan taleplerle oluşan dış borçlanmada cari açığın tetiklenmesine neden olur.

Bu durumda Bütçe Açıkları¸ tarımı, hayvancılığı, turizmi ve ihracatı köstekleyecek, buna karşın ithalatı körükleyecek şekilde döviz kurunun bastırılmasına dolayısıyla cari açığın kronik hale gelmesine neden olmaktadır. Hele ‘sıcak para’ kavramıyla ifade edilen vadesiz dış borçlanma ise durumu daha vahim hale getirmektedir. 

YANİ ekonomik krizin başlangıç nedeninin 'Makro ve Belediye Bütçelerinin açıklarından kaynaklanan ‘iç ve dış borçlanma olduğu’ ve ‘sürekliliğinin kriz sarmalına dönüştüğü’ detaylarıyla incelenmelidir'.

Bu doğrultuda ekonomik istikrar için öncelikle aşırı vergilerin azaltılarak oluşacak makul vergi oranlarıyla düzenlenecek Makro ve Yerel Bütçelerde denkliklerin sağlanması gerektiği bilinerek, gereği yapılarak İSTİKRARLI EKONOMİ DÜZENİNE kavuşulabilir.

Bu konu çok boyutlu irdelenerek netleştirilmesi gereken önemdedir.

Kadri KANPAK - kadrikanpak@hotmail.com

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..