Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '19

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Türkiye’de Enerji Dönüşümü

Türkiye’de enerji dönüşümünü hızlandırma olanakları
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ve Bloomberg New Energy Finance’in (BloombergNEF) tarafından 13 Şubat 2019 Çarşamba günü, Tekfen Tower Konferans salonunda "Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kısa Vadeli Yatırımları Hızlandırmak için Uzun Vadeli Çözümler" toplantısı düzenlendi.
Gerçekleşen toplantıya, enerji sektörünün önde gelen isimleri katıldılar. 
 
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin ‘Türkiye’de Enerji Dönüşümü; Yatırımlar ve Fırsatlar serisinin ikincisi olan etkinlikte her yıl BloombergNEF tarafından hazırlanan ve enerji sektörünün küresel ölçekte uzun vadeli ekonomik tahminlerinden oluşan "Yeni Enerji Görünümü 2018" sonuçlarına dayanan ve uzun vadeli değişimlerin Türkiye’nin elektrik sektöründeki kaynak türlerine etkisini ele alındı.
 
2050 yılına kadar Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılabilecek yatırımlar ve bunun ekonomik temelli görünümü raporun ana unsurlarını oluşturdu..
“Türkiye’nin Uzun Vadeli Enerji Planlaması Nasıl Güçlendirilir ve Yatırım Risklerinin Üstesinden Nasıl Gelinir” başlıklı oturum düzenlendi. 
 
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman'ın üstlendiği panelin moderatörlüğünde, Limak Enerji Grubu CEO’su Birol Ergüven, Borusan ENBW Genel Müdürü Mehmet Acarla ve Enerji Ticareti Derneği Kurucu Başkanı ve Başkan Vekili Mustafa Karahan panelistlerdi. 
 
BloombergNEF’ın hazırladığı “Türkiye Enerji Piyasasının Uzun Vadeli Görünümü” başlıklı rapor açıklandı. 
2050 itibarıyla güneş enerjisi yatırım maliyetlerinin yüzde 77, rüzgarın ise yüzde 56 düşmesi öngörülüyor. 2023’te yeni rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünden üretilecek elektriğin ise yeni termik santrallerden daha rekabetçi olabileceği öngörüldü. 
 
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman’ın açılış konuşma sonrası SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın raporu sundu. Avrupa, Ortadoğu -Afrika Politika Analisti Katherine Poseidon Türkiye Enerji Piyasasının Uzun Vadeli Görünümü’ raporunu açıklandı.
 
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye’nin potansiyelini, hangi yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’nin enerji dönüşümüne hız kazandırması için yapılması gerekenleri açıkladı. Türkiye’nin    başarılı birçok ülke örneğinde olduğu gibi, uzun vadeli planlamayı önceliklendirmesi önemine vurgu yaptı. Hayata geçmesi içinde daha güçlü, düzenleyici çerçeve belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın “Büyük ölçekli güneş santrallerinin seviyelendirilmiş elektrik maliyetlerinde 2018 ile 2050 yılları arasında yüzde 77’lik düşüş öngörülmektedir. Aynı dönemde rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin seviyelendirilmiş maliyetinin yüzde 56 oranında düşeceği beklenmektedir. Aynı zamanda 2020’lerin başından itibaren yeni kurulan güneş ve rüzgar santrallerinin seviyelendirilmiş enerji maliyetlerinin yeni kurulan kömür ve doğalgaz santrallerine oranla daha ucuz olacağı düşünülmektedir. Analiz ayrıca, 2023 yılında büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımlarının mevcut doğalgaz santrallerinin işletmesinden daha ucuz hale geleceğini öngörmektedir.” Özetinde uzun bir raporu sundu.  
 
Avrupa, Ortadoğu -Afrika Politika Analisti Katherine Poseidon  “2050’de Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 88’i sıfır karbon emisyonlu kaynaklardan sağlanabilir. 2023’te ise yeni kurulan rüzgar ve güneş santrallerinden üretilen elektriğin maliyetinin yeni kömür santrallerine göre daha ucuz olabileceğini görüyoruz. Halihazırda ise yeni güneş ve rüzgar santrali kurmak, kombine doğalgaz çevrim santrallerinin işletiminden daha ucuz.” şeklinde özetledi.
 
Panelde Türkiye enerji durumu masaya yatırıldı. Uzun vadeli planlar-politikaların yapılması, Finans desteğinin tüm yanlarıyla çözüm için olması gerekenler vurgulandı.
 
yilmazparlar@yahoo.com
 
Toplam blog
: 27
: 86
Kayıt tarihi
: 11.11.18
 
 

İstanbul üniversite şletme Fakültesi mezunu Turizm kültür sanat yüksek lisans Basın  ..