Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Türkiye'de erkeklerin %25' i, kadınların %40' ı, aşırı kilolu.

Türkiye'de erkeklerin %25' i, kadınların %40' ı, aşırı kilolu.
 

Genel Cerrahi  uzmanı Profesör Dr. Alihan Gürkan'ın (Antalya'da bir hastanenin Genel Cerrahi Bölüm Başkanı)  2014 yılında yaptığı bir açıklamada Türkiye'de erkeklerin yüzde yirmibeşinin, kadınlarda ise yüzde kırkının aşırı kilolu olduğunu belirtmiştir.

Bu oranlar nüfusumuzun büyük bir kısmının obez olduğunu göstermektedir. Zaten bu bilinen bir husustur.

Benim dikkat çekmek istediğim husus, kadınlarımızdaki obezite oranının, erkeklerinkinden , neredeyse  iki kat fazla olmasıdır.

Benim tespitim şu ki :45 yaşının üzerindeki kadınlarımızın hayattan kopmaları, hayattan zevk almamaları ve kendilerine bakmamalarıdır.

Nedense kadınlarımızın çoğu spor yapmamaktadır. Sporu sevmemektedir.

Bu durumu spor salonlarında görmekteyim. Spor salonunda yürüme bantlarında, bisiklette, aletlerin bulunduğu salonda, 45 yaş üzeri kadınların sayıları  çok azdır. Hatta genç kadınlarla, genç erkeklerin sayısını mukayese etsek, erkeklerin açık ara önde olduğunu görürüz.

Açık havada yürüyüş parkurlarında da durum aynıdır,

Günlük hayata gelince, spor dalları ile ilgilenen,evleri dışındaki aktiviteleri katılan  kadın sayısı oldukça azdır.

Erkekler futbol maçları, basketbol ve voleybol maçları ile yakından ilgilenirken, bu dallarla ilgilenen kadın sayılarının toplam kadın nüfusuna göre yüzdeleri çok düşüktür.

Kadınlar at yarışları ile ilgilenmezler, bilardo salonlarına gitmezler, avcılıkla uğraşan kadınlarımız yoktur.Dağcılık sanki sadece erkeklerin sporudur.Evet dağcılıkla ilgilenen kadınlarımız vardır ama çoğunluk erkeklerdedir.

Yüzme konusunda bile kadınlarımız denizle pek aşır neşir değillerdir. Güneşlenmeyi tercih ederler. Yüzmezler.

Genel olarak  hayattan çok zevk almadıklarından ya da erkeklerin toplumdaki anlamsız egemonyasından ötürü, spor yapmazlar, fazla hareket etmezler, hayattan pay almazlar.

Belki çok iddialı bir tespit olacak ama 45 yaşından sonra kadınlarımız,seks dünyalarını da mezara gömerler.Bazı istisnalar hariç tabii ki.

45 yaş üzeri kadınlarımız giyim kuşamlarına da pek önem vermiyorlar. Alış veriş yapıyorlar. Buna itirazım yok.Ama sırf alış veriş yapmak için alış veriş yapıyorlar. Pırıl pırıl giyinmiş orta ve daha yaşlı kadınları genel olarak göremiyoruz. Hep karanlık renkleri tercih ediyorlar. Şık giyinmeyi ayıp sayıyorlar sanki.

50 yaşında bir kadın artık hiç aşık olamayacağını düşünür.Erkekler ise bunun tam tersi. 

Çevreme bakıyorum, yollarda rastlıyorum, orta yaşlı, genellikle de yaşlı kadınlar, çok zor yürüyorlar.Erkekler öyle değil Alış verişi yapan erkekler. Poşetleri  taşıyan erkekler.Araba kullanan erkekler. Belki gelenek görenekler buna neden oluyor ama kadınlarımız aktif hayattan hep kaçınıyorlar.Bir nevi inzivaya çekiliyorlar. Tek sevindirici husus Blediyelerin açtığı kurslara katılan kadın sayısının çok fazla oluşu. Ama bunların oranının  da ne olduğunu bilemiyorum.

Kadınlarımızın aktif hayata katılmaları, spor yapmaları, herhalde gelecek nesilde eğitim seviyesinin yükselmesiyle daha artacaktır.

 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..