Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye’de et fiyatları insanlar et yemedikleri için pahalı

Türkiye’de et fiyatları insanlar et yemedikleri için pahalı
 

Tabi sizin bir sürü başka nedenleriniz var ve çoğu doğru. Ama hiçbiri bu kadar belirleyici değil. Bizim insanımızda et yeme alışkanlığı yok. Et her durumda insanlara pahalı geliyor. Kilosu 10 lira da olsa pahalı. Türk insanı bir yemeğe 10 lira vermek istemiyor. Hele 40-50 lira deli olması lazım. Yoklukta mı hayır, anlayış böyle. Yeme içmeye bu kadar para verilmez!

Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 13 kilo, Avrupa’da 82 kilo. Peki, bizde hayvan mı yok? Var. E niye böyle az. Ben köy çocuğuyum. Hayvanlarımız da vardı. Çocukken Kurban bayramı dışında et yediğimi, hatırlamıyorum. Köylü hayvan eğer ölecekse keser.  Aynen şehirde de bir yemek için bilmem kaç lira verip et almaz.

Et pahalı, et pahalı. Halkı ilgilendiren bir durum yok ki burada, bize ne, pahalıysa alan düşünsün. Kırmızı et pahalı olsun bana ne. Zaten bizim yiyeceğimiz değil. Zengin bile 50 lira verip et almıyor, ben niye alayım. Et fakir halk için pahalı bir yiyecek. Ucuzken de yemiyorduk biz zaten. Kurbandan kurbana.

Sağlıkçılar boşu boşuna et yemezseniz ölürsünüz diyorlar. Ölürsek ölürüz size ne! Zorlamayın kardeşim ya, bu halkın kazancının bilmem kaç lirasını vererek et yeme anlayışı yok. Balık bile ucuzlamayınca almıyor. Bize 10 liraya 20 liraya bile pahalı et. Sevmediğimizden mi! Domates pırasa gibi 3 lira beş lira olsa bak nasıl yeriz.

E şimdi böyle olunca dağ taş hayvan dolu olsa bile insanlar yemeyince üreteni/besleyeni/satanı kurtarmıyor. Kırmızı et onun için 50 lira. Yaaaaa… İnsanların alışkanlıklarını değiştireceksiniz. Bizim bir vatandaşımız bir kilo ete 50 lira verse o gece uyuyamaz. Yoksulluk var ama paraları olsa da insanlar bilinçsiz. Sağlıklarına önem vermiyorlar.

Herkesin et yediğini düşünün. Üretim artar. Satışlar artar. Maliyetler azalır. Amerika’da 5 dolar(15 lira) olan et Türkiye gibi tarım/hayvancılık ülkesinde neden 50 lira olsun ki. Kasap akşama kadar 10 kilo et satarsa kilo da 5 liraya razı olur mu; kiloya 20 lira kar koyuyor. Dikkat ettiyseniz et fiyatlarıyla ilgili tartışmalarda hiç bu konudan bahsedilmiyor. Oysa asıl neden bu. Tavuk yiyorlar balık yiyorlar, o da ucuz olduğu için. Pahalı diye onu bile yemeyenler var. Halkın bir şeyi yemesi için ucuz olması lazım. Hem de normalde Türkiye gibi bir ülkede et kilosu 10 lirayı geçmemesi lazım. Burada şimdi nasıl yapacağız. Ya fiyatı ucuzlatacağız ya da halkın et yemesini sağlayacağız. Halkımızda et yeme kültürü yok. Ama ucuz olursa yine de yerler. Ama ikisini aynı anda yapmamız lazım. Et 10 lira, herkes yiyecek. Bunu sağlayın eğer kimse zarar ederse adam değilim. Avrupa’da 13 liraysa bizde niye 50 lira böyle saçma şey olur mu? Aracı maracı demeyin bana. Kasap günde 10 kilo yerine 100 kilo satsa 5 lira kara razı olur. Şimdi adamı kiloda 20 lira bile kurtarmaz.  Et yemediğimiz için 50 liraya yiyoruz! Et yiyelim 10 liraya yiyeceğiz. İnanın bana!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..