Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Türkiye’de evli kadına kocası yanındayken günaydın bile diyemezsin!

Türkiye’de evli kadına kocası yanındayken günaydın bile diyemezsin!
 

Böyle tarif edilen kadına kocasının yanında selam veremezsiniz tabii ki...


Kadın evli olunca, kocası yanında olunca noluyor? Yani yapamadığımıza göre bu durumun bir zorluğu var demek ki. Can sıkıcı tecrübelerle karşılaşmışız ki çekiniyoruz. “Ne söyleyeceksen bana” söyle der gibi erkek öne çıkıyor. Karısını arkasına saklıyor. İmalı söz ve davranışlar, tavır ve mimikler.

“Ben bu kadının kocasıyım, konuşma ve hareketlerini ona göre ayarla” Böyle bir hisse kapıldığınızda selam vermek içinizden gelir mi? Ama elbette adamı bırakıp karısına yönelir, sırnaşık bir şekilde konuşursanız her koca rahatsız olur. Normal bir şekilde adama da karısına da günaydın diyorsunuz. Aslında diyemiyorsunuz; çünkü koca tavır koyuyor. Karı koca komşumuz misafirliğe gelmişler. Adamın tavır ve davranışları nedeniyle üç saat boyunca karısına nasılsın bile diyemedim. Kadına hoş geldin diyorum adam elimi sıkıyor. Güle güle’de de önüme durdu. Bunlar tutucu insanlar değil, sizin bizim gibi. Adam modern kadın açık üstelik.

Bazı insanların inanç, ahlak ve namus hassasiyetleri olur ve sakınırlar ki aslında gerek de yok. Kocasının yanında. Davranışlarımız ölçülü. Günaydın diyoruz. Selam verip tanıyorsak hal hatır soracağız. Bu nedir ya!

Hayat bu, bir işle ilgili olarak ya da başka bir nedenle karşılaşıyorsun, yan yana geliyorsun. E tanıyorsan selam vermesen olmaz. Kocasının arkasına saklanıyor ya da kocası arkasına saklıyor.

İnsan insanla konuşur, bundan hiçbir şey olmaz. Ben böyle selam verip konuştuğum kadınlardan hiç biriyle oturup çay bile içmedim. Ahlaki hassasiyetleri varsa hepsi ablam kardeşim olsun. Nedir bu yobazlık ya!

Elbette belki kadınlar böyle değil, kocalarından çekiniyorlar. Adamların kendilerine güvenleri yok, karısı birine günaydın dese kıskançlık triplerine giriyorlar. Bütün erkekler böyle. Hani erkeklerin yarısı moderndi. Hiçbir erkeğin yanında karısıyla konuşamıyorsun.

Bazen iş gereği eşiyle konuşman gerektiğinde bile adamlarda rahatsız edici tuhaf bir tavır var. Önüne duruyorlar, kızgın kızgın bakıyorlar. Sittirin gidin lan! Sanki biz evde kuş besliyoruz! Sizinki karı, bizimki darı!

Madem böylesin, eşinle gelme kardeşim. Bırak eve, üzerini kilitle, komşunun oğluna bakmaması için perdeyi de çek… Karı koca şeklinde sokağa çıkmayı yasaklayacaksın. Adamlar manyak ya! Yanından geçiyorlar, herif sana selam veriyor; sen de sadece ona selam vereceksin. Ben medeniyet görmüş insanım, böyle saçmalıklar bana ters, Arabistan’a git, Arabistan’a!

Bizim sistemimizde bunu çözdük. Gül Yaprağı adını verdiğimiz düzende böyle hassasiyeti olan kadınlar yakalarına beyaz işaret takacaklar ve bizler bunlara yaklaşmayacağız. Çünkü bu bir demokratik özgürlük hakkı. Şahıs bu işaretle kendini koruyup her şeye - karşı cinsle evlilik, arkadaşlık, sohbet, muhabbet vs- kapalıyım diyor.

Bence ortada inançla ilgili makul hassasiyetler yoksa bu kişisel saygısızlık, toplumsal yobazlık. Peki, ne yaparız? Çok kolay. Bize gelmesinler, bizi tanımasınlar. Onları görmek konuşmak istemiyoruz. Bir talebimiz isteğimiz olursa vermesinler! Bizimle iş yapmasınlar! Komşuluk etmesinler! Onların olmadığı bir dünya bize yeter. Selam bile veremediğimiz insanlarla ne işimiz olur ki!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..