Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '12

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Türkiye'de Girişimcilik ve İş kurmak

Türkiye'de Girişimcilik ve İş kurmak
 

Girişim


Bugün hakkında yazmak istediğim konu, Türkiye'de bir iş kurmak üzerine. Singapur ve Yeni Zelanda gibi iş kurmanın 1 gün sürdüğü ülkelere kıyasla, ülke olarak 6 gün ile daha alt sıralarda yer alıyoruz. Yakın zamanda işyeri açmanın, şirket kurmanın kolaylaşacağı konusunda yapılan açıklamalar her ne kadar mutluluk verici olsa da, Türkiye'de iş kurmak hala oldukça meşakkatli.

Şirket kurma gibi daha detaylı konuları ayrı bir yerde tutarak, bir şahıs firması, yani en basitinden bir iş yeri açacağımızı düşünelim. İnternet üzerinde bir arama yaptığınızda, uğraşacağınız bürokratik işlemler ile ilgili bir çok yazıyla karşılaşabilirsiniz. İşin özü, 4 devlet dairesinden aldığınız belgesi, yine devlet dairelerine vermek, meslek odalarına kayıt yaptırabilmek için diğer meslek odalarında kaydınızın bulunmadığına dair belgeleri ücret karşılığı almak gibi akla ve mantığa sığmayan uygulamalar, biz girişimcileri canından bezdirmekte. Umarım yeni düzenlemeler ile bu tarz sorunlara bir çare bulunur.

Bir fikriniz var, işyeri açmayı düşünüyorsunuz. Buyrun kaba taslak masraflarınıza bir bakalım (rakamlar değişkendir). Açılış masraflarınız, iyimser bir tahminle en basitinden bir büro kiralasanız aidat vb ile birlikte ortalama 350-400 TL, bir kaç aylık kira ve depozitoyu da işin içine katınca, rakam rahatlıkla 1500 TL civarına çıkıyor. Açılış için bir muhasebeci ile çalışmak zorundasınız, açılış bedeli ortalama 300 TL civarı olsa, imza sirküleri, diğer ufak tefek masraflar bir 200 TL tutsa, 2000 TL gibi bir rakama ulaşıyor. Meslek Odalarına kayıt ücretini henüz hesaba katmadık.

Diyelim ki işyerini açtınız, her şey hazır, ticaret ile uğraşıyorsanız ürünlerinizi tedarik ettiniz, satış yapmaya hazırsınız. İlk aydan en az 300 TL civarı bir Bağ-Kur ödemeniz olacak, sattığınız ürün üzerinden KDV ödeyeceksiniz. Kazancınızın tamamı kâr ise (web sitesi tasarımı vb gibi bir iş), ödeyeceğiniz vergi de artacak (%18 + %15). Yani kestiğiniz her fatura üzerinden yaklaşık %33 vergi ödeyeceksiniz. Yol, yemek, vb gibi giderlerle, önceden tahmin edilemeyen masraflarla henüz iş yapmadan aylık giderleriniz yine en azından 1500-2000 TL'yi bulacak.

Bu yazıyı kimseyi korkutmak, cesaretini kırmak için yazmıyorum,.Yapacağınız işe inanıyorsanız, ve bu tarz masrafları göze alabiliyorsanız, işyerinizi açın. Aksine bir çok korkunun, harekete geçtiğinizde birer birer kaybolduğunu göreceksiniz. Girişimin özünde risk her zaman mevcuttur. Fakat kötü bir fikir bile doğru yöntemlerle para kazandırabilir. Cesaret ve girişim dolu günler dilerim.

 
Toplam blog
: 3
: 620
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

30 Yaşındayım, Balıkesir Üniversitesi - Haberleşme Teknolojisi bölümünde okudum. Web Tasarım ve P..