Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '08

 
Kategori
Spor
 

Türkiye'de Golf

Türkiye'de Golf
 

Golf ülkemizde yeni gelişmekte olan bir spor dalı. Golf sporu ve beraberinde getirdiği golf turizmi ise azımsanmayacak bir ekonomik potansiyele sahip. Golf turizminin dünyadaki ekonomik potansiyeli 17.5 milyar dolar gibi büyük bir rakam. Türkiye’de şu anda 17 golf sahası var ve bu sahaların ekonomik getirisi 150 milyon dolar. Dünya üzerinde büyük bir ekonomik pastaya sahip olan bu spor dalını tanıtmak ve yaymak için Türkiye Golf Federasyonu’nun önemli çalışmaları var, amaç bu ekonomik pastadan 600 milyon dolarlık bir gelir elde etmek. Aynı zamanda federasyon Türkiye’nin bir çok yerinde yetenekli çocukları tespit ederek, onları bu spora yönlendiriyor. Bunun en önemli sonucu ise çoktan meyvelerini verdi, Silivri çevresinde yaşayan ailelerin çocuklarından seçilerek yetiştirilen, Gencer Özcan ve Hazma Sayın birçok ulusal ve uluslar arası golf turnuvasında ödül kazandı. En son Avustralya’da düzenlenen “Golfün olimpiyatı” olarak tanımlanan Dünya Amatör Golf Şampiyonası’nda milli sporcumuz Gencer Özcan, ünlü rakiplerini geride bırakarak 17. sırayı aldı. Avustralya’nın Adelaide şehrinde Royal Adelaide ve The Grange Golf kulüplerinde düzenlenen turnuvada 65 ülkenin en iyi oyuncuları mücadele etti. 192 golfçünün katıldığı şampiyonayı 290 vuruşla 17. olarak bitiren Gencer Özcan, dünya golf şampiyonası tarihinde ülkemize en iyi dereceyi getirdi.

Gencen Özcan, Hamza Sayın ve Mustafa Hocaoğlu’ndan oluşan Türk Milli Takımı ise Danimarka, Japonya, Almanya, İrlanda, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti gibi golfte önde gelen ülkeleri geride bırakarak 19. oldu.

Türkiye için golf turizmi, yeni ve alternatif bir turizm dalı ve TURSAB’ın turizmi 12 aya yayma projelerinin başında geliyor. Çoğunlukla üst gelir grubuna yönelik bir spor olan golfçüler, oyun oynamak için geldikleri ülkede normal bir turistin bıraktığı dövizin 4-5 katını bırakıyorlar. Özellikle Antalya Belek 13 golf sahasıyla golfçülerin göz bebeği. Üstelik aynı dönemde hava şartlarının kötü olduğu Avrupalı golfçüler için en gözde destinasyon.Ayrıca Türkiye’nin tek 45 delikli golf sahası da bu bölgedeki Gloria Golf Otel’de yer alıyor. Bu tesis Türkiye için bir prestij oteli aynı zamanda.Belek’deki en yeni golf oteli olan Cornelia Golf Resort ise gerek sahası gerek dört dörtlük oteliyle görenlere parmak ısırtıyor. Cornelia golf klübün golf sahasını ünlü golfçü Nick Faldo dizayn etmiş.Bu, golf sahaları yapımında sıklıkla izlenen bir yol, çünkü golfçüler hayranı oldukları golf oyuncularının dizayn ettiği sahalarda oynamayı bir prestij olarak görüyorlar.

Ülkemizde golf yatırımları her geçen gün artıyor, bugün bir golf sahası inşa etmenin maliyeti 6 ila 15 milyon euro arasında ve bu yatırım 5 yılda kendini amorte ediyor. Dünyadaki hiçbir golf sahası birbirine benzemiyor. Birbirinden bağımsız 18 parkurdan oluşan sahalar yaklaşık 750 bin metre kare civarında. Sahaların yapımında çevrecilerle yatırımcılar sık sık karşı karşıya gelseler de, sahalar doğal dengeyi bozmayacak şekilde inşa ediliyor. Tarım arazilerine hatta sineklerin üreme alanlarına bile inşaat izni verilmiyor.

Dünyadaki ekonomik getirisi 17.5 milyar doları bulan golf turizmi, bizim içinde getirisi yüksek bir alternatif turizm aracı, ülkemizin bu spora uygun iklimi ve tesisleri sayesinde gün geçtikçe artan döviz girdisi sağalanacak ve turizm sezonunu 12 aya çıkaran ve sürekli iş olanağı sağlayan, döviz girdilerini yükselten bir araç olacaktır.

 
Toplam blog
: 44
: 1522
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

Hayat akıp giden upuzun bir ırmak, bu ırmakta bazen bir akıntıya koyveriyoruz kendimizi, nereye çarp..