Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '09

 
Kategori
Otomobil
 

Türkiye’de hangi marka kullanılır?

Türkiye’de hangi marka kullanılır?
 

Bentley Brokkland benim favorim 2011 model Liste fiyatı 850 bin Euro


Ulaşımda en pahalı yollardan biri olan kara yolu maalesef ülkemizde en çok kullanılan ulaşım yolu olma özelliğini taşıyor. Araçların vergileri yakıtta alınan veriler parça ve servis bakımlarını da işin içine kattığımızda araba ile ev fiyatları neredeyse başa baş gidiyor.

*** **** ***


Ülkemizde kullanılması gereken araçlar nelerdir?

Klasik haline gelen araştırma kriteri olan ilk cevap önce ihtiyaçlarınızı belirleyin! Bunu unutun Türkiye’de önce bütçenizi belirleyin neden mi? 6 kişilik bir aileniz var sizin ihtiyacınız bir MPV (Renault Senic, Toyota Corolla Verso, Opel Zafira ) fiyatları ise 45-110 bin şimdi bu ihtiyacınıza uygun tezin ülkemizde işlemediğini gördük. Ülkemizde Katma Değer Vergisi olması yanı sıra araçlarda Özel Tüketim Vergisi’nin uygulanması ile fiyatlar aracın fiyatı kadar artıyor. Bunun için alınan verginden tasarruf etmek için 1600 cc motor hacminde ve altındaki araçlar tercih edilmelidir.

*** **** ***


Hacimlere göre vergi oranları

Ülkemizdeki vergi sisteminin arada uçurum varmışçasına şekillenmesi insanı şaşırıyor olmasına rağmen “Burası Türkiye” söylemini her zaman akla getiriyor. Sıfır araçlardaki vergi oranları Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 1600 cc kadar %27, 2000 cc kadar %60, 2000 cc ve üzeri araçlara ise %84 vergi uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse 2000cc bir aracın fiyatı 40 bin ise vergiler ile bayi satış fiyatı 85 bin lira oluyor. Ülkemizde yakıt fiyatlarını da göz önüne aldığımızda alınacak aracın ekonomik olmasını olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

*** **** ***

İthal mi yerli mi ?

Bu soruyu duymaya yoktur. İthal yabancı markaların ülkemize getirdiği yurt dışında üretilen (Gerçi yerli dediğimiz markalarda bizim değil!) ülke otomotiv piyasasında satılmasıdır. Yerli dediğimiz ülkemizde üretilen araçlarda ise bol yedek parça bulunması ve ithal markalara göre biraz daha makul olması tercih edilmesini sağlıyor. Bu tercih yine bütçenize dayanıyor. 30 bin liraya orta sınıf bir yerli araba alabilirsiniz. Ama orta sınıf bir ithal marka için ise 50 bin lira ödemeniz gerekir. Benim kendi görüşüm. Bütçesi uygun olanların ithal kullanmasıdır. Neden? Ülkemizde üretilen araçlarda bazı sorunların çok çıkması bu düşüncemin ağır gelmesine neden oldu. İyi bir alman arası ile bir ömür geçirebilirsiniz. Hatırlayın “Anadol” araçlarını ford üretiyordu. Japon otomobil firmaları 70’li yıllardan sonra otomobil sektörüne girmeseydi halen belki o tip araçlara biniyor olacaktık. Bu örnekten de anlayabileceğimiz gibi para hırsı bazen halkın iyiye ulaşmasını engelleyebiliyor.


-


“2010 yılına geldiğimiz halde bir milli arabamız yok. Ülkemizde üretilen markaların hepsi ile sözleşmeli olarak üretim yapıyoruz. Biz üretiyoruz. Kağıt üzerinde onlar kazanıyor. Bu kriz ortamın satılan onca marka varken ülke olarak nasıl bir adım atamıyoruz…”


*** **** ***


Yılbaşı Özel Yazım -2010-


Yılbaşı ve pembe darbe: http://blog.milliyet.com.tr/Yilbasi_ve_pembe_darbe/Blog/?BlogNo=220182

-

SAMET SERBEST

S&S (Her Zaman Önde)


Serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..