Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '15

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'de işçi olmak

Türkiye'de işçi olmak
 

1 mayıs ilk kez ülkemizde 1923 yılında resmi olarak kutlandı. O zamandan bu zamana peki Türkiye de işçi sınıfın durum nedir. O zamanda sonra ne oldu ülkemizde ne değişti işçi sınıfı için gelin beraber bakalım isterseniz.

1977 İstanbul Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı alanda göstericilerin üzerine ateş açıldı ve 34 vatandaşımız yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti.

Peki isterseniz bir de son dönemde işçi sınıfının durumuna bakalım hep beraber. Son 12 yılda ülkemizde 14 binin üzerinde işçimizi iş kazaların da hayatı kaybetti bunların en büyüğü Soma maden kazasında kaybettiğimiz işçilerimiz oldu. Peki bunun için herhangi bir önem alındı mı neden bu kadar insanımız iş kazalarında ölüyor neden herhangi bir yaptırım olmuyor neden kazanan her zaman iş veren oluyor. Bunların cevabını biliyorsanız lütfen bana da söyleyin işçinin canı iş verenden daha mı önemsiz. Yoksa burada bir rant mı söz konusu?

Dünyada ölümlü iş kazalarında 3. sıradayız bizim için ne kadar iç açıcı değil mi gelin bir de bizim önümüzde 1 ve 2 sırada kim varmış bi bakalım isterseniz. El Salvador ve Cezayir simdi durumumuz daha da içler acısı olduğunu görmüşsünüzdü umarım. Dünyada insan canının en önemsiz olduğu ülkede yaşıyoruz sanırım..

Bir de ülkemiz de son zamanlar da popülaritesi iyice artan taşeron işçi sömürgeciliği başladı. Bunları kafanızı nereye çevirirseniz göreceğinizden eminim. İnanır mısınız iş kazalarının %90 bu yerlerde görülüyor. Nedir bu taşeron işçi kısaca anlatalım isterseniz. İşletmenin ihtiyacı olan bir hizmeti almak üzere, bir firma ile anlaşması neticesinde bu firmaya istihdam edilen ancak esasen işletmenin hizmetinde olan işçiye taşeron işçi denir. Amaç işletmenin kendi ana faliyet alanında uzmanlaşması ve diğer konulara kaynak sarfetmemesini, böylece maliyetlerin minimize edilmesini sağlamaktır. İnanır mısınız firma kendi çatısı altında uzmanlaşamıyor o yüzden biz bunları taşerona verelim onlar uzmanlaştırsınlar bizi diyorlar bak sen şu ise ya aslında amaç hak mücadelesinde işçi sınıfını bölmek çünkü farklı patronlara bağlı olan işçiler daha zor örgütleneceklerdir. İnanır mısınız taşeron işçi olarak çalışanlar kendi çalıştıkları yerde yemek yiyemiyorlar veya da kadrolu olan 3 tl ye yemek yiyiyorsa taşeron işçi 10 tl ye yemek yiyiyor bunları belediyeler de çok sık görebilirsiniz arkadaşlar.

3 başlık altında kısaca Türkiye'de işçiyi anlatmak istedim inanın daha çok sey yazmak istiyorum ama siyasete girerim diye simdi bu konulara girmek istemiyorum. Yoksa işçi kardeşlerimizin durumunu yazmakla bitiremeyiz bence. Ne zaman ülkemizde işçisine insanına önem verirsek belki o zaman ülke olarak bir yerlere geliriz diye düşünüyorum. Yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. 1 Mayıs İşçi Bayramımız Kutlu Olsun..

 
Toplam blog
: 10
: 587
Kayıt tarihi
: 10.01.15
 
 

Elimin tuttuğu kadar yazıp çiziyorum. ..