Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye'de işsizlik oranı, AB ortalamasının altına indi. Dr.Ali Topçubaşı

2008 ve 2009 yılı ekonomideki gerilemenin etkisi ile peak yapan ülkemizdeki  işsizlik oranı, 2010 ve 2011 yılında yüzde 10lara yakın büyüme ile hızla azalmıştır. Kasım 2010 yılında yüzde 11 olan işsizlik oranı, Aralık 2011 yılında yüzde 9.1 e düşmüştür. İşsizlik ortalamasının daha fazla düşmesini tarım dışı işsizlik oranının ancak yüzde 11.4 e düşmesi engellemiştir. Bu oranın kasım 2010 yılında da yüzde yüzde 13.7 e çıktığını hatırlatalım.sanayi nin tarımdan daha hızlı büyümesi, tarım dışı işsizliğin daha hızlı düşmesini engellemektedir. Ancak; ülkemizdeki genç işsizlik oranının yüzde 17 ler gibi oldukça yüksek seviyelerde gezindiğini burada hatırlatalım.

AB deki işsizlik oranı da, Kuzey ve Güney ülkeleri olarak ayrışmaya başlamıştır. İsviçre de işsizlik oranı yüzde 3.1, Norveç de yüzde 3.4 Danimarka da yüzde 4.0, Almanya da yüzde 6.7 olurken, İtalya da yüzde 8.9, Fransa da yüzde 9.9, iflasın eşiğinde olan Yunanistan da yüzde 18.2ye çıkarken, İspanya da yüzde 22.9 a ulaşarak son yılların rekorunu kırmıştır. Bilhassa, Yunanistan ve İspanya daki yüzde 50 lere yaklaşan genc işsizlik oranı, AB deki patlamaya hazır bomba yarattığını söylemeye gerek yoktur.
 
2008 yılında ABD de Lehman Brothers'la başlayan ve tüm dünyayı etkileyen ve ayrıştıran kriz, şimdi AB ülkelerininde ayrışmasına neden olmuştur. Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya gibi ülkelerin ve nispeten ülkemizinde öne çıktığı bu krizde, AB nin sorunlu ülkeleri adeta çökme aşamasına gelmiştir. Maastric   kriterlerininin oldukça üzerinde gezinen Bütçe açıkları ve Kamu borçlarının milli gelirlerini aştığı İrlanda, Portekiz, İspanya ve Yunanistan ın yanısıra, yıllardır ekonomileri büyüyemeyen ve yine AB normlarının uzağına düşen  İtalya ve hatta Fransa nın bile krizin eşiğinde olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizin bu krizi AB ye yaklaşması için fırsat olabilmesi için, milli gelirimizin yüzde 10 una dayanan cari açığın önemsenemeyecek boyutlara indirmesi şarttır.    
 
   

 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..