Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Mortgage
 

Türkiye'de mortgage tutar mı?

Türkiye'de mortgage tutar mı?
 

Bizler toplum olarak yeniliklere karşı aşırı duyarlı davranıyoruz. Kültürel yeniliklerde, yaşam biçimimizde hızlı bir değişim olmamakla birlikte en yeni teknolojiye sahip olmakta, ithal sistemlerde hiç gecikmiyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde alt yapısı kurulmadan çok yüksek miktarda mortgage kredisi kullanıldı. Konut satışları patladı, faizler düştü. Artık bizim de mortgage'ımız olmuştu. Kredi öder gibi ev sahibi olacaktık. Krediler uygundu ve daha da düşecekti. Aslında bugüne kadar verilen kredileri, BSMV-KKDF istisna avantajı'nın dışında konut kredisinden ayıran pek bir özellik yoktu. Mortgage demek uzun vadeli konut kredisinden çok daha fazlasıydı. Asıl önemli ayağı ikincil piyasanın oluşturulmasıydı. Bu kurulmadan bu iş güdük kalacaktı. Çünkü bankaların mevduat toplayarak, özsermayeleriyle ya da sendikasyon kredisiyle sürekli uzun vadeli kredi vermesi olanaklı değildi. Menkulleştirme yapılarak donuk bir şekilde bilançolarında duran ipoteklerin fon elde etmekte çok önemli bir kaynak olması, işin en önemli ayağıydı. Dünya'da patlak veren mortgage krizi-bu tanımlamada Tam olarak doğru değil- menkulleştirmenin önünü tıkadı. Faizlerin düşmesi en azından yakın zaman için hayal oldu.

Tabii ki bu ülkemiz için geçici bir sorundur. Elbet menkulleştirme gerçekleşecek ve özellikle yurtdışından talep görecektir. Bunun için dünya piyasalarında güven duygusunun yeniden güçlenmesi gerekiyor.

Tüm bu gelişmeler, Türkiye'de mortgage'ın yönünü belirlemesinde önemli olacaktır. Dünya piyasalarındaki likidite krizi aşılıp piyasalar güven vermeye başladığında, ülkemizde de faizleri yukarı taşıyacak olumsuz bir durum oluşmaz ise, menkulleştirmenin getirdiği fonlarla da-fonlar yeni konut kredisi için kullanılırsa- mortgage sisteminin çalışması ve kendi dinamikleriyle gelişmesi mümkündür.

Bugün bizler gerek oturmak amacıyla gerekse yatırım için mortgage kredisi almalı mıyız?

Artık kiradan kurtulayım, kendime bir ev alayım düşüncesindeyseniz aylık ödemelerin sizi zorlamadığı bir krediyi seçer güle güle evinize yerleşirsiniz. Faizler düşsün öyle alayım diye de düşünebilirsiniz. Bu bir açıdan doğru. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki faizlerin düşmesiyle talep artacak, bu da konut fiyatlarını yukarı tırmandıracaktır. Trene ilk binerseniz ne ala... Sonrasında düşük faizle fiyatları artmış konuta sahip olacaksınız. Aslında bunun bir çözümü var. Bankalardaki ürün paketlerinden seçtiğiniz model, bugün yüksek faizle kredi alsanız bile ileride faizler sizi tatmin edecek düzeye indiğinde oranınızı değiştirebileceğiniz türden bir paket ise sorun olmayacaktır. Tabi toplam kredi maliyetinizi hesaplayarak karar verilmeli...

Yatırım amacıyla konut sahibi olacaksanız, burada dikkat edilecek olan, uygun şartlarda ileride prim yapacak evi bulduğunuz anda almak olmalı.

Her ne kadar mortgage gayrimenkul sektörünü canlandıracak olsa da asıl büyüme faizlerin düşmesi ve bu düşmenin sunni olmamasıyla mümkündür.

Blog resmi:http://www.themoneyalert.com/sitebuilder/images/Reverse_Mortgage-341x280.jpg

 
Toplam blog
: 12
: 1608
Kayıt tarihi
: 09.09.07
 
 

1972'de İstanbul'da doğdum. Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. 10 yıldır Satış-Pazarlama sekt..