Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '12

 
Kategori
Oyunlar
 

Türkiye’de okey kültürü

Türkiye’de okey kültürü
 

Okey Kültürü


Okey oyunu Türkiye’de sıkça oynanılmakta olan bir masa oyundur. Kültürel bir geçmişe sahip olan okey oyununa Ülkemizin her ilinde rastlayabilirsiniz. Yaşlı, genç, bay, bayan ayrımının yapılmadığı ender oyunlar arasında yer almaktadır. İnsanların severek oynadığını bu oyunun en önemli özelliği, kişiler arası kültürel paylaşıma olanak sağlamasıdır. Araştırmalarım ve gözlemlediğim bilgiler doğrultusunda okey, geçmişte birçok farklı kültürü bir arada oyun içerisinde mücadele etme teşvik etmiştir. Bu yüzden Türkiye’de çok anlamlı bir kültüre sahip olduğunu düşünmekteyim. Türkiye’de okey kültürü hakkında görüşlerimi şu şekilde açıklayabilirim.

Öncelikle okey oyunu, çok eski yıllarda Çinliler tarafından oynanılan “Domino” adlı oyundan türediği söylenmektedir. Ardından iletişim halinde bulunan toplumlar aracılığıyla yayıldığı ve Osmanlı İmparatorluğuna kadar ulaştığı bilinmektedir. Ülkemizde atalarımızdan miras kalan bir oyun olmasının doğru olduğu düşüncesine sanıyorum, tüm okey oyunu seven insanlar katılacaktır.  Gidilen bir kahvehane, aile oyun salonları, cafeler genel olarak okey kültürünün yaşatıldığı yerlerdir. Toplam 4 kişi ile oynanılan oyunun içeriğinde paylaşım ve mücadele duygusu bir arada yaşanılmaktadır. İnsanları cezp edici bu özeliği ile okey kültürünün her alanda olması bizler için çok normal bir durum haline gelmiştir. Nitekim, sadece dışarıda yaşanılan yaşam içerisinde değil, gittiğimiz aile misafirliklerinde önde gelen konular arasında yer almıştır. Sürekli olarak oynanılan okey oyunu Türkiye’de önemli bir kültüre sahiptir.

Son yıllarda her insanın internet dünyası ile tanışması sonucu okey oyunu farklı bir alanda yaşatılmaya devam etmektedir. Araştırmalarım sonucu yüzlerce okey oyunu hizmeti veren site olduğunu söyleyebilirim. Bunlar içerisinde popülerliğini koruyan Facebook, Mynet, Gamyun gibi birçok sitenin içerisinde internette gerçek insanlarla okey oyunu oynayabiliyorsunuz. Gerçek hayatta yaşatılan okey kültürünün neredeyse bezeri, şimdilerde internette ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Bahsinde bulunduğum sitelerde sohbet edebiliyor ve okey oyunu oynayabiliyorsunuz.  Kuşkusuz bu faaliyetler bizler için olumlu sonuçları doğurmaktadır. Zaman konusunda problem yaşayan veya rahat bir ortamda okey oyunu oynamak isteyenler için faydalı bir durum yaratmıştır diyebilirim. İnternet sayesinde okey kültürü gelişerek ilerlemeye devam etmektedir. Yeni sunulan programlar sayesinde Avrupa’da yaşan insanlarla kolaylıkla okey oyunu oynayabilirsiniz. Son zamanlarda dikkatimi en fazla çeken ücretsiz bir programın işinize yarayacağını düşünüyorum. Eğer okey kültürünü farklı insanlarla yaşarak, oyun dünyanıza farklılık katmak istiyorsanız, okey indir sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Keyif dolu internette veya gerçek yaşamda okey oyunu maçları içerisinde yer almanızı dilerim.

 
Toplam blog
: 2
: 5307
Kayıt tarihi
: 27.03.12
 
 

İstanbul'da yaşamaktayım. İktisat bölümünü bitirdim ve şu an çalışıyorum. Hayatım boyunca farklı ..