Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Türkiye'de sağlık sorunu

Türkiye'de sağlık sorunu
 

Sadece Türkiye'de değil, diğer tüm ülkelerdeki sorunun temeli "hasta"nın aslında kim olduğudur! Devletin hizmet vermesi gereken hastaların durumu kanunlarda ve tüzüklerde açıklansa da asıl çözüm devletten değil insanların kendisinde saklıdır.

Her işin ve hizmetin devlet tarafından halledilmesini beklemek, devlet hastanesine sıra almak için sabahın köründe yola çıkıp muayene olamadan dönmeye benzer:) Eğer kendi işini kendi olanaklarınla sonuçlandırmak için çaba harcamıyorsan (Sabahın köründe yola çıkmaktansa senin adına sıra alabilecek birini bulmak gibi), atacağın her adım devlet için bir külfet olacaktır (muayene olamadığın için orda bulunan devlet memurlarıyla tartışmak gibi)!

Olması gereken nedir?

Sağlık ocağı, birinci derece sağlık kuruluşudur. Hastanın ilk görüldüğü ve tedavi uygulanacağı yerdir. Burada şifa bulamayan ya da bulamayacağı düşünülen hastalar en yakın hastaneye sevk edilir.

Hastane, bünyesinde dalında uzmanlaşmış doktorları bulunan ikinci basamak sağlık kuruluşudur. Sağlık ocaklarında şifa bulamayan, ciddi hastalığı bulunan hastaların muayene için gönderildikleri yerdir.

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, bir üniversite bünyesinde, çeşitli dallarda uzman yetiştirmek üzere kurulmuş, hastalıklarla ilgili araştırma ve çalışmaların yapıldığı yerlerdir. Çok nadir hastalıkların, her yerde yapılamayan ameliyatların yapıldığı yerlerdir.

Bu kalabalık neden?

Bu silsileye uyulmaması, herkişinin kendi kafasına göre ve işine geldiği gibi davranarak en yakın sağlık kurumuna başvurması sonucu yığılmalar yaşanmakta, kulağı ağrıyan bir bakmış ortopedi bölümünde, burnu akan ameliyat oluyor.... Herşey karmakarışık!

Üniversite hastanesi acilinde reçete yazdırmak için sıra bekleyen mi arar sınız, sağlık ocağına bir parmağı cebinde gelip "Ne hastanesi dohtor bey, sen de dohtor diil misin? Accık ucundan tutsun yeter!" deyip kopan organı diktirmek isteyen kendinden öte hastalar mı?

Acilime çocuğun ateşi biara 37 olmuştu deyip gelen de var, ateş yok dedikleri çocukta ateşi 40 ölçtüğüm de!

İnsanların kafası karışık ve sürekli karıştırılıyor? Kim neden karıştırıyor? Üç beş kuruşa değer mi?

Ya bir de güzel yurdumun ücra köşelerinde kalıpta sağlık ocağına erişemeyen hastalar...

(offff, çok karıştı, çok karışık.... Ben de çözemedim?)

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..