Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '08

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye'de siyaset yapmak

Ülkemizde siyaset yapmak Ulu Önder Atatürk'ten sonra hayli zor olmaya başladı. Zira o dönemden sonra ülke ve millet için ne zaman daha fazlasını isteyen bir siyasetçi olsanız hep birileri önünüzü kesiyor ve sizleri akıl almaz bir şekilde sahneden siliyorlar. Tarihimiz bunların örnekleri ile doludur ve o kadar da uzak bir tarih değildir.

Ülke ve millet için zamanını harcayan insanlar ne zaman gölgelerin önüne geçer işte o zaman başları da gölgelerle sorun yaşamaya başlar. Merhum Adnan Menderes'ten bu yana bir çok siyaset adamı bu gölgelerin kurbanı olmuş ve bir çokları da hala bunların hedefi durumundadır.

Ülkenin yönetimi görünüşte milletin temsilcisinde olmasına ve Anayasanın her maddesinde ifade edilmesine karşın gölgeler buna zamanla müdahalede bulunmuşlardır. İradelerinin zayıflamasını istemeyenler aslında iradesiz insanların ta kendisidir. Çünkü gölgelerin arkasında onların devleti yönetmesi daha kolaydır. Mücadele edemezler. Zira onlar için mücadele eden görünen maşalar vardır. Bu maşalar bunu kimi zaman demokrasi, kimi zaman siyaset, kimi zaman adalet, kimi, zaman da ulusal güvenlik adına yaparlar. Bu güçler emellerine ulaşmak için çeşitli dinamikleri harekete geçirirler, gerekirse bu dinamiklerle halkı dahi ayaklandırabilecek güçlere sahiptirler.

Bütün bunlara rağmen bu gölgeler aslında zavallıdırlar. Zira gerçekte yönetmek istediklerini aslında gerçek mana da yönetememektedirler. Zira onların arkasında da bir gölge vardır ve bu gölgeler onları da yönetmektedir. Bir zincir halkası gibidir. Ama zincirin başı ve sonu berlli olmadığı için kim kimi yönetiyor belli değildir. Oysa hepside yönetilendir ve hepside aydınlıktan korkarlar.

İşte ülkemizde böyle bir siyaset ortamı vadır. Bu siyaset ortamında ülke ve milleti için çalışmak ama gerçekten çalışmak zordur. Onlara ve menfaatlerine dokunmadan istediğiniz kadar rahat çalışabilirsiniz. Ama yolllarınız veya çalışma koşullarınız çatışınca işler arap saçına döner. Çünkü onlar önlerinde engel istemezler.

Ha buna rağmen ülemizde siyaseti hayatın son damlasına kadar yapanlar yok mudur? Vardır elbet ama bunların siyaset anlayışları dün dündür bugün ise bugün. Yağmur gibi gelen yerine getirmeyen vaatler, uçuk kaçık projeler ve umursanmayan fakat gerekli olan temendiler ya da parti programları. Hep lider olmak isterler ve yanlarında hiç bir zaman gerçek rakip istemezler. Hatta seçimler de dahi yanlız yürümek onlar için çok güzeldir. Kazanmak her zaman güzeldir ama gerçek rekabetle. Kazanacağını önceden bilmek ve kazanmak ne kadar mutlu edebilir ki insanı. Ama onlar bununla bile mutlu olurlar.

Koltukları onlar için milletten daha önemlidir. Hatta yönetimine talip oldukları ülke bile kolutuk ve mevkilerinden daha önemli değildir. Zira kendilerine dokunulmamasını isterler. Bir çıkış yapsalar uyarılarını hemen alırlar ve adımlarını tekrar kontrol ederler. Onlar için demokrasi ve özgürlük sadece lafta ve seçimlerde gizlidir. İnsanlarının bir arada ve huzurlu bir şekilde yaşayacaklarına inanamazlar. İnsanların özgür ve demokrasi içinde yaşaması onların sonudur ve bu sonu asla istemezler.

 
Toplam blog
: 196
: 493
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Doğayı seviyorum. Onun içinde yaşamayı ve güzelliklerini tatmayı seviyorum. Yaşamayı ve hatta ölü..