Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye'de Sol Parti Anlayışı

Türkiye'de Sol Parti Anlayışı
 

Türkiye’de sol ve sol siyasi parti anlayışı akıllara zarar durumda.

Normalde emekçinin yanında olması gereken, halkı, sosyal adaleti, eşitliği, emeği temsil eden sol Türkiye’de elit tabakanın yanında, halktan kopuk bir seyirde.

Bizde halka yakın olan siyasi partiler dünya genelinin ve siyaset bilimin tam tersine sağ partiler. Durum böyle olunca Türkiye’de sağ, sol siyasi parti kavramları hiçbir yere oturamıyor. Bizim sol dediğimiz sol değil, sağ dediğimiz sağ değil.

Bizim sol dediğimiz partiler ise tabela partileri olmaktan öteye geçemiyorlar. Halkın takdiri genellikle sağ ve merkez partilerden yana. Tabi bu sağ ve merkez tabirleri yine sadece bizim kullandıklarımızdan, dünya geneline uymuyor bu isimlerde…

Sol Partilere Bakış

Türkiye’de sol partilere genel olarak baktığımızda çok etkin bir siyaset göremiyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) halktan kopuk, elit tabakaya, genel olarak okumuş sınırlı kesime hitap ederken meclis çatısı altında aktif bir muhalefet örneği gösteremiyor.

Barındırması gerektirdiği çeşitliklere mesafeli davranması ve temsil edememesi sebebiyle gitgide kan kaybediyor CHP. Baykal faktörüne ise hiç değinmiyorum.

Bir zamanların efsanesi, iktidarın baş temsilcisi Demokratik Sol Parti (DSP) tabela partisi haline geldi. Bülent Ecevit’ten sonra Zeki Sezer’i deneyen, CHP işbirliği ile girdiği seçimlerde istediğini bulamayan parti Sezer’in ardından göreve gelen Masum Türker’le de siyaset arenasına bir şey katacak gibi görünmüyor. Rahşan Ecevit’in tepkisi ile partiden ayrılması apayrı bir komedi. Rahşan Hanım’ın DSP’den ayrılarak kurduğu Demokratik Sol Halkçı Parti ise konuşmaya ne kadar değer takdiri sizlere bırakmak lazım.
(DSHP) Hulki Cevizoğlu gibi marka bir ismi de tüketecek ve tabeladan öteye gidemeyecek gibi. Rahşan Ecevit’in kaprisli halleri de siyaseti izleyenleri bıktırdı, usandırdı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Ufuk Uras ile girdiği düelloda genel başkanı ile yollarını ayırdı. Ezilenleri, farklılıkları barındırma özelliği ile birçok farklılığın temsilcisi haline gelen ÖDP Türkiye’de denilen sola uymazken dünyanın dediği sola uyuyor. ÖDP gerçek anlamıyla bir sol parti. Ancak bu ülkede taraftar bulması bir o kadar zor.

Zaten ÖDP’nin aldığı oylara bakılırsa gerçek sola verilen değer anlaşılıyor.

Türkiye Komünist Partisi uzunca bir süre komünizmden korkutulan bu ülke için “fazla” bir parti. Özellikle gençlik kolları ve üniversitelerdeki dayanışmalarıyla hükümete muhalefet konusunda başarılı ve dik bir duruş sağlayan TKP bir gün hedeflerine ulaşacakları konusundaki inançlarını hiçbir zaman kaybetmiyor.

TKP’nin illere, ilçelere göre aldığı oylarda yine 100’ü geçmeyen doğrultuda…

EMEP gibi ezilenleri temsil eden siyasi partilerde var tabi bir de kendini solcu olarak tanımlayan DTP var o daha başka bir inceleme konusu.

SHP’yi de unutmamak lazım Murat Karayalçın önderliğinde bir köşede duruyorlar.

Aleviler de parti kuruyorlarmış

Türkiye’de uzunca bir dönem CHP’yi destekleyen Aleviler Onur Öymen’in Tunceli hakkında söylediği sözlerden sonra CHP ile bağlarını kesin olarak koparmaya karar verdiler. Harekete geçen ve birlik olan Aleviler yepyeni bir parti kurma hazırlığındalarmış.

Sola yeni bir soluk lazımdı zaten bu ülkede (!)

Tabelaların çoğalması ile ne olacak bilinmez ama solcu olarak geçinenlerden bir şey çıkmayacağı kesin!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..