Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Gülşah Özcanalp Göktekin

http://blog.milliyet.com.tr/gulsah.goktekin

10 Ağustos '11

 
Kategori
Meslekler
 

Türkiye'de Sosyolog Olmak

Türkiye'de sosyolog olmak demek, aslında herkesin uzman olduğu bir alanda uzmanlaştığını sanıp, ülke koşullarında mesleksiz olmak demektir. Geçerli bir mesleğiniz yoktur. Size uzmanlık kazandıracak bir bilginiz yoktur. Zira sizin bildiğinizi herkes biliyordur. Özel şirketlerde belirlenmiş bir iş tanımınız da yoktur. Girişimci olmak için herhangi bir belirgin özelliğiniz hiç yoktur. Kamudaki kadrolarınızın çoğu lağvedilmiştir, yani orada da yeriniz yoktur. 

Sizin gibi binlerce sosyoloji mezunu vardır. Ama halk arasında lisans eğitiminin, 2 yıl mı 4 yıl mı olduğu, tam olarak bilinmemektedir. Sosyologların aslında ne iş yaptığını, sosyologlar da bilmemektedir ki, piyasada daha çok sosyoloji mezunlarının tercih edildiği hiçbir konuyla ilgili uzmanlık dersi lisans dersleri arasına konulmaz. Artık eskisi gibi öğretmen de olamazlar. 

Aldıkları lisans eğitimi üniversiteden üniversiteye o kadar değişir ki, iki ayrı üniversiteden mezun olan iki sosyolog aynı terminoloji ile konuşamaz. Hatta öyle üniversiteler vardır ki, oradan çıkan sosyologlar hiçbir terminoloji ile konuşamaz. Zira akademik personellerinde artık sosyoloji lisansına sahip kimseler bile yoktur. 

Geçmişte piyasada paylaştıkları işleri, diğer meslek sahipleri kati suretle ellerinden almışlardır. Rehberlikler, sosyal hizmet uzmanlıkları v.s. 

Türkiye'de sosyolog olmak, ortalama Türk babasının başını önüne eğmektir. Aslında çok okuyup çok yazan, hem de iyi tartışan, bilmiş evladının, avukat olmamasının acısını yaşayan bir aileye sahip olmaktır. 

Gerçekten severek okursanız derin anlaşmazlıkların göbeğine düştüğünüz, okudukça görünmez bağları görünür kıldığınız, hiç durmadan yorum yapan kalabalıkların ne kadar boş konuştuklarının farkına vardığınız, hiç bilmediğiniz kadar bildiğiniz ve hiç olmadığı kadar anlatamadığınız, hafif paranoya yaşatan bir ukalalık durumudur, Türkiye'de sosyolog olmak. 

Tüm hayatın, dünyanın, uluslararası işbölümünün, kendinizin, sınıfınızın, eşitsizliğin, açlığın, toplumsal gerçeklerin, kısacası sizin etrafınızda meydana gelen herşeyin farkında olmak isterseniz Türkiye'de sosyolog olmak isteyebilirsiniz. 

Ancak toplumsal statü, popülarite, aile onayı, para, sorgulamalardan uzak ve az kullanılmış bir beyin ile yaşamak istiyorsanız sosyolog olmayı yeniden düşünmelisiniz. 

 
Toplam blog
: 22
: 830
Kayıt tarihi
: 01.04.11
 
 

Felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, strateji oyunları, kişisel gelişim ilgi alanlarım. Kişisel ..