Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '10

 
Kategori
Otomobil
 

Türkiye'de tutulmayan ünlü otomobil markaları

Türkiye'de tutulmayan ünlü otomobil markaları
 

Alfa Romeo-159


Avrupa’ya oranla ülkemizdeki otomobil satışlarına baktığımızda rakamsal olarak pazarımızın ne kadar büyük olduğunun farkına varıyoruz. Dışardan baktığımızda bizim açımızdan durum böyle gözüküyor. Peki, Avrupalı otomobil üreticileri için durumlar nasıl bu yazımda kısaca ülkemizde satılan fakat ikinci el değeri düşük olan kaliteli olmasına rağmen bir türlü istediği satış değerlerine ulaşamayan markalardan söz edeceğim.

*****

Alfa Romeo ( Anonima Lombarda Fabbricca di)
1910 yılından üretimine İtalya/Milan’da başlanan kısa sürede ürettiği Otobüs, Kamyon ve otomobiller ile adından sıkça söz ettiren marka ağır vasıta üretim kararından vazgeçmiş ve sadece binek otomobil üretimini devam ettirmiştir. Ülkemizde 147, 156, 159, GT, Brera, Mito ve Spider modelleri ile tanınan marka istediği satışları gerçekleştirememiştir. Bunun nedeni olarak kaliteli otomobil üretmesine karşın maliyeti düşürememesi, ülkemizdeki vergilerin ağır olması, spor araba ağırlıklı bir firma olması, Türkiye’de tanıtımına ve servis ağına yeterince önem vermemesi gibi nedenler arabanın ikinci el değerini etkileyen bir faktör, 2. el değeri de arabanın pazardaki payını belirleyen önemli unsurlardan olduğu için oldukça mantıklı bir döngü ile Alfa Romeo’nun ülkemizde tutulmamasını açıkladık.

*****

İsveç güzeli Saab

İsveç’in Volvo’dan sonra en iyi otomobil markası olan Saab’ın kaderi, İtalyan Alfa Romeo ile benzeşiyor. Ürettiği spor otomobiller Avrupa’da dikkatleri her zaman üzerine çekmeyi başaran firma orta kesim halka hitap etmesine rağmen fiyatlarının diğer lüks spor marklara oranla daha makul olmasına rağmen, seri üretimde ama özel üretilmiş gibi araba yapması markayı yüksek maliyetten ve devamlı el değiştirmekten kurtaramadı. 1937 yılında kurulan İsveçli firma 2008 yılında Ruag Holding AG isimli uçak şirketine satıldı. Üretime ilk başladığı yıllarda uçak mühendisleri tarafından 92001 modelinde araç ürettiler günümüzdeki modellerinde arabanın iç kabinin uçak kokpitine benzemesinin nedeni de ilk yıllarında uçak mühendislerinden aldığı genleri devam ettirmek istemesidir. Markanın son sahibi ise Hollandalı lüks otomobil üretici Spyker firması bünyesine katmıştır.

*****

Rover (Serüvenci)

İngilizce sözlük anlamı Serüvenci olan Rover markası ülkemizdeki serüvenine bir türlü başlayamadı. Safkan bir İngiliz olan marka, Birmingham’daki son üretimini 2005 yılında gerçekleştirerek iflasını açıkladı. Sokaklarda görmeye devam ettiğimiz arabaların yedek parça sorunlarının kim tarafından karşılanacağı ise kafa karıştıran sorular arasında…

*****

SAMET SERBEST

S&S

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..