Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'de uzun yaşamanın sırları

Türkiye'de uzun yaşamanın sırları
 

Türkiye’de Uzun Yaşamanın Sırları ve Kısa Yaşam Süremiz 

Ülkemizde parayla uzun yaşamak için; 

1. Ekonomik yönden maddi sıkıntı çekmeyeceksin, ülke koşullarında aylık en az 5000 TL kazancın olacak, araban, evin ve sağlam bir işin olacak. 

2. Politikacılarla ve siyasilerle yakın ilişkilerin olacak ki her dönem iktidara gelenlerle iyi geçinekceksin ki mutlu olasın 

3. Evinde akşam yemeğimde havyar, en kaliteli bonfile etler, en lezzetli balıkları yerken iktidarsızlığa iyi gelen ilaçları kullanıp genç Ruslarla alem yaparken, gündüz işte insanların sigortalarını bile ödemeyen, zalim sert, vergi vermez (zarar gösterir) bir insan olacaksın. 

4. devletin hangi mevkiinde bulunursan bulun tanıdıklarına torpil yapacak, her politikacı gibi kul hakkı yiyeceksin. 

5. Devletin trilyonlarını çalıp kayıp trilyon davasında talebelerin tarafından aklanacaksın ki 80 yaşın üzerine çıkabilesin. 

6. Memlekette ne kadar çok okursan o kadar yaşam süren uzaması gerekirken herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda gördüğün, şahit olduğun veya bizzat sana yapıla bir kasıtlı davranış ya da uygulamada sinir krizi geçirip kalpten gitme riskin her zaman yüksektir. 

7. Memleketimde okur-yazar seviyesi düştükçe toplumumuz daha mutlu oluyor, çünkü koyun yönetmek kolaydır ve koyun gibi yaşamak ömrü uzatır.

Ülkemizde gerçek anlamda uzun ve mutlu yaşamak için; 

1. Beş parasız olacaksın, köyde tarhana çorbası, bulgur pilavı ve varsa ineğinden, koyunundan, tavuğundan sağladığın et, süt, yumurta peynir, yoğurt, ayranla besleneceksin, bahçendeki taze otlardan sebze yemekleri yapacaksın, yine bahçendeki meyvelerden tüketeceksin. Uzun yarı aç ama mutlu yaşarsın.
2. Tüm gün kahvede oturup arkadaşlarınla okey oynayıp keyifli bir hayat yaşayacaksın ki uzun yaşayabilirsin. 

3. Şehirden uzak yerlerde teknolojinin uğramadığı bölgelerde, yüksek yaylalarda, bulabilirsen temiz bir çevrede yaşayacaksın ki uzun yaşabilesin. 

4. Hiçbir şeye tepki göstermez, tepkisiz, sessiz ve suskun bir şekilde olanları kabul edersen yine uzun yaşarsın. 

Son söz, Türkiye’de uzun yaşamak insanların her zaman söz konusudur ama yeter ki gündemden ve televizyonlardan uzak dur. 

İşte uzun yaşamakla ilgili sağlıklı ipuçları; 

Uzun yaşamanın ipuçları 

Birçok genetik, yani aileden miras alınan özelliklere bağlı olduğunu zanneder. Bu doğru değildir. 

İkizler üzerinde yapılan araştırmalar genetiğin uzun ömür üzerindeki etkisinin yüzde 25 civarında olduğunu gösteriyor. 

Kimin ne kadar ömür beklentisi olduğunu tayin eden daha çok sosyo-ekonomik çevredir. İçinde yaşanan ortam, eğitim durumu, sosyal statü, ekonomik durum, yaşam alışkanlıkları ömrün ne kadar uzun olacağını tayinde büyük rol oynar.
Ömür uzamakta ama ek yıllar eşit insanlar arasında eşit dağıtılmamaktadır.
Araştırmalar gösteriyor ki gelir, eğitim, sosyal statü yükseldikçe, içinde yaşanan ülke ve semt iyileştikçe ömür uzuyor. 

Bir kişi toplumda ne kadar üst bir pozisyona tırmanırsa uzun yaşama şansı o kadar yükselir. 

‘81 yaş’ beklentisi 

İngiltere’de devlet memurları arasında yapılan araştırmalara göre en tepede olanlar (örneğin müsteşar) en üstün bir derece altında olanlardan daha uzun yaşıyor. Aynı şekilde ikici pozisyonda olanlar da üçüncülerden daha uzun yaşıyor.
Gelir düzeyi yüksek olanların ömrü olmayanlardan uzun oluyor. 

Londra’da zenginlerin oturduğu Hampstead’de erkeklerde ömür beklentisi seksen bir yıldır. Hampstead’e bisikletler yirmi beş dakika uzaklıkta, daha alt düzey bir semt olan St Pancreas’ta, erkeklerin ömür beklentisi yetmiş yıldır.
İskoçya’nın Glasgow kentinde en zengin ve en fakir semtler arasında yaşam beklentisi arasında 12 yıl fark var. 

Bazı ülkelerde insanlar diğer ülkelerden daha uzun yaşıyor. Aynı ülkenin bazı bölgelerinde insanlar uzun yaşarken diğerlerinin ömrü daha kısa. 

Örneğin, Türkiye’de Batı’da yaşayanlar Doğu’da yaşayanlardan, Akdeniz Bölgesi’nde yaşayanlarKaradeniz Bölgesi’nde yaşayanlardan daha uzun ömürlüdür. Karadeniz’de yaşayanlar ise Orta Anadolu’da yaşayanlardan. 

Okumanın faydası 

Ülkemizde de aynı şehrin içinde değişik semtlerde ömür değişiktir, İstanbul’un Nişantaşı semtinde yaşayanların ömrü, Samandıra’da yaşayanlardan uzundur.
Daha çok okuyan da daha uzun yaşıyor. 

Bu konuya okumayan kız çocukları ve onları okutmayan ebeveynleri ilgilendirebilecek bir bulgu ile başlamak istiyorum: Şili’de yapılan bir araştırmaya göre, yirmi yaşına gelmiş ve on üç yıl veya üstü eğitim görmüş kadınların ömür beklentisi yetmiş iki yıldır. Bir ile sekiz yıl eğitim görmüş kadınların beklentisi ise altmış. 

İsveç’te daha ilginç bir bulgu var. Orada yapılan bir araştırma doktora tezine sahip olanların master yapmış olanlardan, master derecesine sahip olanların ise salt üniversite mezunlarından uzun yaşadığını ortaya çıkardı. Aynı durum ömür kısalta kısalta ilkokul mezunlarına kadar iniyor. 

Rusya’da araştırmalar üniversite mezunlarının ilkokul mezunlarından daha uzun yaşadığı, ömür makasının eğitim makasına paralel olarak açıldığını gösteriyor.
Dokuz Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırma, işçi olmayanların hayatlarının bilek gücü ile yaşayanlardan daha uzun olduğunu gösterdi. 

http://ekonomi.milliyet.com.tr/uzun-yasamanin-ipuclari/ekonomi/ekonomiyazardetay/19.05.2011/1392072/default.htm 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..