Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye'de ve Dünya'da tasarruf

1. Türkiye’nin Tasarruf İhtiyacının Temeli  %7 Kalkınma Hızı

Anadolu’da çok sayıda aile tutumlu ve sade bir yaşam sürmektedir.

Aileler özellikle fakir, yardıma muhtaç insanlara daha çok faydalı olabilmek, ileride ekonomik yönden kötü dönemlere hazırlıklı olabilmek ve sıkıntı çekmemek için tüm yaşamlarında tutumlu olmaya, imkanlarının sağlayabileceği yaşam seviyesinden daha az bir seviyede yaşamaya özen göstermektedir. Bu yaşam tarzı, tasarrufu destekleyen bir yaklaşımdır.

Türkiye’nin nüfus artışından dolayı iş hayatına katılacak gençlerine iş bulması ve gelişmiş ülkelerle refah farkını azaltması için % 7 kalkınma hızına ihtiyacı vardır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, ''2012 yılı Şubat Dönemi Sonuçları''na göre işsiz sayısı 2 milyon 721 bin kişi, istihdam ise 23 milyon 338bin kişidir.”

Rakamlardan görüldüğü gibi işsiz sayısının azalmasına ihtiyaç vardır ve bu azalma ancak yatırımlarla sağlanabilir. Yatırımın esas kaynağı ise tasarruftur.

Türkiye milli gelirinin % 4.5'u kadar yatırım yaparsa, yüzde bir ( %1) büyüme sağlayabilmekte ve sermaye hasıla katsayısı 4.5 olarak kabul edilmektedir

Bu konuda; Tasarruf =Sermaya hasıla katsayısı x Kalkınma hızı formülü geçerli sayılmaktadır.

Formülde Türkiye’nin %7 büyümeye devam edebilmesi için milli gelirinin % 31,5’u düzeyinde tasarruf (4.5x%7=%31,5)  yapabilmesi ve bunu yatırıma dönüştürmesi gereklidir.                                                                                                                   

Ancak Türkiye’de milli gelirin yaklaşık %16’sı tasarruf edilebilmektedir. Kalan %15,5 dış kaynaklarla sağlanmak zorundadır.

Vikipedia’daki rakamlara göre 2011 itibariyle Türkiyede kişi başı gelir 14 600 dolar,  ABD vatandaşının kişi başı geliri 48 100 dolardır.  ABD ortalama geliri 3.3 kattır.

Türkiye hep  %7 kalkınsın ve ABD ortalaması  %3 olsun.  Türkiye gelişme hızı ABD’den hep %4 daha fazla olduğunda , Türk vatandaşının geliri  17.6 yıl sonra, ABD vatandaşının 2011 yılındaki ortalama gelirine ulaşabilecek ve 31.3 yıl sonra Türk vatandaşının geliri ABD vatandaşı gelirine eşit olabilecektir. 

Bu rakamlar Türkiye’nin neden daha çok tasarrufa ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır. Gençlere iş bulmak, kalkınmak ve gelişmiş ülkelerle farkı kapatmak için kaynaklarımızı ve gelirimizi iyi kullanarak tasarruf yapmamız yaşamsal önemdedir.

Türkiye’de Tasarruf

Türkiye’de tasarruf oranı %16-20 arasındadır.

2010 yılı rakamı %12 olup, 19-20 milyon haneden % 55'i tasarruf yapabilecek durumdadır. Kalan % 45 ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.

Finansçılar tarafından Türkiye’de tasarrufun artması için reel faizin artması gerektiği, ağır işleyen bürokrasinin yatırım maliyetini artırdığı ve iş yeri açma maliyetinin yüksek olduğu belirtilmektedir. İlerideki rant getirisine güvenerek ev, arsa alımı halâ revaçtadır.

2. Tasarrufu Yüksek Ülkeler; Çin, Hindistan, Almanya, Fransa

Dünyada Çin, gelirine göre 1980’lerden beri son otuz (30) yıldır tasarruf oranı en yüksek olan ülkedir. Tasarruf oranı %50’ler civarındadır. 2011 rakamı %38. Çin küresel üretim merkezi olarak etkindir. Faiz oranları düşmesine rağmen tasarruf oranının yüksek olması, emeklilikte gelir azlığı ve sağlık sisteminin yetersizliğine bağlanmaktadır.

Tipik Çinli peşin parayla alış veriş yapar, pazarlık yapar. Para biriktirmek kişide aranan önemli bir özelliktir. Çocuklara doğum günü veya yılbaşı hediyesi kırmızı zarf içinde para olarak verilir. Çinli maaşını söyler, saklamaya gerek duymaz. Çin’de ailelerin en önemli istekleri çocuk sahibi olmak ve kural gereği yetmiş (70) yıl süreli olarak bir ev sahibi olabilmektir.

Para biriktiren kişi sonunda hür olur. Çin Atasözü

Hindistan’da tasarruf %35’ler civarındadır. Hindistan’da halk borçlanmayı sevmemekte ve bürokrasi yatırımları teşvikte başarılı olmaktadır.

Hindistan, Çin’den üç kat küçük fakat nüfus farkı az olduğundan Dünya’nın en kalabalık büyük ülkesidir.

Hindistan bilgi sistemleri  ve hünerli insan gücü ile küresel hizmet sağlayan bir ülkedir. 2005 rakamlarına göre Hindistanın genç nüfus yüzdesi 0-14 yaş arası %33’e karşılık Çin’de %22’dir. Yirmibirinci (21.) yüzyılın Hindistan yüzyılı olabileceği belirtilmektedir.

Japonya'da tasarruf % 26’lardan %3’lere düşmüştür. Japonya'da tasarruf oranı 1960'larda % 25 iken 2010'larda %3’ler düzeyindedir. Bankaların Japon yeni için verdiği faiz neredeyse sıfıra yakındır. Japonlar faiz alabilmek için paraları ile yabancı ülke yatırım fonlarını satın almaktadır. Tipik bir Japon vatandaşı genellikle borca girmemektedir. Japon, ihtiyacı olmayan bir şeyi satın almamak yaklaşımındadır.                                                                 

Son yıllarda Japonya’da yaşlı nüfusun artması, verilen düşük faizli kredilerin geri dönmeyişi, şirketlerin kişiye hayat boyu iş vermesi gibi olumsuzluklar tasarruf oranını olumsuz etkilemiştir.

Almanya tasarruf oranında  %26’lardan %11’lere gelmiştir. Alman halkı yaşamında tasarrufa önem verir. Almanya, Avrupa Birliği’nin (AB) üretim ve ihraç merkezidir.

Alman erkeği yemeğe davet ettiği kadına yemek sonunda hesabı (madem ki eşitiz anlayışıyla)  ikiye bölmesiyle meşhurdur.

Türkçe’deki, “Alman usulü” herkesin masrafını ödemesi veya hesabın paylaşılması ile ilgilidir. Alman, Amerikalıdan daha az harcar.

Fransız halkı tutumludur. Kredi kartından daha çok bankamatik kartını kullanır ve var olan parasını harcar..

ABD’nin gelirine göre tasarruf oranı son on (10) yılda sürekli düşmüş, 2008 yılı ekonomik kriz sonrası biraz artmış sonra tekrar gerilemiştir. Amerikan halkının tasarrufu % 12’ler düzeyinden % 4’lere gerilemiştir.  

3. Avrupa Birliği’nin Teknolojik İlerlemelerle Tasarruf Yaklaşımı

Avrupa Birliği bilgi ve teknolojik ilerlemeler yoluyla yapılan tasarrufa önem vermektedir. Örneğin 1960’lı yıllardan beri ampul, elektrik süpürgesi ve plazma TV’lerin enerji tüketiminin azaltılmasını projelerle teşvik etmektedir.

Elektrik süpürgesini incelediğimizde enerji tüketiminin güçlü emiş isteğiyle gittikçe arttığını ve 500W güçten zamanla artarak 2.5kW’lara çıktığını görmekteyiz.

Süpürgenin enerji tüketiminde teknolojik gelişmelerle 0.25kW’lık bir güç azalması hedeflensin ve altmış (60) milyon evi dikkate alalım. Haftada bir defa bir (1) saat süreyle ürün kullanılsın. Bedeli Ankara’daki gibi yaklaşık 0.32TL/kWh, (1TL=0.43€) olsun.

Elektrik süpürgelerinin tüketimindeki 0.25kW’lık bir azalma Avrupa Birliğinde yılda yaklaşık 107 milyon Avro tasarrufa sebep olabilecektir. 

Açıklama: 0.25kWx1hx52hft=13kWh ve bedeli 13kWhx0.32TLx0.43€=1.79€  ve 60 milyon aile için  107 milyon€  (60x1.79=107,4). Bu hesap aile başına 1,8 €uro’ya yakın bir tasarruf yapıldığında toplam rakamın ne kadar büyük olabileceğine örnektir.

Bilgi birikiminin yol açtığı teknolojik ilerlemelerle elde edilen tasarruf geniş kitlelere yayıldığında milyonlarca ailenin tüketirken tasarruf sağlamasına, aile ve ülke ekonomisine olumlu etkide bulunmaktadır.  

4. Tasarruf-Yatırım İlişkisi

Tasarruf, yatırımlar için kaynak oluşturur. Yatırım yapanlar tarafından yeni iş alanları açılır ve nüfus artışıyla yaşama katılan gençlere iş sağlanır. Yeni iş alanlarında çalışanlar kazançlarını ihtiyaç ve isteklerine göre harcarlar. Önemli ve para gerektiren arzularına ileride kavuşmak için kazançlarının bir kısmını tasarruf ederler. Döngü tamamlanır.

Bankalar tasarrufa faiz verir ve kredi çekenlere, yatırım yapmak için  ilave paraya ihtiyacı olanlara daha çok faiz uygular.

Faiz, kişi ve kurumların para veya sermayelerini başkalarının kullanımına sunduklarında  aldıkları karşılıktır. Bankaya para yatırdığınızda belirli bir süre için paranın kullanım hakkını  bankaya veriyor, karşılığında faiz alıyorsunuz.

Yatırım yapılması ve Yatırımcı önemlidir. Kimse yatırım yapmazsa, bankalarda bekleyen mali kaynaklara ihtiyaç olmayacaktır. Bu durumda bankalar düşük faiz verecek ve sadece para saklama yeri olacaktır. Ekonominin canlılığı için bu arzu edilmez. Nüfusu artan, refahını artırmak isteyen her ülke yatırım yapmak zorundadır.

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..