Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Türkiye'de ve yurt dışında blog anlayışı

Türkiye'de ve yurt dışında blog anlayışı
 

Desem ki "Obama, Bill Clinton, Hillary Clinton, Bill Maher, Alec Baldwin blogger." İnanır mıydınız?

Evet, ABD Başkanı Barack Obama da bir blogger. Gerçi son blogunu 2008 yılında henüz senatör iken yazmış ama olsun. Hillary Clinton'ın da senatör iken blog yazdığını görüyoruz. Eşi Bill Clinton'ın ise 2010 yılında yayınlanmış blogları mevcut. Bill Maher ise TV'nin çok ünlü yüzlerinden birisi. Politik-eleştirel komedi türünde programlar yapmakla kalmayıp gayet aktif bir şekilde bloglar yayınlıyor. Alec Baldwin gibi bir aktör düşüncelerini blogları ile dile getiriyor ve okuyucular yorumlar yazıyor, tıpkı bizim MB'da yaptığımız gibi.

Bunun yanısıra daha birçok ünlü isim, yazarlar, köşe yazarları, yapımcılar, şirket CEO'ları vs. blog yazıyorlar. Nerede mi? Huffingtonpost'da. Amerika'nın birçok blog yayıncısı arasında belki de en başarılısı. Milliyet Blog gibi sesini duyurmak isteyenlere internet yayıncılığı ortamını sağlayan 4 yaşında, genç ve de neredeyse otorite haline gelmiş bir site. Milliyet Blog'a son günlerde eklenen bazı fonksiyonel yeniliklerin bu sitede mevcut olduğunu görmek mümkün. Tasarım alanında MB'nin yurt dışındaki internet yayıncılığı ile aynı çizgide olma gayretini görmek blog dünyası adına sevindirici. Ancak bu sitenin yapısını anlamaya çalışırken dikkat ettiğim bazı hususlar oldu;

- Blogger sanat, politika, yiyecek, medya, eğlence, spor, yaşam, stil, magazin..vs. gibi alanlarda yazabiliyor. Fakat hemen her alanda, yazarın kategorisinde güncele yoğunlaştığını gözlemledim.

- Yorum alıp, yanıt verebiliyor. Yorumlar editörlerin onayından sonra yayınlanıyor. Ancak yorumların direkt konuya ilişkin olduğunu, bizdeki kadar "paylaşım için ya da yorum için teşekkürler" gibi mesajların, esprilerin daha az yapıldığını fark ettim. Ancak aradaki kültürel farkı gözetmeksizin iki site arasında kıyas yapmanın haksızlık olacağını düşünüyorum. Amerikan kültürüne kıyasla son derece duygu temelli iletişim kuruyor olmamız dikkate alınmalıdır. (blog genelinde yaşadığımız hoş ve nahoş durumlar da bundan ötürü sanırım.)

- Üyesi olmadığım çok inceleme fırsatım olmadı, fakat üyeler arasında bir çeşit kademelendirme olduğunu gördüm. Aynı şekilde üyenin fanları olabiliyor. Bunların nasıl işletildiği önemli.

- Gözlemlediğim en önemli fark ise şu; Milliyet Blog şiir, deneme, anı .. vs. gibi kategorilere de açık. Hatta bazen blogun hangi kategoriye ait olması gerektiği tartışmaya açık kalıyor. Ben kendi yazılarımın kategorisinde kararsız kaldığımı itiraf etmeliyim. Huffingtonpost daha çok haber-güncel-bilgi üçlüsü üzerine yapılanmış. Amerika bir blog cenneti olduğu için kendinizi ifade etmek adına şiir, edebiyat, sanat üzerine yapılanmış başka bir blog ailesi bulmanız kolay. Ya da sadece teknik yazıp-okuyacağınız ve tartışacağınız başka biri. MB modeli ise çok geniş bir yelpazeye sahip. Bu tip bir modelin yapılandırma ve yönetiminin kolay olmadığını kabul etmek gerektiğini düşünmekteyim.

Ayrıca ulus profillerinin de fark yarattığı bir gerçek. Avrupalının, Amerikalının ve Türklerin değerleri, ilgi ve eğilimleri arasındaki farklar kaçınılmaz olarak blog dünyasına yansıyor. Türkiye'de blog olgusunun taze bir oluşum olduğu gözönüne alınır ise, gerek internet yayıncılığı gerekse bunun bir parçası olma konusunda zaman ve sindirime ihtiyacımız olduğunu söylebiliriz. Umarım bir gün biz de medya, politika, sanat ve bilim alanlarında isim yapmış üyelere sahip olabiliriz.

Geçenlerde, Huffington Post'un kurucu Arianna Huffington'un bir röportajını izliyordum. Kendisi Yunan asıllı bir Amerikalı olup son derece aktif, etkiliyeci ve akıllı bir işkadını. Ağır aksanına rağmen dinlemesi çok zevkli bir konuşmacı. Huffingtonpost.com projesini hayata geçirmeye çalıştığı yıllarda bir çok insanın blog nedir bilmediğini ve onları nasıl blogger olmaya ikna ettiğini gururla anlatıyordu. Hatta şimdi ismini hatırlayamadığım bazı kişileri blog dünyasına katabilmek için bloglarını faks ile alıp kendi görevlilerine sisteme girdirdiğini anlattı. Bunu neden yaptığını ise çok güzel açıkladı; "öyle kıymetli düşünceler var ki, açığa çıkarılmalı, internet dünyasına dahil edilmeli, pahası faks ile blog almak dahi olsa."

 
Toplam blog
: 83
: 998
Kayıt tarihi
: 05.01.09
 
 

 "İnsan olmak başka bir şeydir. Ne dil, ne din, ne de milliyet ayırır. Ne seni, ne de beni kayırı..