Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '16

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye'deki futbolun ekonomik değeri ve dünya sıralamasındaki yeri…

Türkiye'deki futbolun ekonomik değeri ve dünya sıralamasındaki yeri…
 

Gelişmiş ülkelerinin bazıları futbola büyük yatırımlar yaparak, dünya pazarına sürüp, yeni kazanç kapısı yaratmaya çalışıyorlar. Dünya ülkeleri bu pazardan pay kapmaya çalışırken, bazı ülkeler işi iyice abartıp, futbolculara değerinin birkaç katı ücret ödeyerek, futbol piyasasını yükseltiyorlar. Bunun en son örneği. Son dönemde Çin!

Çin bu ara transfer döneminde, ülkemizden bile 4 futbolcu transfer ederek, bu konudaki gözü karalığını herkese gösterdi.

Biz gelelim Türkiye’deki futbol ekonomisinin büyüklüğüne:

Türkiye’de futbol pastasının büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar Euro seviyesinin hemen altında olduğu ve bu rakamla da Avrupa futbol pastasının yaklaşık yüzde 6’sını oluşturduğu yayınlanan bir raporla açıklandı.

TAVAK Vakfı, Türkiye’de futbol ekonomisinin büyüklüğü ile ilgili 2013 yılında yaptığı araştırmayı yeniledi. Prof. Dr. Faruk Şen yönetiminde, Burak Karahan’nın katkılarıyla hazırlanan rapora göre sektörün büyüklüğü 2015 Ekim ayında 1 milyar Euro seviyesini geçti. Ancak Şubat 2016 yılı ara transfer döneminden sonra düşüşe geçti. Vakıf, 2013 yılı araştırmasında Türkiye’de futbol ekonomisinin büyüklüğünün yakın zamanlarda 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Rapora göre sadece Süper Toto Süper Lig takımlarının piyasa değeri 2015 Ekim ayı itibariyle 1,04 milyar Euro'ya kadar yükselmişti. Fakat Şubat 2016 tarihi itibariyle bu rakam 961,9 milyon Euro'ya kadar gerilemiş.

Son rakamlar üzerinden yapılan hesaplamaya göre Türkiye Süper Ligi'nin piyasa değeri, İngiltere Premier Ligin değerinin (4,27 milyar Euro) yaklaşık 4’te1’ine, Bundesliga’nın da (2,23 milyar Euro) yarısına karşılık geliyor.

Her geçen yıl daha da büyüyen futbol ekonomisinin etkilerini Türkiye’de de göstermeye devam ettiğine dikkat çekilen raporda, transferlerde harcanan uçuk miktarlardaki paraların artık Türkiye’de de görüldüğü aktarıldı. Örnek olarak da 2013-2014 sezonunda Galatasaray’ın yüksek ücretler ödeyerek transfer ettiği ünlü yıldızlar Sneijder ve Drogba gösterildi.

10 ülkenin transfer gelir-gider farkına bakıldığında Türkiye, 1,62 milyon Euro ile 7. sırada yer aldı. Gelir-gider farkında ilk 9 ülkenin 4'ü ekside yer alırken, 5 ülke ise transferi kârla kapattı. Transfer gelir-gider farkında en fazla kâr elde eden ülkeler Portekiz ve Fransa oldu.

Euro 2016 Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan A Milli Takım, FIFA milli takımlar sıralamasında Ekim ayında 37. sıradan 18. sıraya kadar yükselmişti. Ekim ayından bu yana 3 sıra gerileyen Türkiye şu an FIFA Milli takımlar sıralamasında 21. sırada yer alıyor.

Dünyanın en pahalı dördüncü ligi olan Türkiye, tribünleri doldurmaya geldiğinde ilk 10'da dahi kendine yer bulamıyor. Geçen sezonun verilerine göre bir maçına ortalama 12 bin 131 seyirci çekebilen Süper Lig, bu haliyle Avustralya, Japonya gibi ülkelerin gerisinde kalırken, Avrupa liglerinde ancak 8. olabildi. Üstelik bu sezon seyirci sayısında rekor düşüşler yaşayan Süper Lig'in gelecek sezon dünyada ilk 20'ye girmesi dahi mümkün değil. Yayın gelirlerine güvenerek tribünleri gözden çıkaran Süper Lig kulüplerinin acilen bilet fiyatlarını makul seviyeye çekmesi şart gibi gözüküyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..