Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye’den ABD’ye: 150 milyar dolarlık silah pazarını birlikte yönetelim

Utku ÇAKIRÖZER- milliyet.com.tr/ÖZEL

150 milyar dolarlık silah pazarını birlikte yönetelim

Ankara, Washington’a Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Afrika ülkelerinin ihtiyacı olan 150 milyar dolarlık silah sistemlerinin Türkiye ve ABD tarafından birlikte üretilip pazarlanması önerisini iletti.

Washington’da yapılan Amerikan-Türk Konseyi toplantılarının son gününde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Lütfi Varoğlu, ABD Başkanı Barack Obama’nın nisan ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde gündeme getirdiği ‘model ortaklık’ tanımının iki ülke savunma sanayileri arasındaki ilişkilerde hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.
NATO’ya yeni üye olan eski doğu bloku, Ortadoğu, Körfez, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Güney Doğu Asya ülkelerinin yeni silah sistemleri ve mevcut sistemlerinin modernizasyonu ihtiyaçlarının Türk ve Amerikan savunma sanayileri tarafından birlikte karşılanabileceğini belirten Varoğlu “2010 yılındaki hedefimiz en az bir kez üçüncü bir ülkeye ortak satış yapmak olmalı” dedi.

150 milyar dolarlık pazar

İki ülke işbirliğinin erişebileceği potansiyel hakkında da bilgi veren Varoğlu, sıraladığı bölgelerdeki ülkelerin önümüzdeki dönemde 52 milyar dolarlık kara silah sistemleri alımı, 90 milyar dolarlık deniz savunma sistemleri alımı ve 15 milyar dolarlık hava kuvvetleri modernizasyon projeleri gerçekleştirmesinin tahmin edildiğini belirtti.

Washington’a ofis

“Türkiye ile ABD’nin daha başarılı ortak işbirliği modelleri geliştirme zamanı artık geldi” diye konuşan Varoğlu, ABD savunma sanayi ile işbirliğini artırmak için Türkiye’nin başkent Washington’da ‘Savunma Sanayi koordinasyon ofisi’ kuracağını ve iki ülke arasında gelecek yıl ‘Savunma Sanayi İşbirliği Ortak Vizyon Dokumanı’ imzalanacağını da duyurdu. Varoğlu, “İşte o zaman Başkan Obama’nın model ortaklık kavramı hayata geçmiş olacak” dedi.

Türk teknolojisine güvenin

Türk Savunma Sanayinin 2008 yılı performanısına ilişkin de yeni bilgiler açıklayan Varoğlu, sektörün 2008’de 2.3 milyar dolar ciro elde ettiğini açıkladı. Türk savunma sanayi şirketlerinin 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve savunma araştırma geliştirme projelerine de 510 milyon dolar kaynak ayrıldığını ifade eden Varoğlu, konuşmasını dinleyen ABD silah üreticilerinin en üst düzey yöneticilerine Türkiye’deki ileri teknoloji üreten küçük şirketlerle daha fazla ortak çalışma yapmaları çağrısında bulundu.

Varoğlu’nun konuşmasını Pentagon, Genelkurmay Başkanlığı, Türk ve Amerikan Dışişleri B:akanlıkları temsilcilerinin yanı sıra aralarında Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, Sikorsky gibi Amerikan silah üreticisi şirketlerin tepe yöneticileriyle Türk savunma sanayi şirketlerinin üst düzey yöneticileri dinledi.

 
Toplam blog
: 10
: 1714
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Milliyet Gazetesi muhabiri. Milliyet Ankara Bürosu'nda 1996-2008 yılları arasında siyaset, başbakanl..