Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '21

 
Kategori
Güncel
 

TÜRKİYE DÖRT YANDA YASTADIR

 Daha kuzey Irak / GARA’dan gelen kahraman 16 şehidimizin yası bitmeden 4 Mart 2021 perşembe günü 11 şehidimizin acı haberiyle Türkiye’nin yüreğine bir kez daha ateş düştü. Doğu illerimizden Elazığ’da 8. Kolordu Komutanlığından kalkan bir helikopter uçağı Bingöl’e gidiyor, daha sonra görevi nedeniyle yola çıkan helikopter Bitlis’e daha varmadan Tatvan yakınlarında dağlık bir bölgede bir kaza kırımı sonunda yere düşüyor. Aldığımız ilk haberlere göre 11 kahraman asker şehidimiz ve 2’ de yaralı olduğunu öğreniyoruz.    

 

Daha sonra Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün ( 4 Mart 2021)  saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesilmiştir." bilgisi verildi. Bu acı haber sosyal medyada üzüntü ile geniş yer verildi. Aldığımız bu acı habere göre:

 Bu helikopterdeElazığ’da 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş (Yozgat-Yerköy), Astsubay Üstçavuş Nazmi Yılmaz (Kahramanmaraş-Afşin), Albay Şentürk Aydınyer (Kars), Yüzbaşı Salih Sarıoğlu (Samsun-Bafra), Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir (Kahramanmaraş-Onikişubat), Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ömer Umulu (Kırıkkale), Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş (Trabzon-Of), Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal (Afyonkarahisar-Dinar), Astsubay Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek (Afyonkarahisar), Uzman Çavuş Tolga Demirci (Kayseri-Pınarbaşı) ve Uzman Çavuş Hakan Gül (Amasya) şehit oldu.

 

Şehitlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun.
 

Yaralı askerler Binbaşı Alptekin Köprülü (Gümüşhane) ve Yüzbaşı Ender Uzunçakmak (Ordu-Kabadüz) tedavileri sürüyor.  Bu yaralı kahraman askerlerimize de Yüce Mevla’dan acil şifalar diliyorum.

 

Başta acılı aileleri olmak üzere, kahraman Ordumuza ve Milletimize baş sağlığı diliyorum.  Yüreğimize ateş düştü, ne var ki ateş düştüğü yeri daha fazla yakıyor. Ben bu satırları ağlarken yazdım, cenaze törenlerinde Kahramanmaraş’tan gelen bir babanın gözyaşları çok şeyler anlatıyordu. Başka yüreği yanan babalar ve anneler de vardı. Cümlesine Allah’tan sabırlar diliyorum. 

 

 Eski Aydın Milletvekilimiz Eğitimci, şair ve yazar  " YABAN ELLERDE KALANLAR " adlı kitabının bir  bölümünde şöylediyordu: "  Yıllar sonra  yine davul sesi duyummuş  köyde. " Ey ahali  ,duyduk,duymadım demeyin, Yine sefer var. Padişah efendimiz  asker istiyor.  Köylü amcamız ortanca oğlunu da vermiş. O nu da alıp götürmüşler  askere. Gidiş o  gidiş, O da geri dönmemiş  köye. O da kalmış  yaban ellerde..  Bağdat'a mı, Filistin'e mi,Yemen'e mi  götürmüşler ne ? 

Yemen'de bir yer varmış.  Adı HUŞ- muş,   Halk ozanı     bir türkü  yakmış gidenlerin ardından: 

                   Orası Huş'tur

                   Yolu yokuştur,

                   Giden gemiyor 

                    Acep neiştir...

derken efendim   aradan yıllar geçti...( 1 )

" Burası Muş'tur" diyenler de vardır. En doğrusu  yukardaki gibidir...

 

Cenazeler memleketlerine gönderildiği sırada hazin bir sesle ( Havada Bulut Yok ) türküsünü sanatçı, müzisyen  Erkan OĞUR’ dan dinleyerek  kahraman şehitlerimiz öbür aleme göçettiler:  

 

Havada bulut yok, bu ne dumandır?
Mahlede ölüm yok, bu ne şivandır?
Şu Yemen elleri ne de yamandır

Ano Yemen'dir, gülü çemendir
Giden gelmiyor, acep nedendir?
Burası Huş'tur, yolu yokuştur
Giden gelmiyor, acep ne iştir?

Kışlanın önünde redif sesi var
Bakın çantasında acep nesi var
Bir çift kundurayla bir de fesi var

Ano Yemen'dir, gülü çemendir
Giden gelmiyor, acep nedendir?
Burası Huş'tur, yolu yokuştur
Giden gelmiyor, acep ne iştir?

 

Acılar paylaşınca acılar da biraz azalır. Böyle acılı günlerde onları yalnız bırak mamalıyız.  Ben sıradan bir vatandaş olarak çok çok üzüldüm.  Bu kahraman şehir askerlerin hepsi deneyimli askerlerdi.  İçlerinde 8. Kolordu Komutanı Osman ERBAŞ vardı, böylesine bir komutanı yetiştirmek elbette kolay değildir.  Elazığ‘da bazı dostlarımı aradım, başsağlığı dileğinde bulundum. Eğitimci yazar bir arkadaşım şöyle diyor: Korgeneral Osman Erbaş Paşa Elazığ ‘da çok sevilen ve sayılan bir insandı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Elazığ‘da yasa boğuldu, geçmiş yıllarda Elazığ ve yöresinde bir deprem oldu,  böyle bir acıyı yaşamadık” diyordu… 

Bu kahraman askerlerimizin sevgileri, yarınlara doğru birçok özlemleri vardı. Başta 8. Kolordu Komutanı Osman Erbaş Paşa olmak üzere diğer şehitlerimizle birlikte ender yaşayan insanlardan biriydi. Her biri kendi çapında yetişmiş ayrı bir değerdi.  Millet olarak acımız sonsuzdur, cümlesine Allahtan rahmet, kahraman ordumuza ve acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Sözlerimi “ Havada Bulut Yok  “ Ağıtıyla bağlamak istiyorum:  

 

Kışlanın önünde redif sesi var
Bakın çantasında acep nesi var
Bir çift kundurayla bir de fesi var

Ano Yemen'dir, gülü çimendir
Giden gelmiyor, acep nedendir?
Burası Huş'tur, yolu yokuştur
Giden gelmiyor, acep ne iştir?

 

1- Yaban Ellerde Kalanlar / Mustafa Kemal YILMAZ

Yeni Defne Aylık  Sanat ve Edebiyat  dergisi,Cilt:18, Sayı: 248 Kasım- 2002- İstanbul

  

 

Abdülkadir GÜLER

06 Mart 2021-  SÖKE 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..