Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye Ekonomisi felakete giderken...

Türkiye Ekonomisi felakete giderken...
 

KARA PARA MI ? AK PARA MI?


T.C. Merkez Bankası verilerine göre 2013 yılının ilk altı ay cari işlemler açığı 2012'ye oranla 8.94 milyar dolar artarak 44.29 milyar dolara yükseldi. 12 aylık cari açık  ise 56.69 milyar dolara oldu! Bu ne demek? Yani gider gelirden fazla! Masraf çok, kazanç az! Aradaki fark: 56.69 milyar dolar. Nasıl kapanacak bu? Yani bu durumda olan bir şirket çoktran iflas etmiş ve kredibilitesi sıfır olmuş demektir. Gerçi cari açık, Ağustosta yurt dışı  enerji ithalatının azalmasıyla  az da olsa düşse de  buna kanmamak gerekir. Zira kümülatif artış sürmektedir.

Bu arada ister “yastık altı”, ister “kara para”, veya, artık bazı çevreleri rahatsız etmemek için “kaynağı belirsiz para” olarak tanımlanan hesaplarda ise Temmuz ayındaki 4.86 milyar dolarlık girişin arkasından Ağustos ayında 2.87 milyar dolarlık bir giriş daha oldu! Yeni finansal deyişle “net hata noksanı” olarak tanımlanan bu “kaynağı belirsiz paraların” Varlık Barışı’yla gelen paranın yanı sıra döviz kurundaki artışla sisteme giren “yastık altı” veya “kara para” olabileceği sanılıyor.  

Yılın ilk 8 ayında yabancı yatırımlar, bir önceki yıla oranla  2.14 milyar dolar azalarak 7.49 milyar dolara gerilerken havadan gelen bu 7.73 milyar dolar ne iş? Bu para yatırıma gitmediğine göre nereden geldi, neden geldi? Bu parasal artış ekonominin yapay yollarla ayakta durduğunun açık bir göstergesi. Görünen o ki 2014 yerel seçimlere kadar bu yapay statüko sürdürülecek, seçimlerden sonra kıyamet kopacak! Faturayı her zaman olduğu gibi dar gelirliler, işçi, memur ve emekliler ödeyecek!

T-Bank finansman yetkilisi Veyis Fertekligil, kaynağı belirsiz para girişinin hala sürdüğüne dikkat çekerek bunun finansal durumu şimdilik kurtardığını, ancak, cari açığın kümülatif olarak artmaya devam ederek  Ocak-Ağustos döneminde 44,29 milyar dolara ulaştığına, yatırımların gerilediğine ve finansman kalitesinin çok iyi olmadığına dikkat çekiyor. Bu kısaca şu demek:  Gelen para, geldiği gibi gidebilir. Türkiye çoktan iflas etmiş durumda. Titanic buzdağına çarptı batıyor, pompalayarak su boşaltılıyor, geminin batması geciktiriliyor. Batış ani ve kaçınılmaz olacak. Öyle ki kurtulanlar da sonunda boğulacak !

 
Toplam blog
: 129
: 1871
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1968 yılından bu yana dinler tarihi, mitoloji, sosyoloji, antropoloji, dinbilim, teozofi, metafiz..