Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye ekonomisi

Türkiye ekonomisi
 

Türkiye ekonomisi son yıllarda hiç olmadığı kadar güçlü ve dünya ülkelerinde konuşulan bir ülke haline geldi. Son ekonomik krizden ayakta kalıp, daha güçlü çıkmayı başaran Türkiye ekonomisi nasıl bu duruma geldi? Eskiden en ufak bir olumsuzluktan bile ülke ekonomisi zor durumunda kalırken şimdi neden ekonomik krizlerden az yara alarak kurtuluyor? Ekonomide dünya ülkelerine hep olumsuz örnek oluştururken şimdi neden övgü ile bahsedilen ülkelerden biri haline geldi? 

Türkiye ekonomisi son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşadı. Özellikle dünya ekonomilerini kasıp kavuran dünya ekonomik krizinden güçlü bir şekilde çıktı. Tabi bunun en büyük etkenlerinden biri olarak 2001 bankacılık krizi gösteriliyor. Krizden sonra bankaların temizlenip, onları kontrol eden kurumlar ve kanunlar çıkarılması Türkiye'nin bu krizden az yara almasını sağladı. Çünkü bu krizde tüm ABD ve Avrupa ülkelerinde banka iflasları yaşanırken Türkiye bankaların sağlam olması hatta krizde yüksek kar elde etmesidir. İkinci büyük etken ise siyasi istikrardır. Özellikle Türkiye'de son dönemlerde siyasi istikrarsızlığın olduğu ve hükümet ömürlerin 3 yıl olduğu düşünüldüğünde şimdiki siyasi istikrarında ekonomik krizden güçlü kurtulmamıza neden oldu. Darbeler ve erken seçim nedeniyle hiçbir hükümet görev süresi tamamlayamadan gitmiştir. Üçüncüsü ise hakkını verken gerektiğimiz ülke ekonomisini yönetenler. Özellikle ülke ekonomisi iyi yönetmeleridir. ABD ve Avrupa borç batağındayken belkide eoru bölgesinin dağılacağı gündemdeyken, Türkiye'de 2001 krizinden sonra sıkı maliye politikası uygulayarak Türkiye borç oranının GSMH oranının çok düşük olması. Merkez Bankasının ekonomik krizi iyi okuması ve ona göre araçlarla ekonomiyi yönlendirmesi dünyada meydana gelen en büyük krizinden güçlü bir şekilde çıkmasına sebep oldu. Şu anda hiç olmadığımız kadar güçlü bir ekonomiye sahibiz. Fakat cari açık ve işsizlik gibi iki önemli konu Türkiye'nin önünde en büyük engellerden biri. Ayrıca Avrupa ülkelerin halen krizden çıkmamaları. İhraacatımızın çoğunu Avrupa ülkelerine yaptığımız için buradaki olumsuzluk ülke ekonomisi tehdit etmektedir. 

Türkiye ekonomisinin son yılarda gösterdiği başarılar bir Türkiye vatandaşı olarak beni çok gururlandırıyor. Bundan sonra bu başarıların devamının gelmesi ve ülke ekonomisini tehdit eden, büyümesi önünde engel oluşturan sorunların kısa vadeli olarak değilde uzun vadeli çözümlerle çözülmesi gerekir. 

 
Toplam blog
: 17
: 1058
Kayıt tarihi
: 03.08.10
 
 

1988 yılında Ağrı'da doğan Emrah, 2007 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversite'sinde iktisat Böl..