Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye ekonomisini ilgilendiren Torba Kanun sonunda geldi

Türkiye ekonomisini ilgilendiren Torba Kanun sonunda geldi
 

Vatandaştan iş dünyasına kadar her kesimi yakından ilgilendiren, Torba Kanun sonunda geldi.  Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren Torba Kanun’un sağladığı imkanlar nelerdir?

Bu kanun vergi borcunu ödememiş olanlara ödeme kolaylığı sağladı, gecikme zamları kaldırılarak ÜFE oranında bir faiz ile borçların yapılandırılması şeklinde uygulanacak.

Vadesi 31 Aralık 2007 tarihine eşit veya önce olduğu hâlde 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle ödenmemiş olan 50 TL'ye eşit veya aşmayan vergi ve cezalar ile, yine 100 TL'ye eşit veya aşmayan faiz, gecikme zammı gibi feri nitelikteki alacaklar silinecek.

Bu kanun kapsamında, 120 TL'ye eşit ve altındaki trafik cezaları ile, 132 TL'ye eşit ve altında ki Karayolları geçiş ücreti silinecek.

Bu kanun kapsamından, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi (Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ile Gelir ve Kurumlar Vergisi stopajı, Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi v.b.) ile resim, harç ve fon payı ile eğitime katkı payları gibi vergi borçları yararlanabilecek. Buna göre,

-30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından,

-2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından,

-30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları,

Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutara göre yeniden yapılandırılacak.

30 Nisan 2014 döneminden önce kesilmiş olan vergi aslına bağlı olmayan cezaların (özel usulsüzlük cezası gibi) af kapsamında yüzde 50'si siliniyor. Ancak vergi aslına bağlı kesilen vergi ziyai cezaları bu kapsamda değil. Bu cezaların tamamının ödenmesi gerekiyor.

Vadesi 30 Nisan 2014 tarihinden önce olduğu hâlde kesinleşmiş olup 11 Eylül 2014 itibarıyla ödenmemiş bulunan, Belediye Kanunu kapsamındaki emlak vergileri ve su bedeli alacakları da bu kanun kapsamına girmektedir. Bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek ve ÜFE faizi ile ödenebilecek. ÜFE faizi , vergilerin normal vadesinden 11 Eylül 2014 tarihine kadar hesaplanacak. Başvurular 30 Kasım 2014 tarihinde sona erecek.

Mükellefler, devam eden davalarda yeniden yapılandırmak istedikleri borçları için, bu davalarından vazgeçmeleri gerekiyor. Ancak, davadan vazgeçildiği durumda vergi aslı ve asla bağlı kesilen cezalarda bir indirim söz konusu olmayıp, sadece vergi aslına bağlı hesaplanan gecikme faizleri ÜFE oranında hesaplanarak borç yapılandırılması yapılacak. Sadece vergi cezası ile ilgili dava söz konusu ise bu durumda davadan vazgeçme şartı ile yüzde 50 indirimli olarak ceza ödenebilir.

Borç yapılandırması sonucunda hesaplanan yeni tutarlar, ilk taksiti 31 Aralık 2014 tarihinden başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde azami 18 eşit taksitte ödenebilecek. Taksitlerin, bir takvim yılında bir ya da iki kez aksatılması ya da eksik ödenmesi halinde gecikme zammı ile ödeme mümkün. Ancak taksitlerin bir takvim yılında ikiden fazla aksatılması ya da eksik ödenmesi halinde yapılandırma bozulacak. 2014 yılında ancak bir taksitin aksatılması veya eksik ödenmesi mümkün olabilecek.

Bu kanun kapsamında, 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup bu maddenin yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan SGK borçları da yeniden yapılandırılabilecek. Vergi borçlarında olduğu gibi SGK borçlarında da borç asılları silinmiyor. Ancak gecikme zamları tutarları ÜFE oranında yeniden hesaplanıyor. SGK tarafından kesilen cezalarda, 30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillerden dolayı kesilen ve 11 Eylül 2014 itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezalarının yüzde 50'si silinecek. Bunun için kalan yüzde 50'lik kısmın ve bu kısma ait ÜFE faizinin ödenmesi şart. SGK'ya başvuru süreleri, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren, Genel Sağlık Sigortası borçluları için yedi ay, diğer borçlular için üç ay olarak belirlenmiş bulunuyor. Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren Genel Sağlık Sigortası borçları için sekiz ay, diğer borçlar için dört ay içerisinde İlk taksit ödemesi yapılabilecek.

Gümrük İdarelerince alınan gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizi, zamlar ve gecikme zammı alacaklarından yükümlülüğü 30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla başlamış olan ve kesinleşen ancak 11 Eylül 2014 itibariyle ödenmemiş olanlar yapılandırılabilecek. Gümrük idarelerince takibi gereken her bir alacağın; 50 Türk Lirası'nı aşmayan asli tutarı ile idari para cezalarında 80 Türk Lirası'nı aşmayanları silinecek. Ayrıca tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı feri alacaklar ile aslı ödenmiş feri alacaklarda toplamı 100 Türk Lirası'nı aşmayanlar da siliniyor.

Ayrıca,  Torba Kanun kasa fazlası ve ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtların düzeltilmesi, Ar-Ge'de çalışan personelde sigorta pirim desteği, Türkiye'de çalışan yabancılara sigortalı olma, Evlerde çalışan hizmetlilerin sigortalılık durumu,  Araç muayene cezalarında indirim gibi daha bir çok düzenlemeleride içermektedir. 

 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..