Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '08

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye enerji üssüne dönüşecek

Türkiye enerji üssüne dönüşecek
 

ENERJİ GELECEĞİN KRİTERİ


Türkiye, komşusu Irak'ın 3 trilyon metreküpe ulaşan doğalgaz rezervlerinin Avrupa'ya taşımasında etkin rol oynamaya hazırlanıyor

Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ı, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 65'ine sahip Hazar ve Ortadoğu havzası ile Batılı ülkeler arasında enerji koridoru köprüsü üstlenmeye çalışan Türkiye, coğrafyadan kaynaklanan bu avantajını en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattıyla önemli bir avantaj yakalayan Türkiye, şimdi de Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak için çaba gösteriyor. Avrupa Birliği'nin (AB) Rus doğalgazına alternatif olarak gördüğü Nabucco gaz boru hattının yapımına hız vermeye çalışan Ankara, arz güvenliğini sağlamak için yoğun bir çaba harcıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz temmuz ayında İran'la önemli bir mutabakat zaptı imzalayan Enerji Bakanlığı'nın bu tavrı ABD yönetimini ciddi anlamda rahatsız etmişti.

Türkiye'yi enerji köprüsü yapacak önemli projelerden birisi olan Nabucco'da halen 6 ülke yer alıyor. Avusturyalı OMW, Macar MOL, Romen Transgaz, Bulgargaz ve Botaş'ın ortağı olduğu projenin altıncı ortağı ise Alman RWE oldu. Toplam uzunluğu 3 bin 300 kilometreyi bulan boru hattının 2008'de başlayıp 2012'de tamamlanması planlanıyor. Toplam maliyeti 6 milyar doları bulan hattla ilgili en büyük tartışma konusu ise gazın nereden temin edileceği sorusu. Yılda yaklaşık 30 milyar metreküp gaz taşıması planlanan boru hattı için Azeri, İran, Mısır ve Türkmen gazı kaynak olarak öne çıkıyor.

Botaş Genel Müdürlüğü, Kerkük-Yumurtalık hattına paralel yapımı düşünülen, Irak-Türkiye doğalgaz boru hattının Türkiye bölümüne ilişkin fizibilite etüt çalışmalarını başlattı. Irak doğalgazını Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıracak hattan yılda 10 milyar metreküp doğalgaz taşınması hedefleniyor. Irak Petrol Bakanlığı, Botaş-Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işbirliği ile yapılan çalışmalar, 17 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye ve Irak enerji bakanlarının katılımı ile imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde yürütülecek. Irak'ın kuzeydoğusunda yer alan doğalgaz sahalarını kapsayan proje, saha geliştirme, üretim, gaz işleme ve boru hattı yapımı işlemlerinden oluşan "entegre" bir proje olarak nitelendiriliyor. Projeye göre, Irak'tan gelip Silopi-Şırnak-Diyarbakır hattını izleyecek doğalgaz boru hattının Diyarbakır'dan da Adana Yumurtalık'a indirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Yumurtalık'ta kurulacak olan likit doğalgaz (LNG) terminalinde Irak doğalgazının işlenmesi planlanıyor.

Ülkemiz için hayırlı olur inşallah...

 
Toplam blog
: 16
: 810
Kayıt tarihi
: 27.12.07
 
 

Samsun doğumluyum. 21 yaşındayım. Açık öğretim iktisat bölümü 3. sınıftayım. İstanbul'da yaşıyorum. ..