Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye Geçen Yıl, Cari Açığı Patlatarak Dünyada En Hızlı Büyüyen Ülkelerden Biri Oldu

Türkiye Geçen Yıl, Cari Açığı Patlatarak Dünyada En Hızlı Büyüyen Ülkelerden Biri Oldu
 

Türkiye En Fazla Büyüyen Ülkelerden Oldu.


 Dr. Ali Topçubaşı

2016 yılında yüzde 2,9 büyüyen Türk ekonomisi, 2017'de yüzde 7,0'ın üzerinde büyüme beklentisi ile dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri oldu. Son 10 yıldır hızlı gelişen ülkelerden olan Hindistan, yüzde 7.8 büyüme ile liderliği sürdürürken, Çin yüzde 5.8 ile geride kaldığı anlaşılmaktadır. Dünya ekonomisindeki büyüme Çin ve Hindistan’ın hızlı büyümesinin de katkısıyla yüzde 2.7 olurken, Avrupa Birliğinde(AB) büyüme yüzde 2.4’ de kalmıştır.

 2008-2009 yılındaki dünya ekonomisini derinden sarsan krizin etkilerinden uzaklaştığı anlaşılmaktadır. Dünya ekonomisindeki yüzde 22’lik pay ile sürükleyici vazife gören ABD’de büyüme yüzde 2.3 olması, bu ülkedeki işsizlik oranının son 17 yılın en düşük rakamına inmesine neden olmuştur. Ancak, AB’deki gerçekleşen büyümeye rağmen, topluluktaki işsizlik oranı yüzde 8.7 ile 2008 yılındaki yüzde 6.7 oranındaki krizin oldukça üzerinde olduğu anlaşılmaktadır.

AB ekonomisinin toparlanmasında, toplulukta sürükleyici etkide bulunan Almanya'nın yüzde 2.5 büyümesinin önemli katkısı vardır. Ayrıca, bu ülkedeki işsizlik oranının yüzde 3.6’ya inmesi, 2008 krizinindeki oranın bile aşağısına indiğini göstermektedir. Yani, Almanya’daki yüzde 3.6 olan işsizlik oranı, bu ülkede her isteyen iş bulabileceği ortama yönelindiğini göstermektedir. Ayrıca, 2008 krizinde, bu ülkedeki işsizlik oranının yüzde 7.8 gibi bugünkü seviyenin 2 katından fazla olması, söz konusu ülkedeki hızlı toparlanmayı göstermektedir. 

Topluluğun krizden en çok etkilenen ülkelerinden Yunanistan’da büyüme yüzde 1.3 olurken, Portekiz’de yüzde 2.6, İtalya’da yüzde 1.5, İspanya’da ise yüzde 3.1 olmuştur. Krizden en çok etkilenen ve batma senaryolarının göbeğinde olan Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 20.9’a inerken, Portekiz’de yüzde 8.1’e, İtalya’da yüzde 10.8’e, İspanya’da ise yüzde 16.4’e inmiştir.

Ülkemiz; 2017 yılında gerçekleştirdiği hızlı büyümeyi, 2016 yılında 32.6 milyar dolar olan cari açığını 42 milyar dolara yükselterek gerçekleştirdiğini de unutmamız gerekmektedir. Ayrıca, Ülkemizin bu kadar hızlı büyümesine rağmen işsizlik oranında kayda değer bir düşüş olmaması, istatistik rakamları üzerinde kuşkuların artmasını da neden olduğunu unutmamız gerekmektedir.   

 

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..