Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '22

 
Kategori
Dünya
 

İsveç Finlandiya NATO Türkiye

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO'YA GİRİŞ BİLETİ TÜRKİYE'NİN ELİNDEDİR...

Eğer Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma isteği konusunda akıllı bir politika izlerse, ABD'nin Kuzey Suriye'de, desteklediği PKK/YPG etkinliğini ortadan kaldırabilir..

Aksi halde, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, NATO'nun askeri kanadından ayrılan Yunanistan'ın kısa bir zaman sonra, tekrar NATO'nun askeri kanadına dönüşü için verdiği "onayın" pişmanlığını yaşayabilir...

Zaten, bu konu gündeme geldiğinde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, NATO'nun askeri kanadından ayrılan Yunanistan'ın, Türkiye  tarafından NATO'ya dönüşüne onay vermesinin bir hata olduğunu söylemişti..."(1)

-- Bu konuyu biraz açmak isterim:

Yunanistan, Türkiye'nin 1974'te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra, tepki olarak NATO'nun askeri kanadından çekilmişti. Kısa bir süre sonra geri dönmek istemişti; ama Türkiye buna izin vermemişti.

Ama, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, "darbe lideri Kenan Evren", 6 Ekim 1980'de, NATO'nun Avrupa Yüksek Komutanı ile yaptığı bir görüşmede, Yunanistan'ın NATO'nun askeri kanadına dönüşünü için, 20 Ekim 1980'de "Türk vetosu" kaldırdı. (2)

Böylece, Yunanistan tekrar NATO'nun askeri kanadına dönmüş oldu.

 --O sıralarda, yaşadıklarımdan 12 Eylül Askeri Darbesi'nin yalnızca bunun için ABD tarafından organize edildiğini düşünmüştüm.

Bu hatanın, getirilerini hala yaşamaktayız...

Benzer bir hatayı tekrarlamamak için, Türkiye önüne çıkan bu konuyu fırsata çevirmelidir.

*

Konu, Türkiye gündemine düştüğünde, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO'ya başvurmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya'ya 2 şart sundu. Biri,"Teröre destek vermeyi bırakmalılar"; ikincisi de, "Türkiye'ye yönelik sanayii ihracatı konuusundaki kısıtlamaları kaldırmalılar"(3)

Bence, bunlar yeterli değildir...

Eğer ABD de, bu iki ülkenin, NATO'ya alınmalarını ve de bunun için Türkiye tarafından NATO'ya kabul edilmelerine "onay" verilmesini istiyorsa; bunun için öncelikle, Türkiye'nin güney sınırların tehdit eden PKK/YPG'ye yaptığı binlerce tır dolusu "araç, gereç ve silah" göndermesine son vermelidir.

*

ABD, bunu yapmazsa ya da Türkiye, bu iki ülkenin NATO'ya kabulüne onay vermezse ne olur?

Bence hiçbir şey olmaz...

Ama, bütün dünya, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını iyice anlamış ve kabul etmiş olur...

 

cdenizkent

 

-----------------------:

(1) Mehmet Barlas,"İsveç'in NATO üyeliği zor", Sabah Gazetesi, 16 Mayıs 2022

(2) SETA(Siyaset, Ekonomi ve Toplum Ararştırma Vakfı)

(3) Sabah Gazetesi,"Dünya Raporu"(dishaber@sabah.com.tr), 16 Mayıs 2022

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..