Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Türkiye İslam ülkesi midir?

Türk Devrimi'nin getirdiği laiklik ilkesi; Cumhuriyet Dönemi'ne kadar siyasal ve toplumsal düzene egemen olmuş ve bir üst kimlik durumundaki "İslam kimliği"ni devlet ve toplum katından soyutlanmış ve yerine "Türk kimliği"ni öncelikli hale getirmiştir. Ancak 1950'li yıllara gelindiğinde, o zamanki hükümetin İslam'a dönüş politikası ile halk, laiklik ilkesi ile kısıtlandığını sandığı İslami yaşam tarzını eskisi gibi sürdürmeye başlamıştır.Bu gelişme, önceden olduğu gibi, "İslam kimliği"nin tekrar siyasal ve toplumsal düzene egemen olmasına yol açmıştır. Böylece, Atatürk'ün ağzından hiçbir zaman duyulmamış "Türkiye bir İslam ülkesidir" nitelemesi, Türkiye gündemine yerleşmiştir. Daha sonraki yıllarda, özellikle 12 Eylül sonrasında, "Türkiye, madem ki bir İslam ülkesidir;öyleyse İslami kurallara göre yönetilmelidir"denmiştir. Bu yaklaşımın sonucunda İslamın siyasallaşmasına ortam hazırlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tüm halkı ile laik, demokratik ve çağdaş;en azından böyle olmayı amaç edinmiş ve bunu bir zorunluluk olarak kabul etmiş bir ülkedir. Müslümanlık ise, Türkiye halkının geneline yakın bir çoğunluğun benimsemiş olduğu bir dindir. Türk kültürü ya da Türkiye kültür sentezinin pek çok kültür ögesinden bireysel ve toplumsal etkinliği en fazla olanı; fakat yalnızca biridir.

Öte yandan, Türkiye'nin bir İslam ülkesi olarak görülmesi ve bunun sık sık vurgulanması, halkımızın Müslüman olanların dışındaki kesimini sosyolojik açıdan incitmekte;"bu ülke bizim değil mi?" dercesine, siyasal açıdan onları topluma ve ülkeye yabancılaştırmakta, bir anlamda "öteki"leştirmektedir.Farklı dinleri benimsemiş bu insanlarımız ve hatta hiçbir dine inanmayan diğer insanlarımız, bu ülkede, "İslam" değil;"Türk"kimliği ile yaşamayı tercih etmektedirler.

Anayasamızın, Cumhuriyetin niteliklerini belirten 2.maddesi; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, "...demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti" olduğunu yazmaktadır. 177 maddeden oluşan Anayasamızın hiçbir maddesinde
"Türkiye bir İslam ülkesidir" kaydı bulunmamakta ve yine hiçbir maddesinde "İslam"sözcüğü geçmemektedir.Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkesine, hiç gereği yokken açıktan bir "İslam kimliği"
eklenmesi doğru değildir. Türk halkının Müslüman olması başka, Türkiye'nin bir İslam ülkesi olması ya da olmaması başkadır.


cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..