Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye İzin ve Cesaret Vermezse Barzani Kıpırdayamaz

Türkiye İzin ve Cesaret Vermezse Barzani Kıpırdayamaz
 

Biliyorsunuz, Barzani, 25 Eylül 2017’de “bağımsızlık” referandumu yapacağını ilân etti. Durdurulmazsa 50 gün sonra bu referandum yapılacak. Daha referandum yapılmadan İsrail, sözde “Kürdistan” devletini tanıyacağını açıkladı. İsrail’in tutumundan nasıl bir “kukla devlet” kurulacağını anlayın!

Türkiye, 17 Temmuz 2017 tarihli Millî Güvenlik Kurulu kararında, bu referanduma şiddetle karşı çıktığını vurguladı.

Devletin en etkili ve yetkili organının o kararında aynen şöyle denilmişti: “Irak Kuzeyi Bölgesel yönetiminin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı, bu teşebbüsün vahim bir hata olduğu ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı belirtilmiştir.”

Bu, son derece kararlı ve net açıklamaya karşılık, Barzani’den bir geri adım işareti gelmedi.

Acaba, Barzani, Türkiye’nin ikazlarını yeteri kadar ciddi bulmuyor mu?

Türkiye, bu konuda son derece ciddi olduğunu Barzani’ye nasıl göstermeli?

Türkiye’nin elinde Barzani yönetimine karşı yapabileceği pek çok yaptırım imkânı var.

Âdeta, Barzani’nin ipleri Türkiye’nin elinde… Bu ipleri biraz sıkıştırırsak Barzani’nin kıpırdayacak hali kalmaz…

5 Ağustos tarihli Aydınlık’ta, Barzani’nin Türkiye’ye karşı bağımlı olduğu 4 nokta ve bizim hemen uygulayabileceğimiz yaptırımlar şöyle sıralanmış:

1. HABUR KAPATILMALI

Habur, Erbil için olmazsa olmazdır. İthalatın yüzde 80’i Habur’dan, geri kalanı da İran sınırındaki kapılardan yapılıyor. Ancak Batı ile ilişkilerde Habur dışında seçeneği yok.

2. PETROL SATIŞI DURDURULMALI 

Barzani yönetimi, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından kendi adına petrol satmaya devam ediyor. Bu petrolün müşterisi de esas olarak İsrail. Irak Merkezî Hükümeti ile aramızda soruna yol açan bu uygulamaya son verilmeli ve Irak’ın petrol satışı için Bağdat yönetimi muhatap alınmalıdır.

3. BARZANİ’NİN MAL VARLIĞI DONDURULSUN

Barzani’nin Türkiye’de büyük miktarlarda yatırımı bulunuyor. Gaziantep’te, Mersin’de, serbest bölgelerde, İstanbul’da milyarlarca dolarlık serveti var. Bağımsızlık oylamasında ısrar ederse Barzani’nin mal varlığı dondurulmalı.

4. RUDAW TV TÜRKSAT’TAN ÇIKARILSIN

Irak’ın kuzeyinde Barzani’ye yakın yayın yapan Rudaw TV’de yayınlanan haritalarda ve halk oylaması afişlerinde Türkiye toprakları Kürdistan bölgesi içinde gösteriliyor. Rudaw TV, Türkiye’ye ait TÜRKSAT uydusundan yayın yapıyor, derhal çıkarılmalıdır.

x   x   x

Görüldüğü gibi, Barzani hemen her bakımdan Türkiye’ye bağımlı… Varlığını sürdürebilmesi için Türkiye’ye muhtaç, hatta mahkûm! Türkiye, ona karşı bu üstün durumunu büyük bir devlet aklı maharetiyle kullanmalı ve referandumu mutlaka önlemelidir.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..