Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '06

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye Japonya'dan daha gelişmiştir

Türkiye Japonya'dan daha gelişmiştir
 

Önce gazetelerde okudum ve akşam TV'de ana haberlerde seyrettim. Sonra anladım ki; Türkiye Japonya'dan çok daha üstün ve gelişmiş bir memlekettir. "Nasıl olur?" dediğinizi duyar gibiyim. Olur tabi. Haberi hatırlayalım.

Japonya'da nehirden geçen vinç taşıyan mavna her nasıl başarmışsa, dipteki enerji hattına hasar vermiş ve 1.5 saat elektrik kesilmiş Tokyo'da. Tokyo birbirine girmiş. Habere göre 800 bin kadar ev elektriksiz kalmış. Metrolar durmuş. İnsanlar duraklarda bekleşmeye başlamış ve işlerine geç kalmışlar. Asansörlerde mahsur kalanlar, kahve molası vermiş olanların içilememiş kahveleri; duran bilgisayarlar, yanmayan trafik lambaları ve trafikte kaos.

Oysa güzelim memleketimde elektrik kesilmese de trafik lambaları yanlış çalıştığından ve daha da garibi hepimiz bunu kabullendiğimizden; trafik sıkışıklıklarının trafik lambalarının anormal çokluğu ve anlamsız sürelerinden de kaynaklanıyor olabileceğini hiç düşünmeyiz.

Ortalama 70 yaşına kadar yaşayan bir Japon insanı; büyük bir ihtimalle elektrik kesintisi denen şeyi, ömrü boyunca 1 ya da 2 kere ya görür ya görmez. Görenler de torunlarına anlatacağı bir hikayeye kavuşmuş olur.

Kendi ülkemiz böyle mi ya? Biz de elektrik kesileceği önceden haber bile verilir. Tabi, sizin evinizde hasta varmış; elektrik kesilince kombiniz kapanır, kaloriferiniz doğal olarak söner; elektrik kesilince evinize su pompalayan istasyonun motorları durur; dolayısı ile sular da kesilir. Size 1 saat diye ilan edilen elektrik yarım günde gelmez. Üstelik Elektrik-Arıza diye gururla sunulmuş olan telefon ya meşgul çalar ya da çalar da açan olmaz. Diyelim ki biri açtı. Karşınızda büyük ihtimalle ay sonu memurlarından biri vardır. Elektriğin kesilmiş olması o kadar umrunda da değildir. Sizi de kırmamak için bir anlamsız cevap verir. "Efendim ekiplerimiz çalışıyorlar, en kısa zamanda vereceğiz elektriği".

Artık bu en kısa zaman hangi duruma göre en kısa zamandır, bunu telefona cevap veren kişi de bilmiyordur. Zaten herkese ayrı beyanat yerine aynı cümleleri tekrar etmektedir. Hatta ses tonlarına bakılınca, bu cevapların ses kaydı olduğu bile düşünülebilir. Aslında kesinti saatinde telefon edip, "efendim, herkesin elektriği kesildi ama benim evimde kesilmedi, sorun mu var?" diye tersten bir soru sorup görevlinin tepkisini ölçmeli. Tabi evinize gelecek ekip kandırıldığını anladığında size kesilecek ceza faturasını da göz ardı etmeyin.

İşte kaos içinde kaos, dalgalı akım eğrisi gibi kendi doğrusunu mu yaratıyor nedir? Elektrik kesildiği zaman durması gereken pek çok iş bizim tarafımızdan hemen hallediliyor. Su ısıtmak için her evde "ne olur ne olmaz" diye bir piknik tüpü bulundurulur. Kombi çalışmıyor ise elektriksizlikten; kibritte mi yok? Yak piknik tüpünü. Suyunu ısıt, yemeğini yap, buharı ile ısın. Ha sular akmıyor. Olsun. Alırsın 2 damacana su. Biraz pahalıya çıkar ama işin görülür. Kahve makinanız çalışmıyorsa o gün ıhlamur kaynatıp minik sevimli piknik tüpünüzde; bir kez de şifalı bir otu deneme zevkine erersiniz. Asansör de mi kaldınız. Sorun değil, çantanızı koyun kafanızın altına, dayanın bir köşeye. Epeydir yapmak isteyipte yapamadığınız, iş saatinde uyuyabilme özgürlünün tadını çıkarın.

Metroda kalanlar için pek söylenecek bir şey yok. Eğer elektrik kesildi ve metroda kaldı iseniz, hiçbir yere kıpırdamayın yerinizden. Belli olmaz, Türk metrosu bu. Yanlışlıkla raylara mazotlu bir TCDD vagonu girebileceği gibi; zemin etüdü yapan bir delici, misket oynamak için çocukların açmaya çalıştıkları bir çukurdan düşen topraklar karşınıza çıkabilir.

Siz siz olun, sakın ülkenizi küçümsemeyin.

Dedik ya, biz Japonya'dan bile ilerideyiz. Koca Japonya elektriğin kesileceğini günlerce önceden ilan edebiliyor mu?

Sevgi ile kalın,

Serdar

 
Toplam blog
: 2
: 1210
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Sağduyulu ve gerçek vatanseverler; karşılaştıkları olumsuz durumlar karşısında seslerini çıkarmalıdı..