Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye ne yapmalı?

Türkiye ne yapmalı?
 

Özgürlükçü demokrasinin öne çıktığı günümüzde, ülkemizin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken karşımıza çıkan tablo iyimser bir bakış açısı geliştirmemizi engelliyor .

Zaten sorunlu olan ve tüm kurum ve kuralları ile işlerlikten yoksun olan bize özgü demokrasi deneyimimiz bazı kaygıların oluşmasını engelleyemiyor.Çatışma kültürünü yeşertecek ortamı yaratıyor.

Yasama, yargı ve yürütmenin iç içe geçmişliği ve siyasi otoritenin etkisine açık olan yapı bu kaygıların, kültürün oluşmasının temel nedeni olarak sayılabilir.Günümüze damgasını vuran çatışmaların temelinde sistemimizin denetim eksikliğidir.

Yargının siyasetin gölgesinde kalması , şeffaflığın toplumsal yapımıza egemen olmaması, dokunulmazlıkların hala siyasetçiyi koruyan ve kollayan bir zırh gibi kullanılması endişelerin yersiz olmadığını gösteriyor.

Batılı ülkelerde sağlıklı işleyen demokrasilerin temel taşlarını oluşturan yargı bağımsızlığı, güçlü sendikalar, sivil toplum örgütleri , basın ve özellikle kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlemesi oluşturuyor.

Cumhuriyetimizin yaşına bakıldığında kısa sayılacak tarihimiz, onca müdahale ile ağır aksak oluşturulmaya çalışılan bize göre bir düzen ortaya çıkarmıştır. Ancak yazımın başında sözünü ettiğim özgürlükçü demokrasinin yerleşememesinin altında yatan; cumhuriyet ile ilgili kaygıların, endişelerin, korkuların gelişmenin önüne set çekmesi olduğu gerçeğini de görmemiz gerekir.

Bu günün iktidarlarına düşen görev ve sorumluluk gerçekten daha özgür ve demokratik bir Türkiye oluşturmak için var olan siyasi partiler yasası dahil, seçim yasalarını, dokunulmazlıkları yeniden ele alarak uzun erimli politikaları uygulamaya sokmalarının kaçınılmaz olduğudur. Parti liderlerinin öngörüsü ve seçimine bırakılmış olan var olan yapı pranga gibi ülkenin ayağına dolanmakta, daha çağdaş bir ülke olma ereğine ulaşmamızı engellemektedir.

Denetim mekanizmaları hızla yaşama geçirilmeli, eğitim sistemi çağın ihtiyaçlarına göre yapılandırılmalı, her gelen iktidarın arka bahçesi gibi kullanılmaktan uzaklaştırılmalıdır.

Aklın ve bilimin öncülüğünde daha çağdaş ve özgürlükçü bir ülke yaratmak için gereken düzenlemeler hızla yaşama geçirilmelidir.

Demokrasinin özünde kuvvetler ayrılığı yatar. Yasama, yürütme, yargı. Ancak var olan yapıda bunlar iç içedir. Siyasetin egemenliği altındadır.Bu da denetim mekanizmalarının sağlıklı çalışmamasını sağlar. Var olan yapı, bize özgü sürekli endişe ve korkuların diri tutulduğu bir yönetim biçimini sürekli yaşatır ki toplumsal barışı ve huzuru yakalama olanağımız sürekli azalır.

Ülkemizde hala belli kesimlerin darbe söylemleri ile ortaya çıkmasının oluşmasına olanak yaratan iklim, kuvvetler ayrılığı ilkesinin yaşama geçirilmemesinden , denetim mekanizmalarının siyasetin egemenliğinde olmasından ve lider hegamonyasından kaynaklanmaktadır. Türkiye çağı ıskalamamak için gerekli olan adımları hızla atmalıdır. Tartışmalarla kaybedecek zamanı yoktur genç cumhuriyetin.

*Fotoğraf Milliyetinternet.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..