Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '10

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye'nin ''Füze Kalkanı Sınavı'' “

Türkiye'nin ''Füze Kalkanı Sınavı'' “
 

Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley “Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım” modelinin temelini açıklamak için organize ettiği günlük basın toplantısında Füze Kalkanı Projesi’nde Türkiye ile görüştüklerini ve bu projeye namzet ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu beyan etti.

Crowley bu itibarla proje de amacın İran’dan gelebilecek olası füze tehditlerine yönelik müttefiklerin müdafaasını sağlamak olduğu için bu kapsamda Türkiye’nin de proje içinde yer alabileceğini belirtmiş oluyor, aslında. Anlaşılan o ki, bu açıdan bakıldığında Türkiye’yi ziyadesiyle zor günlerin beklediği aşikâr. İran ile bir süreden ve özellikle II. Körfez Savaşı sonrası gelişmeye başlayan münasebetler ve NATO ile var olan müttefiklik, Türkiye’yi istikbalde dahi verilmesi zor görünen kararlarla karşı karşıya bırakabilir.

Neredeyse yarım asırlık diplomatik ve askeri münasebetlere sahip olduğu NATO ile bir süreden beri ikili ilişkilerde gelişmeler gözlenen İran ve aynı zamanda Rusya arasında Türkiye’nin ne gibi adımlar atacağını göreceğiz. Bu projenin altında NATO’nun ve aynı zamanda bu oluşumun lideri konumunda ki Amerika Birleşik Devletleri’nin gelişen Türkiye-İran, Türkiye- Rusya münasebetleri ve bu çerçevede dillendirilen “Eksen Kayması”ndan duyduğu rahatsızlık olasılığını da yabana atmamak gerekir. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin İran konusunda bu manada yeterince tepki vermediğini düşündüğünden olsa gerek aynı konuda netleşmesine “yardımcı” olmakta isteyebilir. Füze Kalkanı Projesi’nin Türkiye’de gerçekleşmesi ülkemizin bir süreden beri iyi münasebetler içerisinde olduğu İran ve Rusya’nın hiç de hoşuna gitmeyecektir.

Yani Türkiye Doğu ile Batı arasında kalmış durumda. Ya elli senelik müttefiklik mazisine bağlı kaldığı Amerika Birleşik Devletleri ve NATO eksenli Batı; ya da İran, Rusya ve Çin ile son dönemlerde gelişen ilişkilerle batının Türk eksenin yeni adresi olarak yönünü çevirdiğini iddia ettiği Doğu? Anlaşılan Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’nun Türkiye’den yanıtını beklediği? De bu.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..