Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '15

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Türkiye'nin; en küçük ilinin, en büyük, Cumhuriyetle yaşıt Gazetesi Bartın, 92 yaşına girdi.

Türkiye'nin; en küçük ilinin,  en büyük, Cumhuriyetle yaşıt Gazetesi Bartın, 92 yaşına girdi.
 

Cumhuriyetle yaşıt Bartın Gazetesinin sahibi Esen ALİŞ


 

 

Türkiye’nin en küçük ilinin, en büyük gazetesi Bartın Gazetesi, bu gün, yani 6 Eylül Pazar günü 91 yaşına yaşını bitirip, 92’ye giriyor. Cumhuriyetle yaşıt bu gazeteyi kuran 6. dönem Milletvekili Cemal Aliş’ten sonra oğlu Esen Aliş, devraldığı  bayrağı, bu günlere taşıyarak geldi.

BARTIN' IN YURTSEVER EVLADI, SİNOP MİLLETVEKİELİ VE BARTIN GAZETESİNİN KURUCUSU CEMAL ALİŞ.

 

Koskoca Türkiye’de böylesi üç gazeteden biri olan Bartın Gazetesi, Adana (1919), Antalya( 1922) ‘den sonra ve Bartın (1924) gazetesi de, 3 ncü sırada yer alıyor.

Bartın gazetesi, bu gün  dünyanın her yerine, aboneleri vasıtasıyle ulaşıyor. Bartın’ın sesini, nefesini taşıyor. Bartın Gazetesini tiryaki edinenler, memleketlerinin dışında, bu gazete ile nefes alıyorlar, bu gazete ile nefes veriyorlar.

KANADALI GENÇ ÖĞRENCİLER, DOKTORA TEZİ İÇİN BARTIN'A, BARTIN GAZETESİNE ZİYERETE GELDİLER.

         Mahalli gazete okumak bir ihtiyaçtır. Bu bakımdan Bartın Gazetesi bu gün, ilmi olarak basın enstitüleri olsun, halkla ilişkilerde olsun, yabancı misyonlarda olsun, “adres gösterilerek” tetkik edilmeğe, doktora tezi verir gibi incelenmeğe hala devam edilmektedir. Ve bu gazetenin yazarı olmaktan gurur duyduğum şey de, bu gazetenin makinesinin, matbaada kolunu, öğrenciliğimde  çevirmiş olmamdır.

         Kimler geldi, kimler geçti bu gazeteden. Behçet Kemal Çağlar, Sadi Yaver Ataman,  Bartın O. Okulu Türkçe Öğretmeni Rıza Polat Akkoyunlu. Hani şu “nokta noktam” şairi. Ve de niceleri, hep bu tezgahlardan geçtiler. Miraç Güneş’ler, Ha Babam Sınıfının yazarı Rıfat Ilgaz’lar, “Bir bahar akşamı, rastladım size” bestesinin  şairi Fuat Edip Baksı’lar, “Güneyden geliyorum’un şiir kitabının yazarı Akkoyunlu’lar...

         Eski Bartın Valimiz İsa Küçük bile, çarşıya inince,  Bartın Gazetesi İdarehanesine gelerek  burada soluk alır, yeni gelen yayınları tetkik eder, çay içerek dinlenirdi. Şimdiki valimiz de, yeni yeni aynı yere gelmeğe başladı.

         Gazete ayrıca, Başbakanlığın bütün ödüllerinden de  “BASIN Özgürlüğü”, Cumhuriyet ve Anadolu Basını Başarı ödüllerini aldı peş peşe. Pek çok üniversitelerde tez konusu olmağa, halen devam etmekte olup, iki kuşaktır  İktisatçı oğlu  Esen Aliş tarafından  bu gazete yürütülmektedir.

 

BARTINDA RIHTIM.

         Esen Aliş, hayırlı bir evlat çıktı. Babadan kalma gazeteciliği sahiplendi. Aliş, bir Cumhuriyetle yaşıt gazeteyi ayakta tutabilme şerefine, böylece ortak olmaktadır..

         Gündelik olmadığı için resmi ilandan mahrum yayınını sürdüren Bartın Gazetesi, Dünyanın dört bir tarafında okunmaktadır

         Ayrıca 1965 den beri düzenlenen “ Anadolu Basını başarı ve özendirme” ödülünü, Basın Yayın Gn. Md. den aldı. Hem bunu 8 defa tekrarladı. Ayrıca da Cumhuriyetin 75. yılında  “Başbakanlık Cumhuriyet ödülü” de verildi.  Başta Ankara, İstanbul Üniversiteleri dahil pek çok yerin  üniversitelerinde, tez konusu oldu.

         Merkezi Ankara’da olan “Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu” tarafından Türkiye çapında kararlaştırdığı ve 33 kişiden kurulu ihtisas komisyonuna göre Bartın  Gazetesi de”Başarı Oscarları 2014 ödülüne layık görüldü.

         Cumhuriyetle yaşıt 91 yıllık gazetenin mazisi, hep başarı ve ödül listelerinde, Türkiye çapında önde gitmekteydi.

         Geçen yılın sonunda  Esen Aliş’ten bilgiler alan Meclis Başkanı Çiçek “90 yıllık devam eden yayım hayatı eşi benzeri az rastlanan bir başarıdır. Ülkemizde 90 yıllık bir şirket dahi yok. Birçok zorlukla mücadele ederek Bartın Gazetesi’nin kurulmasında  yayım hayatına devam etmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başarılarınızın da devamını diliyorum” şeklinde konuşarak “ 90 yıllık şirket bile yok” demişti.

         Daha sonraları  Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı iken Bartın’ı ziyaret ettiğinde 91 yılına basan Bartın Gazetesine gelerek takdirlerini belirterek başarılar dilemiş, gazete önünde uzun uzun poz vermişti.

 

          YETER Kİ, KALEMİN AYDINLIK OLSUN:Bartın’ın duyarlı Belediye Başkanı Cemal Akın, “Kalemin aydınlığında bir ömür” isimli kitaba öncülük ederek “ Bartın’ın markası haline gelen, kesintisiz yayını ile yayın çizgisiyle ile öğündüğümüz Bartın Gazetesi, bizim için bir tarihtir.” Dedi. Tarihçi yazar  Çetin Asma ise: “ Cemal Aliş denilince, akla  Bartın  ve Bartın Gazetesi gelir. Kendisi gazetenin hem kurucusu ve başyazarıdır.” dedi

         Bu arada, Bartın’da çok sevilen eski valisi İsa Küçük de yazdığı  makalede " Her yiğidin harcı değildir 90 yıl yaşamak. Her yiğidin harcı değildir 90 yıl yaşatmak" dedi ve ekledi: “ Bu oluşum; Orta Karadeniz dahil Bartın halkının, akıp giden zaman içinde, tarihe bıraktığı gerçek bir belgedir. Esasen gazete 91 yıl boyunca sayfalarında yer verdiği haber ve fotoğraflarla araştırma ve inceleme yazılarıyle da  bir “Cumhuriyet” tarihidir. Orta Karadeniz dahil Bartın Halkının akıp giden zaman içinde tarihe bıraktığı gerçek bir belgedir.” Dedi.

         Gazete ödüle doymuyor. Son olarak da UNESCO desteğindeki İsmail Bey Gaspralı Gazetecilik ve İnsan Hakları yılında, uluslar arası başarı ödülü verildi.

 

  Yurt içi ve dışından yüzlerce kutlama mesajı geliyor, her                 yıldönümünde olduğu gibi. Gazete  ve çalışanları, kutlama merasimi için bir araya geldikleri şu saatlerde, Bartın'ın eski Valisi İsa Küçük' ten alınan tebrik metni, aşağıdadır. Gönderinin uslubundaki zerafeti, ayrıca dikkatlerinize sunarım;

Sayın Aliş,

Bartın ve Türk Basınının 92 yaşındaki Cumhuriyet Çınarının yeni yaşını kutlarım. O Çınarın "dibinde" büyüyenlere, gönüllerini ve yüreklerini yurt sevgisine adayanlara içten sevgi ve saygılar sunarım.

Bu yıl, Çınarın dallarından uçuracağınız 92. beyaz güvercinin ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya barış getirmesini dilerim.

İsa KÜÇÜK

Vali

      

RAHMETLİ RAUF DENKTAŞ DA BARTIN GAZETESİ OKURDU

OĞUL ESEN ALİŞ, GAZETENİN SAHİBİ.

ÜNLÜ YAZAR RIFAT ILGAZ DA BARTIN GAZETESİNDE  MAKALE YAZARDI.

BARTIN GAZETESİNİN HABERİNİ, BU SAYIDA KÖŞEMDE RESİMLERİYLE BELİRTTİM

 

.

GAZETE, ÖDÜLLERE DOYMUYOR

KARI KOCA ALİŞ' LER..

BARTIN' IN HALA DAHA ÇOK SEVİLEN VALİSİ, ŞİMDİ MERKEZ VALİSİ OLAN İSA KÜÇÜK, SIK SIK GAZETEYİ ZİYARET EDER,  YENİ GELEN EDEBİYAT KİTAPLARINI KARIŞTIRIRDI, .

ŞİMDİKİ VALİ SEYFETTİN AZİZOĞLU DA, GAZETEYE GELİR OLDU.

ESKİ C.BAŞKANI, BARTIN GAZETESİNİ  ZİYERET ETTİĞİNDE

91 YILLIK ZAMANI TÜKETEN BARTIN GAZETESİ, 92 YE AYAK BASTI BU GÜN.

GAZETEDEKİ MAKALELERİMDEN BİRİSİ YAYINDA. İZMİR SKY TV DEKİ  PROĞRAMIMIN DETAYLARINI VERİYOR HABERDE.

SEVİLEN BAŞKAN AKIN VE AYAKLI KÜTÜPHANE  TABİR EDİLEN  TARİHÇİ  ÇETİN ASMA

GAZETENİN SAHİBİ  ALİŞ, C.BAŞKANINA GAZETE HAKKINDA BİLGİ VERİYOR.

BASIN YAYIN OKULU, KALKMIŞ GELMİŞ KANADADAN. 91 YILLIK GAZETEYİ GÖRMEĞE. DERS KONULARI OLMUŞ.

BARTIN GAZETESİNDEN BİR HEYET, BAŞLARINDA SAHİBİ ESEN ALİAŞ OLMAK ÜZERE  MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK' İ  ZİYARET ETTİKLERİNDE.

BARTIN GAZETESİ ÖNÜNDE BAŞKAN VE DİĞER HALKTAN, YAZARLARLA BİR ARADA

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..