Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '15

 
Kategori
Konaklama / Ulaşım
 

Türkiye'nin 2. büyük Havalimanı Adana'da

Türkiye'nin 2. büyük Havalimanı Adana'da
 

çukurova havalimanı


Uzun süre önce çalışmalarına başlanan ve Güzelim Türkiyemizin 2. büyük havalimanı olacak Çukurova havalimanı çalışmaları hakkında güncel olarak edindiğimiz bilgileri sizlere aktarmaktan mutluluk duyuyoruz.

İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı Çukurova Havalimanı'nın temeli Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla atıldı. Koçoğlu İnşaat tarafından üstlenen ve 357 milyon Euro'ya mal olacak havalimanının 36 ayda tamamlanması bekleniyor. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak havalimanı Türkiye'nin önemli bir lojistik üssü olan Çukurova'nın dünyaya açılan kapısı olacak

Bakan Yıldırım, Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde yapılan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, havalimanı için 1 yıl boyunca inşaatın yeriyle ilgili hesaplar yapıldığını anlattı.

Ortak aklın galip geldiğini ve inşaatın Adana ile Mersin arasına yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Çünkü bu iki şehirde çok büyükşehirler. Çukurova'nın bereketli topraklarında yapılan ürünlerin dünyaya dağıtılması, Adana ve Mersin'in insanlarının dünyanın her yerine ulaştırılabilmesi için böyle bir karar aldık. 2003 yılında havalimanlarındaki yolcu sayısı 780 bindi. Bugün havalimanlarımızdan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyon. Başbakanımız boşa 'havayolu halkın yolu olacak' demiyordu. Artık Adana ve Mersin'in tek havaalanıyla gelişmelere karşılık vermesi mümkün değil. O yüzden bu bölgesel havalimanını yapmaya karar verdik. Çukurova havalimanı bu yöreyi 2023 hedefine ulaştıracak" diye konuştu.

Havalimanın yapılmasında iki şehrin eski valileriyle eski bakan Kürşad Tüzmen'in de önemli katkılarının olduğuna işaret eden Yıldırım, "Katkı veren herkesten Allah razı olsun. Ama en büyük katkı 'havayolunu imtiyaz olmaktan ihtiyaca döndüreceğiz' diyen, bu uğurda bize talimat veren sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın" dedi.

Yıldırım, son 10 yılda Türkiye'de 80 yılda yapılamayanların yapıldığını, bölünmüş yollarla ülkenin doğusuyla batısının, kuzeyiyle güneyinin birleştirildiğini bildirdi.

Adana ve Mersin'deki yatırımlar

Temeli atılan havalimanıyla Mersin'i ve Adana'yı 2023'e taşıyacak çok önemli bir kararın verildiğini kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Yapılacak sanayi ve turizm tesisleri ülkemizi ve bölgemizi 2023'e taşıyacak en önemli eserlerimiz olacak. Biz millete efendilik yapmaya gelmedik, hizmet etmeye geldik. 'Bu ülkenin efendisi, millete hizmet edendir' dedik ve 'durmak yok yola devam' diyerek hizmet ettik. Adana ve Mersin için yaptığımız altyapı yatırımı, yollar, demiryolları, havaalanları ve iletişim yatırımlarının toplamın 3.5 milyar lira. Siz Türkiye'nin geleceğini, aşını, işini sağlayan bekerekli tohprakların hayırlı insanlarısınız. Devam eden projelerimizin toplamı da 4 milyar liradır. Sadece bu havaalanı için 2,5 yılda yapılacak yatırım 800 milyon liradır. Bu bölgeeki arazi kamulaştırılması için 150 milyon liraya yakın bedel ödedik. Bu para bölgenin insanına refah getirdi. Yol olmayan yerde ticaret olmaz, turizm olmaz, ekonomi olmaz, kısacası hayat olmaz. Herşey yolların etrafındadır."

Adana-Mersin arası yarım saate düşüyor

Bakan Yıldırım, Mersin'de 2 yıl önce bölgenin en iyi yat limanını hizmete açtıklarını hatırlatarak, "Mersin-Adana demiryolunu tamamen elden geçirdik. Şimdi 4'üncü hattı da yapmaya karar verdik. Artık Adana ve Mersin arası yarım saatin altına düşecek" diye konuştu.

Geçen haftalarda havalimanı inşaatının yapıldığı yerde hortum yaşandığını anımsatan Yıldırım, olayda hayatını kaybeden işçiye de Allah'tan rahmet diledi.

"İstanbul'a yeni inci"

Yıldırım, yarın İstanbul'un fethinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Peygamberimizin fethini müjdelediği İstanbul'a yeni bir inci, boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. Temelini yarın atıyoruz. Ülkemize ve İstanbulumuza hayırlı olsun. Türkiye öyle bir hale geldi ki, meteliğe muhtaç olan bir ülkeden, dünyanın en büyük ihalesini yapan bir ülke haline geldik. İşte istikrarın ve güvenin adresi budur. Şimdi buna bir de huzur ekleniyor. Nasıl Çanakkale'de, Sakarya'da, Sarıkamış'ta omuz omuza verdiysek, birbirimizi kardeş bildiysek bundan sonra da ay-yıldızlı bayrak altında tek devlet ve millet olarak yolumuza devam edeceğiz."

Havalimanı Çukurova'ya faydalar getirecek

Bakan Çağlayan ise, havalimanının Çukurova'ya yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar her alanda faydalar getireceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile komşu iki ilin milletvekili olarak il ayrımı yapmadan Çukurova için çalıştıklarını dile getiren Çağlayan, Mersin ve Adana'daki geçmişinin çok eskiye dayanmadığını ancak en az bir Çukurovalı kadar yöreyi tanıdığını ve sevdiğini, bundan da onur duyduğunu anlattı.

Zaman zaman gerçekleştirilen toplantılarda bazı vaatlerde bulunduklarını, vaatlerini hayata geçirdiklerini, yapamayacaklarının ise sözünü vermediklerini ifade eden Çağlayan, "Bugün de bir sözümüzü yerine getiriyoruz. Akdeniz Oyunları da bunlardan birisi. Önümüzdeki günlerde bunu da başarıyla yapacağız. Geçen sene verdiğimiz sözleri teker teker hayata geçiriyoruz" dedi.

Havalimanı yapmak için söz verdiklerinde bazı kesimlerin bunu başaramayacaklarına dair söylemlerde bulunduklarını anımsatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bugün 'olmaz, yapılamaz' denen havalimanının 3 bakanla temelini atıyoruz. Bizim yaptıklarımıza bazılarının hayalleri bile yetişemez. Buradaki havalimanı sadece yolcu taşımayacak. Yöre için çok önemli olan tarımsal üretimler de taşınacak. Çiftçimizin ürettiği çilek, muz kanatlanıp dünyaya uçacak. Çiftçimiz, köylümüz daha fazla kazanacak. Bu havalimanı sadece yolcu getirmeyecek. Bölge için verdiğimiz söz vardı. Burayı Akdeniz havzasının lojistik merkezi yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzün bir aşaması da bu havalimanı. Burası yapıldığında çiftçinin ürünleri daha fazla para edecek, esnafımız daha fazla para kazanacak. Nereden nereye? 28 Mayıs'ta ihtilal yaparlardı. Şimdi biz temel atıyoruz. Türkiye'nin ikinci büyük havalimanının temelini atıyoruz. Yarın 29 Mayıs. Bu tarih bizim için, tarihimiz için çok önemli. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği tarih. Bugün Türkiye elde ettiği istikrarla, İstanbul'da ve Türkiye'nin her tarafında yeni yeni yatırımlar yapıyor ve yarın İstanbul'da Başbakanımızın katılımlarıyla 2.5 milyar dolardan daha fazla yatırımla 3. boğaz köprüsünün temeli atılacak."

Çağlayan, Akdeniz Oyunları'nın da bölgeye çok önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek "Maalesef en baştan beri bu işin yetişmemesi için elinden geleni yapanlar vardı. 'Tesisler yetişmeyecek' deniyordu. Ama yetişmeyen tesisler değil, onların zihniyeti. Yeni bir şölene hazır olun. 9 Haziran'da Akdeniz Oyunları için yapılan tesislerin açılışını hep birlikte yapacağız. Toplu açılışa hepinizi bekliyorum" diye konuştu.

"Türkiye pasaportu taşımaktan şeref duydum"

Bakan Çağlayan, siyasete atılmadan önce sanayi odası başkanı olarak IMF'den 1 milyar dolar borç alabilmek için geziye katıldıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aramızda bir çok iş adamı vardı. Polisler tek tek üst baş araması yaptı. Köpeklerini yanlarına alarak Türk iş adamlarının üstünü oturdukları yeri adeta esrar kaçakçısı gibi aradılar. O günü hiç unutamam. Çünkü borç alıyorduk. Nereden nereye ? Geçtiğimiz günlerde yine ABD'ye ziyaret gerçekleştirdik. 10 yıl önceki karşılamanın dağlar kadar farklısını görerek karşılandık. Adana havalimanı oto kiralama firmalarıda bu konuda oldukça faydalanacaklar evelallah Türkiye doğru yoldadır, emin ellerdedir. Şükürler olsun Türkiye dünyaya meydan okuyan bir ülke olmuştur. Başbakanımızın ABD'ye düzenlediği gezinin ardından bir kez daha Türkiye pasaportu taşımaktan onur ve şeref duydum. Daha önce köpeklerle aranan Türk iş adamları, pasaportunu bile cebinden çıkarmadan, Amerika'ya gidip geliyor."

Diğer konuşmacılar

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal da Çukurova'nın turizm ve tarım anlamında önemli potansiyele sahip olduğunu ancak Adana'daki tek seçenekli havaalanı nedeniyle potansiyelin yeterince kullanılmadığını, bu potansiyeli harekete geçirebilmek için Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş ise bölgesel kalkınma için çok önemli bir adımın atıldığına dikkati çekerek yapılacak havalimanının sadece Adana ve Mersin'e değil tüm bölgeye hizmet vereceğini vurguladı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin 2023 hedefine yürüyüşünde bugün Mersin'de "mega" bir adım atıldığını dile getirdi.

Bölgeyi dünyaya açacak çalışmayla Çukurova'nın dünyaya entegre olacağına işaret eden Güzeloğlu, "Türkiye'nin kalkınmasına değer katacak ve 2023 hedeflerine katkı sağlayacak bu çalışma, Çukurova'nın her alanda daha hızlı kalkınmasını sağlayacak. Mersin ve Adana bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin kutlu yürüyüşüne katkı sağlayacak. Çukurova'ya böyle bir çalışmayı kazandıran bakanlarımız başta olmak üzere Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederiz" dedi.

Çukurova Bölgesel Havalimanı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisi olarak planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanının Adana ve Mersin'in yanı sıra bölgeye hitap etmesi hedefleniyor.

İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60x60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları, apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park alanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havaalanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havaalanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.

Kamulaştırılan 8 milyon metrekarenin üzerindeki alanda yapılan havalimanı, yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firma tarafından işletilecek. İşletme süresi bittikten sonra havalimanının işletmesi için yeniden ihale düzenlenecek.

 

Bakalım 36 ay sürmesi öngörülen inşaat ne kadar sürede bitecek hep birlikte göreceğiz.

 

 
Toplam blog
: 205
: 2301
Kayıt tarihi
: 15.02.14
 
 

Adım Mert, 31 yaşındayım evli ve 1 çocuk babasıyım, hayattan öğrendiklerimi burada paylaşacağım. ..