Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye'nin bir acı gerçeği daha, THY personeli korkudan grev yapamadı

Türkiye'nin bir acı gerçeği daha, THY personeli korkudan grev yapamadı
 

THY grevinde tarihe geçecek olan Türkiye gerçeği…

Neden mi?

THY greve gideceğini günler önce duyurmuştu ama grev falan olmadı, THY personeli en doğal en yasal haklarını korkudan kullanamadılar. İnsanların yaşadığı korkudan başka bir şey değildir.

Hatırlayın, daha önceTHY yönetimi sendika ile birlikte eylem yaptığı için 300 kişiyi işten attı. Mahkeme kararına rağmen THY bu kişileri işe almıyor.

Peki, mahkeme kararını tanımayan bir iş yerinde grevin faturası ne olur?

Çok sayıda THY personeli ile görüştüm. Hepsinin ortak kaygısı işleriydi. Ya greve gittikleri için kovulurlarsa? Yani fatura işten çıkış oluyor.

Greve gittiği için hiçbir işçi kovulamaz. Bu konuda yasalar var. Ancak 300 kişi mahkeme kararına rağmen işe alınmıyor. Üstelik sendika da bu konuda hiçbir şey yapamıyor.

THY yönetimi işçilere karşı bunu kullandı.

Belki açık açık greve giderseniz sizi kovarım demedi ama mahkeme kararına restini ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi kullandı.

Sendika çaresiz. İşçilerine psikolojik baskı yapan, mahkeme kararlarını hiçe sayan işverene mi kızsın, yoksa kendi hakları için alınan bir grev kararını hiçe sayarak “grev kırıcı olarak” çalışan üyelerine mi?

THY yönetiminin bundan sonraki adımı, şirketi sendikadan arındırmak olacaktır. Bunu da bir yıl içerisinde yapacaktır. Daha bununla bitmeyecek ve bu olay birçok sendikalı personel çalıştıran şirketlere de örnek olacaktır. Birçok iş yeri THY yönetiminin bu başarılı sindirme ve korkutma operasyonunu aynen uygulayacaktır.

Korkudan grev hakkını bile kullanamıyorlar. Nasıl kullansınlar, sokaklar işsiz dolu ve maalesef bu Türkiye'nin bir gerçeğidir.

THY’da başarısız bir grev yaşandı, bu çok önemli bir vaziyettir ve dikkat ettiyseniz ne televizyonlar ne de gazeteler maalesef bu konuya fazla yer ayırmadılar.

Neden mi?

Çünkü THY, basın için iyi bir reklam kaynağıdır. THY yönetiminin kızdığı bir basın, elbette THY’nin nimetlerinden yoksun bırakılacaktır. Yani THY, sadece çalışanının üzerinde değil aynı zamanda basının da üzerinde baskı yapmaktadır.

75 milyonluk bir ülkenin ortak malı olan THY’nin yönetimi, orada geçici olduğunu unutmamalı. THY kimsenin değil, Türk halkının malıdır. Kamu malını, “astığım astık, kestiğim kestik” felsefesi ile kimse yönetme hakkını kendinde göremez.

 
Toplam blog
: 66
: 2377
Kayıt tarihi
: 20.12.11
 
 

Doğum Yeri: Adana-Saimbeyli 1975, Yaşadığı İl: Ankara, İlgi Alanı: Ankara Gündemi ..